Szigorodhat a késviselés két német tartományban

2019.05.12. 17:08

A közbiztonság javításáért a késviselés korlátozását kezdeményezi két németországi tartomány kormánya - írja az MTI. 

Vasárnapi német sajtóértesülések szerint Bréma és Alsó-Szászország vezetése a tartományi törvényhozás elé terjesztett közös jogszabálytervezetben széleskörű késviselési tilalmat javasol.

Az új törvény szerint "késmentes" övezeteket alakítanának ki. Ezzel olyan közterületről és közhasználatú magánterületről kitiltanák a késeket, ahol sok ember fordulhat meg. Ilyenek például a pályaudvarok, bevásárlóközpontok, sétálóutcák, vagy a szórakozóhelyek és oktatási intézmények körüli körzetek.

A jelenlegi szabályozás szerint csak azokon területeken lehet általános fegyverviselési tilalmat elrendelni, amelyeken kiugróan sok bűncselekmény történik.

Bréma és Alsó-Szászország szerint a kések viselését ennél jóval szélesebb körben kell korlátozni, mert továbbra is magas a késes támadások száma, és ezek a különösen veszélyes bűncselekmények nagyban rontják a lakosság biztonságérzetét.

A tervezet másik fő eleme, hogy a jelenlegi 12 centiméterről csökkentsék 6 centiméterre a késmentes övezeteken kívül szabadon viselhető kések maximális pengehosszúságát.

Németországban nincsen egységes statisztikai eljárás a késsel elkövetett bűncselekmények nyilvántartására. A töredékes adatok az esetek számának emelkedésére utalnak, a rendőrségi sajtóközleményekben pedig szinte minden nap szerepelnek beszámolók késelésekről. Szombaton például a bajorországi Nürnbergben történt késelés, az áldozat egy 27 éves férfi, aki életveszélyes állapotban került kórházba, a feltételezett elkövető egy 20 éves fiatalember. Lipcsében nemrég két magyar férfit késeltek kis híján halálra

A rendvédelmi szervek szakszervezete üdvözölte a kezdeményezést. Szerintük a késmentes övezetek kialakítása segítené az erőszakos bűncselekmények visszaszorításáért folytatott küzdelmet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport