Kína elszipkázza a Mount Everest hegymászóit

2018.02.07. 18:58

A túlzsúfolt nepáli útvonal helyett egyre több hegymászó próbál a tibeti oldalról feljutni a Mount Everestre. 2000 óta a hegymászók többsége a nepáli oldalt használja, de egyre több jel utal arra, hogy számuk csökken, miközben a tibeti útvonalon nő, írja az MTI.

Mivel a klímaváltozás miatt a nepáli útvonalon lévő alaptábor fölötti Khumbu-jégesés egyre kiszámíthatatlanabb, gyakori a térségben a lavinaveszély. Kína ezzel szemben egyre nagyobb gondot fordít a hegymászók igényeinek kielégítésére, komoly összeget fektettek például egy olyan hegymászóközpont létrehozásába, ahol szükség esetén akár helikoptereket is alkalmazhatnak.

A hozzáértők szerint a nepáli oldalról sok kisköltségvetésű, tapasztalatlan hegymászókból álló csoport próbál meg feljutni a világ legmagasabb csúcsára, miközben a nepáliak egyre kevésbé képesek felügyelni az útvonalat. A szakértők szerint a nepáli és a tibeti útvonal szinte egyforma nehézségű, és csupán "történelmi baleset" volt, hogy a Mount Everestre először a déli útvonalon jutott fel 65 éve Edmund Hillary és Tenzing Norgay.

Az elmúlt években a nepáli oldalon több tragédia is történt, egy 2015-ös földrengésben 18-an veszették életüket a térségben, amikor lavina söpört végig az útvonalon. A Khumbu-jégesés egyre kevésbé stabil, körzetében 23-an veszették életüket az elmúlt öt évben.