Ferenc pápa alaposan kivizsgálja a chilei papi pedofíliát

2018.01.30. 20:02

Ferenc pápa Chilébe menesztette a szexuális bűncselekmények egyik köztiszteletben álló vatikáni szakértőjét Juan Barros osornói püspök ügyének kivizsgálására, írja az MTI.

Juan Barrost azzal vádolják, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett pedofil szexuális visszaéléseket. Közelmúltbéli chilei látogatásán a katolikus egyházfő rágalomnak nevezte az erről szóló vádakat, amivel megsértette az áldozatokat, s utóbb bocsánatot kért kijelentései miatt.

A Vatikán keddi közlése szerint Charles Scicluna máltai püspök azért megy Chilébe, hogy meghallgassa az áldozatokat. Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta gyermekmolesztálásban és életfogytig tartó vezeklésre ítélte. A mostani intézkedés az első alkalom, hogy a Vatikán teljes körű vizsgálatot indított a papi pedofília állítólagos eltussolásának felderítésére.

Juan Barros püspököt Ferenc pápa nevezte ki 2015-ben Osorno egyházmegye élére, amit akkor heves tiltakozás kísért az országban. Fernando Karadima áldozatai szerint ugyanis Juan Barros tudott a visszaélésekről. Juan Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezt Ferenc pápa elutasította. Januári chilei látogatása során a pápa Barros püspökkel misézett, és találkozott a papi pedofília áldozataival is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport