Egy muszlim hívő lándzsaként dobta a merénylő autója felé a géppisztolyt

2019.03.17. 10:08 Módosítva: 2019.03.17. 19:15

Fontos szerepe lehetett egy Abdul Aziz nevű bátor 38 éves férfinak abban, hogy a christchurchi mecsetnél elkövetett terrortámadásnak nem lett még több áldozata, írja az ABC.net.au. A mecset imámja azt mondta: ha Aziz nem avatkozik közbe, még többen halhattak volna meg, és nem tudták volna olyan hamar elkapni az elkövetőt.

Délután kettőkor a hívek a Linwood mecsetben imádkoztak, amikor az imám kinézett az ablakon és meglátott egy fekete katonai ruhát és sisakot viselő embert, kezében egy gépfegyverrel. Először azt hitte, egy rendőr érkezett, de aztán látta, hogy két ember már a földön fekszik a mecset előtt, majd hallották a lövéseket, és azt, hogy egy lövedék csapódik be az ablakon. 

Az imám és hívei fedezéket kerestek maguknak. Amikor hallották, hogy a támadó egy időre abbahagyja a lövöldözést, úgy döntöttek, megpróbálnak tenni valamit. Aziz nem törődve a veszéllyel, kifutott a mecsetből. Rákiáltott a merénylőre, majd a bejáratnál lévő mobil bankkártya leolvasó terminált dobta felé. 

Abdul Aziz interjút ad
Abdul Aziz interjút ad
Fotó: Anthony Wallace / AFP

Látta, ahogy a merénylő, Brenton Tarrant a mecset bejárata előtt földre dob egy gépkarabélyt, amelyből kifogyott a tár, majd visszamegy az autójához, feltehetően azért, hogy újabb fegyvert hozzon és folytassa a lövöldözést.

Abdul Aziz az autók mögött fedezéket keresve közelítette meg a bejáratot. Az ABC-nek azt mondta: a merénylő beszállt az autóba, ekkor ő felemelte a fegyvert a földről, és a terrorista felé indult. Tarrant megtorpant, amikor meglátta őt kezében a fegyverrel, és azt üvöltötte neki, hogy mindenkit le fog lőni. Aziz ezután a fegyvert, mint egy lándzsát, nekidobta az autónak. 

Aziz elfutott, a merénylő pedig elhajtott az autóval. A szélsőjobboldali terroristát a bejelentéstől számított  36 percen belül sikerült elfogni. 

Új-Zélandon Christchurch városában két mecset ellen követett el véres merényletet a 28 éves Branton Tarrant. Előszöraz Al Noor mecsetnél nyitott tüzet, ahol 42 embert lőtt le. Azután ment az onnan 5 kilométerre Linwood mecsethez. Itt 7 ember halt meg. Azóta egy ember a kórházban életét vesztette, így összesen 50 a halálos áldozatok száma, 36 sebesültet ápolnak kórházban.  

KAPCSOLÓDÓ
Terrortámadás Új-Zélandon, negyvenkilencen meghaltak

Terrortámadás Új-Zélandon, negyvenkilencen meghaltak

Mecseteknél lövöldöztek Christchurch városában. A rendőrség négy embert tartóztatott le a mészárlás után.

   

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport