Az Iszlám Állam ihlette a melbourne-i merényletet

2018.11.10. 08:03

Azonosította a rendőrség a pénteken Melbourne-ben elkövetett késes terrortámadás elkövetőjét, írta meg az MTI. Az ausztrál rendőrség azt közölte, hogy a 30 éves Hassan Khalif Shire Ali nem állt közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, de propagandájuk hatással volt rá. A férfi szomáliai származású és az 1990-es években érkezett Ausztráliába.

Korábban is voltak már rendőrségi ügyei, lopás, közlekedési szabálysértés és droggal való visszaélés miatt. 2015-ben az ausztrál útlevelét is bevonták, miután a hírszerzés megtudta, hogy Szíriába akar utazni. A támadás előtt nem állt megfigyelés alatt, nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A testvérét tavaly őrizetbe vették, mert arra gyanakodtak, hogy pokolgépes merényletre készül Melbourne-ben. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Shire Ali gázpalackokkal megrakott kocsival hajtott Melbourne belvárosába, ahol felgyújtotta az autót. A rendőrök szerint robbantani akart, de a detonáció végül elmaradt. A férfi ezek után kiszállt a kocsiból és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. A támadás áldozata egy Sisto Malaspina nevű férfi, aki 1974 óta vezetett egy helyi kávézót és jól ismert volt a városban.

A támadásban megsérült és 58 éves nyugdíjas és egy 24 éves biztonsági őr. Mindkettőjüket kórházban ápolják. Shire Alit egy fiatal rendőr állította meg, aki 3 hónapja került ki az akadémiáról. A mellkason érte találat, kórházba szállították, ahol meghalt. 

A melbourne-i merénylet miatt nem változtatnak a terrorfenyegetettség szintjén Ausztráliában, amely jelenleg az öt fokozatú skála középső fokán áll, ami azt jelenti, hogy "valószínű" terrortámadás az országban - közölte Scott Morrison miniszterelnök szombaton.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport