A parlamentben fogták el az orosz szenátort

2019.01.30. 12:49 Módosítva: 2019.01.30. 15:40
Rauf Arasukov
Rauf Arasukov
Fotó: council.gov.ru

Az orosz szövetségi parlament felsőházának üléstermében vették őrizetbe a hatóságok szerdán Rauf Arasukov karacsáj- és cserkeszföld szenátorát, adta hírül az MTI. Szvetlana Petrenko, a kiemelt bűnügyek felderítésével foglalkozó Nyomozó Bizottság szóvivője szerint a politikust egyebek között két, 2010-ben elkövetett bérgyilkosság megrendelésével vádolták meg. A két áldozat Aszlan Zsukov, az Adige-Hasze ifjúsági társadalmi mozgalom alelnöke és Fral Sebzukov, a karacsáj-cserkesz elnök tanácsadója volt. 

Az elfogás idejére Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke zárt ülést rendelt el, az ülésteremből zajló élő zártláncú tévéközvetítést kikapcsolták, a kijáratokat a Szövetségi Őrszolgálat emberei állták el. Ezt követően a szenátus tanácskozásán megjelent Jurij Csajka főügyész és Alekszandr Basztrikin, az SZK elnöke.

 A főügyész elmondta, hogy egyebek között bűnözői csoport megszervezésével és a karacsáj- és cserkeszföldi politikai helyzet destabilizálásával gyanúsították meg Arasukovot. A felsőház – az érintett kivételével – egyhangúlag megszavazta a szenátor mentelmi jogának megvonását. A 32 éves politikus megpróbált elmenekülni és ellenállni, de körülvették és elfogták. Az őrizetbe vétel rendkívüli körülményeit a hatóságok szerint az indokolta, hogy a tartani lehetett szenátor szökésétől. Arasukov, akit posztjára a keracsáj-cserkesz törvényhozás jelölt ki, 2016. szeptember 18. óta volt a felsőház tagja. Ő volt a legfiatalabb oroszországi szenátor.

Az orosz nyomozóiroda közleményéből az is kiderül, hogy Arasukovot sikkasztással is vádoljak, az évek folyamán 30 milliárd rubel, azaz körülbelül 127 milliárd forint értékben lophatott földgázt a bűnszervezetein keresztül. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport