Tizenegy halottja van a pittsburghi mészárlásnak

Untitled-1
2018.10.27. 17:02 Módosítva: 2018.10.27. 20:59

Legalább Tizenegy embert megölt, több másikat pedig megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban található Pittsburghben, mikor szombaton helyi idő szerint fél 11 körül tüzet nyitott a város egyik zsinagógájában – írja a helyi média.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a támadó legalább tizenegy emberrel végzett, többen pedig megsérültek, de egyelőre azt nem tudni, mennyire súlyosan. A CNN hat sérültről írt, akik közül négy rendőr. Két rendőr sérülése életvészélyes. A sérülteket kórházban kezelik.

A rendőrök helyi idő szerint reggel tízkor értek a helyszínre, de jó darabig nem sikerült hatástalanítaniuk a fegyverest: a támadó azonnal tüzet nyitott rájuk, ekkor sebesült meg a négy rendőr.

A helyi tudósítások szerint a gyanúsított egy fehér, szakállas férfi volt, aki a tűzpárbaj során megsérült, és az épületben végül feladta magát. Az egyik helyi rádióadó forrásai szerint a gyanúsított férfi 46 – más források szerint 48 – éves, és Robert Bowersnek hívják. Bowerst is kórházba szállították.

A férfi archivált Gabje (az alt-right által előszeretettel használt Twitter-klón) alapján elég nyíltan gyűlölte a zsidókat, az utolsó posztjában azt írta, a HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) "szeretne megszállókat az országba hozni, akik megölik a népünket", amit "nem nézhet tétlenül", ezért cselekedni fog. A felhasználói fiókjának leírásában egyébként azt írja, "a zsidók a sátán gyerekei".

A kommandósok már beszéltek is vele, rendőrségi források pedig arról tájékoztatták a helyi médiát, hogy a támadó az épületben azt kiabálta, mielőtt tüzet nyitott, hogy

minden zsidónak meg kell halnia.

A zsinagóga a lövöldözés kezdetekor tele volt emberrel, sokan az épületen belül barikádozták el magukat. Becslések szerint nagyjából 80-90 ember lehetett bent, amikor a támadó elkezdett lövöldözni. A zsinagóga volt elnöke, Michael Eisenberg a Pittsburgh Post Gazette-nek azt mondta, a lövöldözés az épület harmadik emeletén történt, ahol gyerekeknek szoktak foglalkozásokat tartani, ez azonban pont a támadás napján elmaradt.

Így sem tudni, van-e gyermek is az áldozatok között, a zsinagógában épp névadó ünnepség zajlott a támadáskor. Az áldozatokról egyelőre semmi közelebbit nem közöltek a hatóságok, csak egy 61 és egy 70 éves sérültről tettek említést.

Donald Trump amerikai elnök az esetet kommentálva azt nyilatkozta, hogy ha a templomban lettek volna fegyveres őrök, akkor "a lövöldözés egészen máshogy is végződhetett volna." Trump arról is beszélt, hogy érdemes lenne megfontolni a halálbüntetés szigorítását. "Aki ilyesmit tesz, az halálbüntetést érdemel" - mondta.

Tom Wolf pennsylvaniai kormányzó részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán, és így tett a város két nagy csapata, a Steelers és a Penguins is. A támadás nyomán megrendülését fejezte ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport