Meghalt Carmine "A kígyó" Persico, a Colombo-család keresztapája

GettyImages-179186620
2019.03.09. 11:36

Az "Öcsi" becenevű gengszter 85 éves korában, a Duke egyetem kórházában halt meg, ahová abból a szövetségi börtönből szállították át, ahol éppen 139 éves büntetését töltötte. Az ügyvédje szerint kliense 36 évet töltött le büntetéséből, és ami az ő viszonyukat illeti, "kedves, rendes ember volt, remek ügyfél". Neki legyen mondva: a New York-i öt nagy család egyike, a Colombo fejeként azért tuti voltak olyan napjai, amikor nem volt jókedvében.

A Kígyó, ahogy emlegették, elég korán beszállt a bűnözésbizniszbe. 16 évesen hagyta ott az iskolát, de ekkor már a Garfield Boys nevű banda vezetője volt. 17 évesen agyonverte egy rivális geng egyik tagját, de a vádat ejtették ellene. Az ötvenes évek elején a Colombo-család elődjéhez, a Profaci-családhoz került, ahol a sportfogadásokat és uzsorakölcsönöket intézte, majd amikor látták rajta, hogy van érzéke a bűnözéshez, átnyergelhetett a betörésekre és útonállásra. Első, maffiában töltött évtizede alatt 12 alkalommal állt bíróság előtt, de csak pár napot volt börtönben.

Carmine Persico bevezetik a bíróságra New Yorkban 1980. november 7-én
Carmine Persico bevezetik a bíróságra New Yorkban 1980. november 7-én
Fotó: Michael Norcia / Wikipedia

Egyik nagy skalpja Albert Anastasia, a Murder Inc. (Gyilkosság RT) egykori vezetője volt akinek 1957-ös meggyilkolásában tevékeny résztvevő volt. 1961-ben Larry Gallo nevű társát igyekezett éppen egy zongorahúrral a másvilágra segíteni, amikor egy arra járó rendőr véget vetett a mulatságnak. Persico ezt is megúszta, Gallo nem volt hajlandó tanúskodni ellene. 1971-ben 37 rendbeli zsarolás, uzsora, védelmi pénz szedése és hasonlók miatt állították bíróság elé. Ekkor a család már Colombo néven futott, és a Gallo-testvérek mellett Persico volt az egyik alvezére avagy capója. Érdekes, de a vád 12 tanúja közül egy sem ismerte fel Persicót a tárgyaláson, így minden vádat ejtettek ellene. 1972-ben viszont sikerült bezárni, nyolc évet kapott a hatvanas években elrabolt teherautókért és uzsorakölcsönök folyósításáért.

A börtön viszont nagyon nem volt ínyére, 1977-ben 250 000 dollárral akart megvesztegetni egy ügynököt, hogy intézze el neki a feltételes szabadlábra helyezést. 1981-ben további öt évre ítélték, de jó magaviselete miatt hamarabb szabadult. Igaz, kábé annyi ideje volt csak, hogy bekapjon egy falat pacalt, és beleüljön a családfői székbe, mert 1984 októberében az ún. Colombo-tárgyalás során bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények miatt állt többedmagával bíróság elé, de az ítélethirdetés előtt inkább lelépett New Yorkból. 1985-ben, unokatestvére házában tartóztatták le. A rokon dobta fel, aki egyébként akkor már második éve az FBI besúgója volt.

Elfogása után megkapta az eredeti büntetését, majd a többi New York-i család vezetőivel együtt még egyszer bíróság elé került, mégpedig azért, mert a nyolcvanas évek közepére az FBI mindent tudott már a működésükről, például a Bizottság nevű afféle igazgatótanácsukról, amiben a vezető családok döntötték el, ki, mit, hol fog bűnözni  - ezt az amerikai igazságszolgáltatás nagyon nem szereti. A tárgyalás alatt a Bizottság ülésezett egyébként, többek között arról is döntöttek, hogy John Gotti és Persico közös javaslata ellenére nem ölik meg az ügyükben eljáró, megvesztegethetetlen ügyészt, akit egyébként Rudolph Giulianinak hívtak. 

Persicpo a tárgyaláson saját magát védte - úgy gondolta, annyit állt már bíróság előtt, hogy kirázza séróból. 139 évre ítélték.  

(Borítókép: Carmine Persicóról készült portré 1986. szeptember 15-én, New Yorkban. Fotó: Yvonne Hemsey / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport