Franciaország is szankciókra készül Szaúd-Arábia ellen

GettyImages-1047468406
2018.10.24. 17:13

Az USA után Franciaország is szankciókat foganatosíthat Szaúd-Arábia ellen, ha bebizonyosodik a szaúdi vezetés felelőssége a meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében, és a tényeket a francia titkosszolgálatok is alátámasztják – írja az MTI.

Amíg mindez nem teljesen bizonyított, és amíg a tényeket nem támasztják alá a titkosszolgálataink, addig nem hozunk döntéseket.

– mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő szerdán, hozzátéve, hogy ha bebizonyosodik a szaúdiak felelőssége, akkor nem kizárólag a fegyverek terén lehet majd szankciókra számítani.

A francia elnöki hivatal korábban azt közölte, nem akar elhamarkodott döntést hozni az ügyben, de felszólították Rijádot, hogy folytassanak hiteles vizsgálatot a tények, és minden felelősség tisztázására.

A francia baloldal ugyanakkor szerdán élesen bírálta a nemzetgyűlésben a francia kormányt, és a Rijáddal kötött fegyvereladási szerződések azonnali felfüggesztését követelték. Spanyolországban is hasonló folyamatok játszódnak le éppen, de a spanyol kormányfő szintén arról beszélt, hogy egyelőre nem szüntetik be a fegyvereladást Szaúd-Arábiának.

Az ügyben mindkét kormány a megállapodások fontosságát emelte ki, az indoklásokból pedig egyértelműen látszik, hogy a szaúdi fegyverbiznisz van annyira értékes, hogy a két ország a végsőkig kivárjon a szankciók terén.

(Borítókép:  Chris McGrath / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport