Undorító incidensnek nevezte az újságíró gyilkosságát a szaúdi herceg

2018.10.24. 20:00 Módosítva: 2018.10.24. 20:58

A szaúdi trónörökös példás büntetést ígért Dzsamál Hasogdzsi gyilkosainak, írja a BBC. A herceg még tovább ment: "Ez az undorító incidens fájdalmas minden szaúdi számára" - idézi az AFP.

"Mindenkit felelősségre fognak vonni, akinek köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró Isztambulban elkövetett meggyilkolásához" - nyilatkozta Mohamed bin Szalmán herceg. Ezzel a rijádi kormány igyekszik "bűnöző elemekre" kenni a követségen történt gyilkosságot, noha a gyanú szerint magának a koronahercegnek is köze lehet az ügyhöz.

A rijádi befektetési konferencián elhangzottak voltak az első hivatalos reakciók az újságíró október 2-i meggyilkolása óta. 

"A királyság lépéseket tett annak érdekében, hogy feltárja az igazságot és megbüntesse azokat, akik elmulasztották kötelezettségeiket, illetve azokat, akiknek "közvetlen közük" volt a gyilkossághoz, "bárkik is legyenek azok" - idézte a szaúdi kormány nyilatkozatát az MTI.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség beszámolt arról is, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz király fogadta rijádi palotájában a meggyilkolt újságíró több családtagját, köztük a fiát, Szalah bin Dzsamal Hasogdzsit. A találkozón jelen volt Mohamed bin Szalmán koronaherceg is. A BBC szerint ezek a PR-lépések azonban csak tovább fokozták a feszültséget.

Az Egyesült Államok  szankciókat léptetett érvénybe  az arab ország ellen.  Erdogan török elnök korábban még azt mondta, hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt. A rijádi konferencián azonban már óvatosabban fogalmazott. 

Brutális gyilkosság

A szaúdi abszolút monarchiát keményen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy beszerezze az esküvőjéhez szükséges dokumentumokat. Szaúd-Arábia eleinte állította, hogy az újságíró szabadon távozott. Később beismerték, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét. Mivel az újságíró okosórájával rögzítette a történteket, kiszivárgott, hogy a szaúdiak brutális módszerekkel meggyilkolták.

Az NTV török hírtelevízió szerint a szaúdi hatóságok szerdán végül engedélyezték a rendőröknek az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciájának kertjében a kút átvizsgálását. Ezt korábban arra hivatkozva utasították vissza, hogy a 25 méter mély kútban feltételezhetően metán gáz található, és a nekik átadott listán nem szerepelt a feladatra kijelölt tűzoltók neve.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport