Különbizottság vizsgálja a titkosszolgálatok munkáját a christchurchi merénylet miatt

2019.04.08. 10:03

Különbizottság fogja vizsgálni Új-Zélandon az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjének előéletét és azt, hogy a titkosszolgálatok hogyan teljesítették feladataikat vele kapcsolatban - jelentette be Jacinda Ardern miniszterelnök. 

A bizottság elnökévé a legfelsőbb bíróság egyik tagját, Sir William Youngot nevezték ki. A bizottság azt vizsgálja majd, hogy a 28 éves ausztrál férfi milyen tevékenységet folytatott a terrortámadás előtt, egyebek között a közösségi médiában, valamint hogy milyen körülmények között jutott fegyverviselési engedélyhez és fegyverhez.

A kormány minden követ megmozgat, és a lehető leggyorsabban ki fogja deríteni, hogyan történhetett meg a március 15-i támadás, hogyan lehetett volna megelőzni, és hogyan tud gondoskodni az új-zélandiak biztonságáról

- mondta hétfőn a miniszterelnök az MTI híradása alapján.

Pénteken írtuk meg, hogy miután másodszor is meghallgatta a bíróság Brenton Tarrantot, elrendelték pszichiátriai vizsgálatát, hogy kiderüljön, felelősségre vonható-e a mészárlás miatt. A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi az első tárgyaláson bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást a fehér felsőbbrendűséget hirdető meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette.

A szélsőségesen iszlám- és bevándorlásellenes Brenton Tarrant március 15-én hajtott végre terrortámadást két christchurchi mecset ellen, miközben az interneten élőben közvetítette a mészárlást. A lövöldözésben 50 ember meghalt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport