Azonosították a mérget, amivel öngyilkos lett a háborús bűnös Praljak

2017.12.01. 21:25

A holland ügyészség szerint kálium-cianid-mérgezés okozta a háborús bűnökért elítélt Slobodan Praljak halálát – írja Twitteren a Sky News.

Praljak szerdán mérgezte meg magát a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélethirdetése előtt. A bíróság három volt boszniai horvát vezető ügyében megerősítette az elsőfokú ítéletét, de a másik három vádlott ítéletének kihirdetése előtt félbe kellett szakítani az ülést, mert Praljak tiltakozásul mérget ivott.

A délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatásokért bíróság előtt álló egykori vezető felállt, azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös, majd a szájához emelte a kezét, a fejét hátrahajtotta, és felhajtotta a mérget. Orvost hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét, a kórházba szállítás után halt meg.

kálium-cianid egy fehér színű, kristályos só, levegőn elfolyósodik, vízben jól oldódik. Erős méreg, a sejtlégzést bénítja. Már a kálium-cianidból könnyen felszabaduló hidrogén-cianid belégzése is súlyos mérgezést eredményezhet. A bőrre kerülve fekélyeket okozhat. 

Praljakon kívül még öt boszniai horvát politikai és katonai vezető felett ítélkeztek Hágában: Jadranko Prlic az önhatalmúlag kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság (Herceg-Boszna) egykori "kormányfője", Bruno Stojic a belügyek és a védelmi ügyek felelőse, Milivoj Petkovic, Valentin Coric, Berislav Pusic pedig katonák voltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport