Tucatnyi halottja van a kaliforniai sárlavinának

2018.01.11. 06:17

Tizenhét ember meghalt, tizenhárom eltűnt Kaliforniában egy sárlavina pusztítása nyomán. Az állam déli részén tomboló esős ítéletidőben száz lakóház megsemmisült, további háromszáz megsérült – írta a BBC.

A mentési munkálatok során csodával határosan elve került elő Montecitóban a romok alól egy kétéves kislány, akit csípősérüléssel szállítottak kórházba.

„Egy órás eső után a házunknak vége lett” – idézte fel a történteket a kislány apja. Elmondása szerint csak a sár elvonulása után tudtak lemenni gyerekükért a tetőről. Szavaiból nem derült ki, miért maradt a gyerek egyedül az alsóbb szinten, ahogy az sem, hogyan lehetséges, hogy a tűzoltók előbb értek oda, mint ők, mindenesetre a gyerek, akinek a szájából is sarat kellett kikotorni, megmenekült.

Ötven embert mentettek ki eddig a tűzoltók a térségben, de még továbbra is vannak nehezen megközelíthető részek, így az áldozatok száma tovább nőhet. a 101-es autópálya hétfőig lezárva marad.

Erdőtűz okozta a sárlavinát

Az eső azért végzett ilyen nagy pusztítást, mert december folyamán a környéken hatalmas erdőtüzek voltak, amelyek után a talajon lévő hamuréteg lehetetlenné tette, hogy a föld a megszokott módon magába szívja az esővizet, a talaj mozgását pedig megkönnyítette, hogy a kidőlt, kiégett fák nem tudták megtartani.

Egy a sárlavina által betemetett ház
Egy a sárlavina által betemetett ház
Fotó: Handout

Az időjárás Oprah Winfrey házát sem kímélte, igaz az ország leggazdagabb televíziós személyiségének grandiózus otthonát a közelben pusztító áradat elkerülte.   

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport