18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kemerovói tűzvész: titoktartásra kötelezik a halott gyerekek szüleit

2018.03.26. 15:03
Szabálytalanságok tömkelege vezetett Oroszország második legtöbb halálos áldozattal járó tűzesetéhez. Az tűzvédelmi berendezések sem működtek üzemszerűen, de a tűz kitörése után is számtalan szabálytalan lépés lassította az evakuálást és növelte a halálos áldozatok számát.

Négy embert vettek őrizetbe hétfőn az orosz hatóságok az ország történetének második legnagyobb tűzvésze után. A vasárnap kigyulladt kemerovói áruházban

64 ember, köztük több gyerek vesztette életét, tíz sérült állapota továbbra is válságos. 16 embert továbbra is keresnek.

Hétfőn egy biztonsági kamera felvétele is nyilvánosságra került, amelyen látszik, milyen gyorsan terjedt a tűz és a füst az épületben.

A mozitermet rázárták a nézőkre

A tűz egyelőre ismeretlen okból keletkezett. Egy szemtanú elmondása alapján elképzelhető, hogy két kamasz gyújtott fel egy műanyag borítást a játszóházban, közvetlenül a moziterem mellett, ahol a 64 áldozat többsége életét vesztette.

A tragédia nem követelt volna ennyi áldozatot, ha a nézők el tudták volna hagyni a mozitermet. Ám a terem ajtajai zárva voltak, és a személyzet a tűz fellángolása után sem gondoskodott a menekülési útvonal biztosításáról. Csaknem egy teljes, 12 évesekből álló osztály is bennégett a bezárt ajtók mögött.

"Léna telefonált a teremből, hogy segítsenek, nem tudják kinyitni az ajtókat" – mondta a Komszomolszkaja Pravdának Igor Versztnyikov. A férfinak 2, 5, 7 éves gyermekei, felesége és nővére is a teremben lelte halálát. "Anyám három perc múlva a helyszínen volt, felrohant a negyedik szintre, könyörgött, hogy nyissák ki az a nyomorult termet, de senki nem segített" – mondta Versztnyikov. A három terem egyikéből, amelynek kijáratai nyitva voltak, mindenki ki tudott menekülni.

Sokan az épület ablakain ugrottak ki, a tűztől és a mérgező füsttől menekülve. Életeket menthetett volna egy időben érkező tűzoltólétra is. 

Egy 18 éves fiú koponyasérülést szenvedett, amikor a tűz elől kiugrott a harmadik emeletről. Súlyosabban sérült meg egy szintén a harmadikról kiugrott 11 éves fiú, aki a tűzben szüleit és húgát is elvesztette. Állapota miatt egyelőre mesterséges kómában tartják.

Hétfőn is háromszáz tűzoltó dolgozott a dél-szibériai város áruházának romjain, további áldozatok után kutatva. A négy szintes kemerovói épület egy nappal a tragédia után 1200 négyzetméteren beomlott, a harmadik-negyedik szinten ismét füst csapott fel az izzó romok miatt – írta a Ria Novosztyi.

Életek helyett bolti lopásra figyeltek

Egyre több részlet derül ki, amelyek alapján úgy tűnik, jóval kevesebb áldozattal is járhatott volna a a tragédia.

Beszámolók szerint az áruház alkalmazottai az evakuálás helyett inkább akadályozták a vásárlók kimenekülését, vélhetően attól tartva, hogy a pánikot kihasználva árut vinnének ki a boltokból.

A Nyomozati Hatóság (SZK) képviselője szerint le voltak zárva a vészkijáratok is. Szvetlana Petrenko az Interfaxszal közölte: az épület üzemeltető, tulajdonos cég képviselői közül négy embert kihallgattak, többeket közülük őrizetbe vettek.

Előzetes letartóztatásba kerülhet az a biztonsági őrt, aki a nyomozók szerint lekapcsolta a tűzjelzőt azután, hogy az épület 3-4. emeletén tűz ütött ki.

közölte Petrenko.

Több száz halottról szóló hírek keringenek

Az áldozatok száma meghaladhatja a nyolcvanat is, hiszen a súlyos sérültek mellett 16 eltűntet is nyilvántartanak az eddig 64 áldozatot követelő tragédia kapcsán. Egyelőre csak az áldozatok töredékét sikerült azonosítani, a többség esetében csak DNS-vizsgálattal lehet a személyazonosságot megállapítani. Az áldozatok száma így is magas, de ellenőrizetlen hírek keringenek 2-400 halottról is. Ezt a hatóságok kategorikusan cáfolták, ám a nyilatkozataik iránti bizalmat nem erősíti az a tény, hogy az áldozatok hozzátartozóit csak úgy engedik a holttestekhez azonosításra, hogy előtte titoktartási nyilatkozatot írnak alá – írta a Newsru.com.

A tájékoztatás hiánya érződött az állami csatornáknál is. Bár a tragédia moszkvai idő szerint vasárnap délben történt – Kemerovóban ekkor délután négy óra volt – a híradásokba vasárnap folyamán lényegében semmi sem került be a tragédiáról. A Pervij Kanal csak három percet szánt a tragédiára, a Rosszija 1 csak éjszaka számolt be a történtekről – ekkor viszont hosszabb közvetítésbe kezdett a városból –, az NTV pedig csak az internetes oldalán adott hírt a tűzről, amelynek oltása több mint 12 órán át zajlott.

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov abszurdnak nevezte a feltételezést, hogy a csatornák központi utasításra tartották volna vissza a kemerovói híreket.

A vasárnapi tragédia a posztszovjet Oroszország második legtöbb áldozatot követelő tűzesete volt. A legsúlyosabb tragédia 2009. devember 5-én történt Permben a Hromaja Loscsagy klubban (Sánta Ló). 156 ember vesztette életét, amikor tűz ütött ki a pincetérben, szabálytalanul kialakított, éghető, könnyen olvadó, égéskor mérges gázokat kibocsátó anyagokkal borított helyiségekben, ahol a megengedhetőnél jóval több ember zsúfolódott össze.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport