3600 gyermeket molesztáltak katolikus papok Németországban

2018.09.13. 05:43

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között, írja a Spiegel és a Zeit egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva.

A jelentés szerint a 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták, olvasható az MTI összefoglalójában.

A feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Minden hatodik eset feltételezhetően nemi erőszak volt.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel.

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valós száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak

- idézte a vizsgálat készítőit a Zeit. Legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, és a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

Stephan Ackermann (jobbra) sajtótájékoztatón 2010.09.23-án
Stephan Ackermann (jobbra) sajtótájékoztatón 2010.09.23-án
Fotó: Uwe Zucchi / AFP

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte: "Tisztában vagyunk a jelentésben bemutatott szexuális bántalmazások mértékével, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat". A jelentés azért készült, hogy megmutassa az egyház sötét oldalát, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig ezért, hogy ez a jövőben nem ismétlődhessen meg.

Ackermann szerint sajnálatos, hogy a jelentést idejekorán nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai. Mint mondta: az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport