Bakiparádéban semmisült meg egy belga F–16-os vadászrepülő

2018.10.14. 08:01

A belga légierő egy F–16-os vadászgépe kigyulladt karbantartás közben a Florennes légibázison. A gép megsemmisült, a robbanása pedig egy mellette álló másik gépet is megrongált – írja az Aviation24.be nevű belga repülős szakoldal.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Petras Malukas / AFP

Maga a baleset még csütörtökön történt, de csak később derültek ki a részletek, amelyekből az események egészen elképesztően szerencsétlen láncolata rajzolódik ki:

  • Egy technikus épp egy F–16-os karbantartását végezte, amikor véletlenül aktiválta a gép M61 Vulcan 20 mm-es hatcsövű gépágyúját.
  • Mivel az ágyú töltve volt, annak rendje és módja szerint el is sült, és néhány lövedék eltalált egy szemben álló másik vadászgépet.
  • Ezt az F–16AM gépet épp azelőtt tankolták meg, mert egy harmadik géppel együtt gyakorlatra készítették fel. A lövedékek ezért berobbantották a gépet, amely a balesetben meg is semmisült.
  • A harmadik gép szintén megsérült a mellette álló társa robbanásában.

A balesetben két technikus is megsérült. A belga légbiztonsági hatóság vizsgálatot indított. A belga légierőnek 60 F–16-osa maradt, ebből 48 teljesít NATO-szolgálatot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport