Brutális támadás volt egy egyiptomi mecsetben

2017.11.24. 13:34 Módosítva: 2017.11.24. 13:41

Legalább 235 ember meghalt, amikor fegyveresek támadást intéztek egy mecset ellen az egyiptomi Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városánál. A bombákkal és fegyverekkel elkövetett támadásban további 125 ember megsebesült, de az áldozatok száma tovább növekedhet, mivel kora délután még csak 54 halottról lehetett tudni. Ez az egyiptomi civilek ellen valaha végrehajtott legvéresebb merénylet.

Az AP szerint az al-Rauda mecsetet négy autóval vették körbe a katonai ruhába öltözött merénylők. Először két bombát robbantottak az épületnél, majd pedig elkezdték lemészárolni a pénteki imáról menekülő híveket. A környéken parkoló autókat is felrobbantották, és

a lángoló autókkal torlaszolták el a menekülési útvonalakat.

A mecsethez gyorsan kiérkeztek a mentők, de

a fegyveresek a sebesültekkel kórházba induló mentőautókra is tüzet nyitottak.

Az egyiptomi biztonsági szervek a mecset környékét és a tengerparti főutat nagy erőkkel lezárták, katonák fésülik át a támadás körüli sivatagos, de sík terepet. A Sky meg nem erősített információi szerint

két drón eredt a menekülők terepjárói után, és meg is semmisítette azokat.

Palesztin források szerint szombaton nem nyitják meg az Egyiptomból a Gázai-övezet felé nyíló egyetlen határátkelőhelyet, mely az elmúlt évben amúgy is csak szórványosan volt nyitva.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el a támadást, de a legtöbb híroldal szerint az Iszlám Állam helyi szervezete, a Sínai Vilajet lehet a felelős, mely az elmúlt években csaknem 1000 katonával végzett már. 

A mecset az iszlám vallás szúfi iskolájához tartozik, és melyet az iszlám vallás szunnita ágának ultraortodox, puritanizmust hirdető vahabita iskolájához tartozó dzsihadisták a szentek kultusza és ezoterikus tanításai miatt eretneknek tartanak. A Sínai Vilajet tavaly egy agg, a szúfi irányzathoz tartozó muszlim vallási vezetőt is lefejeztetett, akit fekete mágia alkalmazásával vádolt meg.

kesz
Fotó: Index

Az egyiptomi elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és azonnali válságtanácskozást hívott össze. Az Arab Liga és az Egyesült Államok közleményben  biztosította támogatásáról a kormányt a terrorizmus elleni harcában.

A Kairó által igen mostohán kezelt Sínai-félsziget északi régiójában évek óta komoly gondot okoznak az Iszlám Államnak hűségesküdt tett, főleg beduin származású felkelők. Az izraeli hírszerzési segítség és az amerikai katonai támogatás ellenére a dzsihadistákat a százszoros túlerőben lévő egyiptomi hadsereg 2013 óta nem képes megsemmisíteni. A félsziget északi kormányzóságában 2014 óta szükségállapot van érvényben, melynek örve alatt a hadsereg házrombolásokkal, bombázásokkal és kollektív letartóztatásokkal próbálja kihúzni a szőnyeget a terroristák alól, azonban a brutális retorzió csak elmélyíti a kairói kormány iránti gyűlöletet. Másrészről viszont a terroristák is megfélemlítik a régió lakosait, a velük nem szimpatizáló törzsek ellen is hadat viselnek.

 A sínai dzsihadisták eddigi legnagyobb szabású merénylete a sarm es-sejki reptérről felszálló orosz chartergép felrobbantása volt 2015 őszén. És bár az orosz meg az egyiptomi kormány sokáig ragaszkodott ahhoz a narratívához, hogy csak baleset történt, Oroszországból a mai napig nem érkeznek járatok a Sínai-félsziget – egyébként a felkelés által közvetlenül nem érintett – déli üdülőövezetébe. De az Iszlám Állam terroristáinak akciói nem korlátozódnak a Sínai-félszigetre, idén áprilisban az egyiptomi lakosság 10 százalékát kitevő kopt keresztények több templomát robbantották fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport