Az FBI elismerte, hogy hibázott a floridai tömeggyilkos ügyében

2018.02.16. 18:57

A szerdai floridai lövöldözés 19 éves elkövetője, Nicolas Cruz a bíróságon beismerte tettét, közölte pénteken a rendőrség. A bíróság 17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság ügyében emelt vádat ellene, kizárva az óvadék fejében lehetséges szabadlábra helyezést, írja az MTI.

Ami ennél is érdekesebb, hogy pénteken az FBI végre kommentálta a Buzzfeed értesüléseit, amely szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda tudott arról, hogy egy Nikolas Cruz nevű YouTube-felhasználó iskolai lövöldözésre készül. Az FBI elismerte, hogy már korábban kaptak bejelentést arról, hogy Cruz veszélyes lehet, miután egy másik YouTube-felhasználó megkereste őket.

A pénteki tájékoztatás szerint az FBI akkor közel fél órán át beszélt a bejelentővel, azt viszont akkor még nem lehetett tudni, hogy tettek-e óvintézkedéseket, vagy figyelték-e Cruzt. Az AP és a Reuters későbbi közlése szerint az FBI aztán közleményben ismerte el, hogy

nem a protokolloknak megfelelően jártak el, nem indult nyomozás az ügyben.

Kiderült, hogy január 5-én egy másik személy, Cruz egyik ismerőse is értesítette az FBI-t a fiatalember zavarbejtő internetes tevékenységéről, illetve arról, hogy gyakran azt hangoztatja, embert akar ölni. Az FBI igazgatója, Christopher Wray a közleményben bejelentette: vizsgálat folyik az ügyben, hogyan fordulhatott elő ez a gondatlanság.

Később Marco Rubio floridai republikánus szenátor megbocsáthatatlannak nevezte az FBI kudarcát, Jeff Sessions amerikai főügyész pedig azonnali felülvizsgálatot rendelt el arra vonatkozóan, hogy az igazságügyi minisztériumnak és az FBI-nak hogyan kell reagálnia az ehhez hasonló figyelmeztetésekre, írja az US News.

Nicolas Cruz szerdán, Valentin-napon, 17 embert ölt meg és sokakat megsebesített a floridai Parkland egyik középiskolájában. Mint hamarosan kiderült, az interneten előszeretettel pózolt késekkel és fegyverekkel, egy tavalyi, New York-i merényletet azzal kommentált, hogy ő ezt sokkal jobban tudná csinálni, egy ismerőse szerint pedig Cruz rendszeresen úgy mutatkozott be:

helló, Nick vagyok, iskolai lövöldöző.

Közben az Egyesült Államokban fokozták az iskolák védelmét, megerősítették a rendőri jelenlétet és különös figyelemmel követik a problémás magatartású diákokat. A floridai mészárlás óta az iskola több fenyegetést kapott, amelyek többsége hamisnak bizonyult, egy arkansasi diákot azonban letartóztattak, mert azzal fenyegetőzött, hogy úgy lövi szét az iskoláját, ahogy Floridában is tették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport