Sok halottja van a jeruzsálemi amerikai nagykövetség felavatása miatti összecsapásoknak

000 14W94G
2018.05.14. 11:24 Módosítva: 2018.05.14. 17:30

Újabb összecsapások robbantak ki több különböző helyszínen a Gázai övezetnél, ami egybeesik azzal, hogy Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján, hétfőn avatták fel az Egyesült Államok új, Jeruzsálembe átköltöztetett nagykövetségét. A CNN palesztin forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

AZ ÖSSZECSAPÁSOKNAK 55 palesztin HALOTTJA VAN, 2700-aN PEDIG MEGSEBESÜLTEK.

A legtöbben éles lőszertől sérültek meg, de sokan szenvedtek sérülést könnygáztól is. Ez a legvéresebb nap a 2014-es gázai háború óta. Az ENSZI biztonsági tanácsa összehívott egy rendkívüli ülést. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn háromnapos gyászt hirdetett a Gázai övezet határán izraeli katonákkal történt összecsapásokban meghalt palesztinok emlékére. "Azt követeljük, hogy a nemzetközi közösség foglaljon állást a népünket ért tömeges gyilkosságok tükrében" - mondta a Sky News Arabíja hírtelevízió műsorában.

Izrael légicsapást is végrehajtott a Gázai övezetben, ahol a közleményük szerint a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet kiképző táborait célozták. Egy dandártábornok szerint ezzel válaszoltak arra, hogy a Hamász fegyveresei három alkalommal tüzet nyitottak izraeli katonákra a kerítés mentén.

Trump videóüzenetben jelentkezett be

A jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitásáról szóló hétfői ünnepség inkább szimbolikus volt, mivel a végleges új épület a tervek szerint csak hat év múlva készül el teljes egészében. Amerikai részről Donald Trump lánya, Ivanka Trump, és a férje, a fehér házi főtanácsadó Jared Kushner is részt vett az eseményen, utóbbi beszédet is mondott. A megnyitón Donald Trump videóüzenetét is lejátszották, amiben azt mondta, az a realitás, hogy Jeruzsálem Izrael valódi fővárosa. Viszont azt is hozzátette, reménykedik a békében.

Azzal, hogy Donald Trump ígéretéhez híven decemberben Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és bejelentette, hogy oda fogja átköltöztetni a nagykövetséget is Tel-Avivból, nagy diplomáciai vihart kavart, szembement az ENSZ határozatával és kivívta a palesztinok, valamint több arab ország vezetőjének a haragját. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban. A Jeruzsálem körüli konfliktusról itt írtunk részletesebben>>>

Sűrű füst, Molotov-koktélok, könnygáz

A Gázai övezetnél az azt irányító Hamász március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. A Gázai övezetnél tartó tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák több mint 50 embert lőttek agyon, több ezret pedig megsebesítettek.  Ezek a tiltakozások fajultak el újra hétfőn a nagykövetség felavatása miatt.

Az izraeli haderő röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael szerint a Hamász kihasználja a tüntetéseket, és terroristák akarnak illegálisan átjutni a területére. Szerintük a szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, és miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Hétfőn ezért megduplázták az általában a Gázát és Ciszjordániát körbevevő katonák létszámát. Az izraeli hadsereg szerint a kerítéstől messzebb is biztonsági intézkedéseket hoztak, hogy megvédjék az izraeli civileket.

A kerítésnél összegyűlt palesztinok hétfőn köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, és autógumikat égettek, hogy sűrű füst lepje be a környéket. A Sky News szerint Izrael mesterlövészeket vetett be, és drónokról is dobott le könnygázt a tüntetők közé.

Az izraeli hadsereg szerint 35 ezer „erőszakos zavargó" gyűlt össze tizenkét különböző helyen a kerítés mentén, és a katonák a megszokott eljárást alkalmazzák. Az izraeli hadsereg szerint csak azért nyitnak tüzet, hogy megakadályozzák a támadásokat, az átjutást a kerítésen, vagy annak megrongálását. Izrael váltig állítja, hogy katonái az elmúlt hetek tüntetései alatt nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. Azonban többször is hangsúlyozták, hogy  a katonák a nemzetközi bírálatok ellenére továbbra is tüzet nyithatnak, ha ezt szükségesnek ítélik meg.

Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben csak kisebb tüntetések kezdődtek. A Sky News szerint Jeruzsálem és Betlehem között is volt kisebb összecsapás.

A palesztin vezetés mészárlással vádolja Izraelt. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfő este rendkívüli tanácskozást hívott össze, amin áttekinti a jeruzsálemi és gázai helyzetet, és felülvizsgálja a kapcsolatokat Izraellel, jelentették be.

Az AI elítélte az éles lőszer bevetését

Több emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International elítélte az erőszakot, szerintük az izraeli hadsereg elítélendő módon túlzott erőt és éles lőszert vetett be.

Az egyiptomi külügyminisztérium elítélte, hogy Izrael palesztin civilek ellen lépett fel, és negatív következményekre figyelmeztetett. A török miniszterelnök-helyettes szerint az USA ugyanúgy felelős a történtekért, mint az izraeli kormány.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy különösen aggasztónak tartja a Gázából érkező, sok áldozatról szóló híreket. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője szerint sok palesztin, köztük gyerekek haltak meg, és minden féltől önmérsékletet kért.

Az USA költözése nagy győzelem Netanjahunak

Közben az Izraelbe delegált 86 nagykövet közül a Háárec izraeli lap szerint mintegy harminc vett részt vasárnap este az amerikai nagykövetség átköltöztetése alkalmából tartott diplomáciai fogadáson, amelyet

az európai országok nagy többsége egyet nem értése jeléül bojkottált. Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete azonban részt vett a fogadáson,

amelyet az izraeli külügyminisztériumban adott Benjámin Netanjahu miniszterelnök és felesége.

A nagykövetség áthelyezése nagy győzelem Netanjahunak, aki azt is erősen szorgalmazta, hogy Trump lépjen ki az iráni atomalkuból, amit az amerikai elnök múlt kedden be is jelentett.

Egyelőre csak egy kis átmeneti nagykövetséget nyitottak meg hétfőn a már eddig is Jeruzsálemben működő amerikai konzulátus épületében. A megnyitóünnepséget külön előrehozták, hogy egybeessen Izrael megalapításának 70. évfordulójával.

 "Minden országnak kötelessége megvédeni a határait" - írta Netanjahu a Twitteren. "A Hamász terrorszervezet kinyilvánított szándéka elpusztítani Izraelt, és emberek ezreit küldi a határhoz, hogy áttörjék a határkerítést céljuk elérése érdekében. Továbbra is határozottan fogunk fellépni, hogy megvédjük a szuverenitásunkat és a polgárainkat" - fogalmazott az izraeli kormányfő.

Az al-Kaida az USA-t fenyegette meg

Mint ismert, a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, amely szerintük aláásta Amerika közvetítői szerepét a béketárgyalásokon.

Hétfőn a Hezbollah is elítélte, hogy az amerikai kormány áthelyezi Jeruzsálembe az izraeli nagykövetségét, az Irán által támogatott libanoni síita szervezet szerint ez hitvány egyoldalú lépés. Az al-Kaida ennél tovább ment, az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólított fel . A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga nagykövetei rendkívüli ülést tartanak szerdán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport