Katonákkal, és rendőrökkel is tűzharcba keveredett a strasbourgi támadó

2018.12.12. 18:06 Módosítva: 2018.12.12. 20:01

Több százan keresik a kedden este Strasbourg belvárosában lövöldöző támadót, akinek sikerült elmenekülnie. Ketten meghaltak, egy ember az agyhalál állapotában van, tizenketten pedig megsérültek. Közülük hat ember állapota súlyos, négyen könnyebben sérültek.

A francia rendőrség szerdán este kiadta a keresett férfi fotóját is:

Rémy Heitz párizsi főügyész szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy terrorcselekmény történt. A szemtanúk szerint a fegyveres azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar", mielőtt tüzet nyitott a tömegben a karácsonyi vásár közelében.

A 29 éves férfinél a lőfegyver mellett egy kés is volt, több embert ezzel sebesített meg. Menekülés közben belefutott négy járőröző katonába. Rájuk lőtt, ők pedig visszalőttek, és megsebesítették a karján, írja a Le Figaro.

A férfinak sikerült beszállnia egy taxiba, amivel a belvárosból Neudorf városrészbe ment. Ezen a részen lakott, de a közelben van egy rendőrkapitányság is. Itt újabb tűzharcba keveredett rendőrökkel, de sikerült elmenekülnie.

Ez a rész közel van a német-francia határhoz, ezért is mondta Laurent Nuñez belügyminiszter-helyettes, hogy nem biztos, hogy még Franciaországban van.

Heitz azt is megerősítette, hogy a 29 éves férfi Strasbourgban született. Ismert volt a hatóságok előtt, összesen 27-szer ítélték el Franciaországban, Németországban és Svájcban. Több évet ült börtönben is különböző bűncselekmények miatt.

A börtönben radikalizálódott, ezért rajta volt a lehetséges nemzetbiztonsági kockázatot és terrorfenyegetést jelentő emberek listáján.

A rendőrök már keresték kedd reggel egy bűncselekmény ügyében, de nem találták otthon. Az otthonának átkutatásakor találtak egy gránátot, egy gépkarabélyt, négy kést, és lőszereket.

A támadóhoz köthető négy embert őrizetbe vettek Strasbourgban szerda hajnalban. A Reuters a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a férfi szüleit és két testvérét fogták el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport