ENSZ: Háborús bűnt követhettek el az izraeli katonák tavaly Gázában

2019.02.28. 13:34 Módosítva: 2019.02.28. 14:32

189 palesztint gyilkoltak meg tavaly március és december 31. között a gázai határnál, 9204-en megsebesültek, a BBC által idézett ENSZ emberi jogi vizsgálat szerint felmerült, hogy az izraeli katonák háborús bűncselekményt követtek el. Szerintük feltételezhető, hogy az izraeli mesterlövészek válogatás nélkül lőttek gyerekekre, orvosokra és újságírókra is, holott azok tisztán felismerhetőek voltak.

Alább a New York Times lélegzetelállító oknyomozása egy ápolónő halála kapcsán:

„Az izraeli biztonsági erők megöltek és megnyomorítottak palesztin tüntetőket, akik nem jelentettek közvetlen halálos vagy súlyos fenyegetést, amikor rájuk lőttek, és nem vettek részt közvetlenül az erőszakcselekményekben" - idézi az MTI az ENSZ független szakértőkből álló vizsgálóbizottságát.

A nyomozók bizalmas információkkal rendelkeznek a gyilkosságok feltételezett elkövetőiről, köztük mesterlövészekről és parancsnokokról. Ezeket az értesüléseket Michelle Bachelet emberi jogi főbiztossal is megosztották, hogy továbbítsa őket a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A bizottság szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

A szakértői csoport mindazonáltal elismerte, hogy néhány tüntető valamilyen fegyveres szervezet tagja volt, és a megmozdulás szervezői - köztük a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges mozgalom - bátorították a lángoló papírsárkányok használatát, amelyek károkat okoztak, illetve félelmet keltettek Dél-Izrael lakosságában.

A szakértők ugyanakkor vitatták az izraeli álláspontot, amely szerint a 2018 márciusában kezdődött, hetekig tartó tüntetések célja az volt, hogy elfedje szélsőséges csoportok különféle terrorista tevékenységeit. Az ENSZ illetékesei úgy vélték, hogy a megmozdulás, amely a Gázai övezet blokádjának enyhítése, illetve a palesztin menekültek hazatéréshez való jogának elismerése érdekében kezdődött, civil kezdeményezés volt.

Az izraeli külügyminiszter visszautasította a vádakat, abszurd színháznak nevezve az Emberi Jogi Tanács következtetéseit, ami szerinte ellenséges, hamis és elfogult, és Izrael állam ellen készült. Izrael Katz azt mondta, senki nem vonhatja Izrael jogát az önvédelemhez.     A Palesztin Hatóság a nap folyamán közleményben üdvözölte a jelentést: "A jelentés megerősíti azt, amit mi is jeleztünk: Izrael háborús bűnöket követ el népünk ellen Gázában, Ciszjordániában és Jeruzsálemben" - áll a közleményben, amely egyúttal sürgeti a Nemzetközi Büntetőbíróságot, kezdjen vizsgálatokat az ügyben.

Iszmáil Radván, a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges mozgalom egy magas rangú tisztségviselője a Hszinhua hírügynökségnek szintén úgy nyilatkozott, hogy a jelentés csupán megismétli az álláspontjukat: "A megszállás embertelen mészárlásokhoz és a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekményekhez vezetett".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport