Romney: Trump alkalmatlan, fajgyűlölő, szexista, migránsellenes, tisztességtelen

2019.01.02. 17:26

Trump "viselkedése az elmúlt két évben, és kivált a cselekedetei ebben hónapban (decemberben) nyilvánvalóvá teszik, hogy az elnök nem tudott felnőni a hivatalához" - támadt kemény szavakkal az amerikai elnökre Mitt Romney. A republikánus szenátor a Washington Postban megjelent írásban nem csak az elnök politikáját, de stílusát és erkölcsi tartását is bírálta. 

"Az elnöknek olyan alapvető tulajdonságokat kell felmutatnia, mint a tisztesség és a feddhetetlenség, és az országos közbeszédet az udvariasság és a kölcsönös tisztelet jegyében kell folytatnia" - írta Romney. A megválasztott szenátor egyúttal jelezte: nem kíván ugyan az elnök minden egyes Twitter-bejegyzésére reagálni, de felemeli majd a szavát "a megosztó, fajgyűlölő, szexista, migránsellenes, tisztességtelen, és a demokratikus intézményeket romboló állásfoglalások vagy cselekedetek ellen".

Romney úgy vélte, hogy Trump szavai és cselekedetei "világszerte megdöbbenést keltettek". Hangsúlyozta, hogy a világnak "amerikai vezető szerepre van szüksége", mert az alternatíva, amelyet szerinte Oroszország és Kína kínál, "önkényuralmi, korrupt és brutális".

Trump válasza: Én győztem

Donald Trump természetesen Twitteren válaszolt a kritikára. Érdemi megjegyzést nem tett, viszont kijelentette, hogy mindenben jobb kritikusánál.

"Sokkal jobb lenne, ha Mitt Romney a határ biztonságára összpontosítaná a figyelmét és még sok minden másra, amiben hasznos lehet. Én nagy győzelmet arattam, ő nem győzött" - írta Trump, utalva arra, hogy ő nyerte elnökválasztást, míg Mitt Romney, aki a 2012-ben vereséget szenvedett Barack Obamától.

Trump egyúttal csapatmunkára szólította fel Romneyt, akit a novemberi félidős választásokon Utah államban szenátorrá választottak a visszavonult Orrin Hatch helyére.

Írásában Romney ugyanakkor dicsérte is Donald Trump politikájának egyes elemeit, köztük például az adóreformot, a konzervatív bírák kinevezését, vagy a tisztességtelen kínai kereskedelmi gyakorlat ellen hozott döntéseket. Hozzátette viszont, hogy ezt a politikát "a fősodratú republikánusok" évek óta képviselik. Leszögezte azt is, hogy támogatni fogja az elnöknek azokat a döntéseit, amelyek szerinte Utah állam és az Egyesült Államok érdekeit szolgálják.

Romney elnök lenne?

A The New York Times szerint Mitt Romney cikke közvetve arra utal, hogy a politikus Donald Trump kihívójaként kíván fellépni a 2020-ban rendezendő elnökválasztásokon.

Más elemzők felidézik Trump és Romney ellentmondásos viszonyának epizódjait: azt például, amikor a 2012-es elnökválasztáson Trump támogatásáról biztosította Romneyt, aki "cserében" az egyik legkiválóbb gazdasági szakembernek nevezte őt, vagy amikor Romney 2016-ban a Trump-ellenes republikánusok egyik vezető alakja volt.

Emlékeztetnek arra is, hogy megválasztása után Donald Trump látványos külsőségek és sajtónyilvánosság mellett egyeztetett Romneyval az esetleges külügyminiszteri posztról, majd ezt követően bejelentette, hogy Rex Tillerson mellett döntött. Mitt Romney akkor ezt - mint nyilatkozataiból kitűnt - nyilvános megalázásként értékelte.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM