Földrengés Romániában

2018.10.28. 08:04
Brassó közelében volt az epicentrum egy olyan megyében, ahol nem élnek magyarok, mégis a legközelebbi település egy tisztán magyar városka.

Vasárnap hajnalban, nem sokkal fél négy után földrengés rázta meg Romániát. Az 5,7-es, egyes jelentések szerint 5,8-as erősségű földrengés hipocentruma (rengésfészke) Brassótól keltre, Vrancea megyében volt, mintegy 200 kilométeres mélységben. A földmozgást Bukarestben, de még Bulgáriában és Ukrajnában is érezni lehetett. Az esetleges károkról, illetve sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

Lapértesülések szerint bár az epicentrum ( a hipocentrum feletti felszíni pont) Vrancea megyében volt (ez azon kevés romániai megye egyike, ahol 0,0 százalék a magyarok aránya, vagyis egyáltalán nem élnek magyarok), de mégis az epicentrumhoz legközelebb fekvő városka egy tisztán magyar település volt.  Mégpedig az egyik legkeletibb "magyar" település, amely nem Vrancea megyében, hanem a szomszédos Kovászna megyében található. Komandó (románul Comandău) onnan kapta különös nevét, hogy egykoron a székely határőrség itt védte a határt, és a német Grenzkommando kifejezés magyar településnévvé vált.

Vrancea megye ugyan Románia egyik legkisebb megyéje, de földrengésből bőven kijutott neki. Egész Románia legsúlyosabb földrengése, az 1940-es "vranceai" vagy más forrásokban "bukaresti" földrengésnek is itt volt a központja, akkor 65 ezer ház rongálódott meg, és bár az áldozatok számáról csak becslések vannak, de számuk megközelítette a 600-at.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport