Az ENSZ és a német kormány szerint is aggályos a Stop Soros

2018.02.16. 11:42 Módosítva: 2018.02.16. 13:50

A Stop Soros törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot, és aggasztó folytatása a magyar kormány támadásának az emberi jogok és a civilszféra ellen

- jelentette ki pénteken Genfben Rupert Coleville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

A törvényjavaslat lehetőséget adna a belügyminiszternek, hogy betiltsa a migrációt támogató civil szervezeteket. Coleville felszólította a magyar kormányt, hogy garantálja az egyesülési szabadság érvényesülését.

Az ENSZ kritikájára mindössze ennyit reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ:

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az ENSZ a Soros-terv mentén halad és bevándorlók millióit akarja behozni Európába. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan, ez a vitánk az ENSZ-szel.

A német szövetségi kormány szerint is aggályos a Stop Soros törvényjavaslat, és ezt már félreérthetetlenül kifejezésre juttatták a magyar kormánynak, írja az MTI.

Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civiltársadalmi szervezetek munkáját. Mint mondta,

akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, a demokrácia abból él, hogy az emberek kiállnak meggyőződésük mellett.

Michael Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl. A politikus közölte, csak egy élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fenntartani az értékek közös Európáját.

A törvényjavaslatot már kritizálta az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, Nils Muiznieks is, aki szerint az tovább súlyosbítja a szabadságjogok helyzetét Magyarországon. Az emberi jogi biztos arra szólította fel Magyarországot, hogy tartózkodjon a nem kormányzati szervezetek, köztük a bevándorlás területén dolgozók hátrányos megkülönböztetésétől, megbélyegzésétől, és állítsa vissza az emberi jogi területen dolgozók munkáját elősegítő környezetet.

A Fidesz-frakció szóvivője a már megszokott módon reagált a kritikákra:

Nils Muiznieks, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Soros György embere.

A kormányhoz közel álló köztévé honlapja, a Hirado.hu mára előkapart egy tanulmányt, amiben Muiznieks állítólag 2009-ben azt írta, hogy egy új embertípus, a "homo sorosensus" létrehozása szükséges, aminek fel kell váltania a homo sovieticust, amely lassan elbomlik a történelem szemétdombján.

 Csütörtökön egyébként kiderült, hogy bár jövő héten már tárgyalhatja az Országgyűlés a törvényjavaslatot, annak szavazására csak a választások után kerül majd sor. Lázár János miniszter szerint borítékolható, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indít akkor, ha a Stop Soros törvény hatályba lép. De ennek ellenére ragaszkodnak hozzá. Ebben a kérdésben megállíthatatlanok.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM