A lengyel pedofilbotrány miatt késelhettek meg egy lengyel papot

2019.06.11. 14:21

Pünkösd hétfő reggel megkéseltek egy lengyel papot Wroclawban, akit szúrt mellkasi sebesülésekkel szállítottak kórházba, ahol megműtötték és stabilizálták az állapotát. Az 56 éves elkövetőt a helyszínen járókelők fogták el, akik visszatartották a rendőrök kiérkezéséig. Hétfőn azonban még nem sokat lehetett tudni arról, hogy a férfi miért követte el tettét.

Ireneusz Bakalarczyk atya
Ireneusz Bakalarczyk atya
Fotó: Fénykép a Wrocław-i érsekség jóvoltából

A lengyel rendőrség kedden előzetes letartóztatásba helyezte a támadót, aki beismerte bűnösségét. Mint mondta, áldozatát,

a 48 éves papot nem ismerte, de nem sajnálja a tettét.

Az ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el semmit arról, hogy mi volt a tettes indítéka. A balliberális Gazeta Wyborcza napilap szerint a férfi hajléktalan, az ügyészség szerint büntetlen előéletű és tette elkövetésekor nem volt alkoholos befolyásoltság alatt.

Több lap érdemesnek találta megjegyezni, hogy a támadás azután történt, hogy  Lengyelországban a katolikus egyház egy megrázó dokumentumfilm miatt kénytelen szembenézni azzal, hogy néhány papjuk pedofil bűncselekményeket követett el. A Ne mondd el senkinek című filmet, amiben rejtett kamerás felvételeken szembesítik az egyházi zaklatókat áldozataikkal, az elmúlt egy hónapban több mint 22 millióan nézték meg a Youtube-on.

Újságírók éppen ezért megkérdezték az elkövetőtől az előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalás után, hogy tette összefüggésben van-e filmmel, amire azt felelte, hogy

ez egy jó nyom.

A wroclawi késelésről a lengyel kormányfőhelyettes és felsőoktatási miniszter, Jaroslaw Gowin hétfőn azt mondta: "Az egyház tekintélyének aláásása, a megalázás légköre konkrét fenyegetésekben, őrültek cselekményeiben hozza meg gyümölcsét". Gowin ideidézte azt is, hogy a varsói ellenzéki főpolgármester védnökségével rendezett szombati melegfelvonulást egy szentmise-paródiával indították el.

A politikusok közül a lengyel közszolgálati hírtelevízióban az ellenzéki jobboldali Kukiz '15 parlamenti képviselője, Tomasz Rzymkowski, valamint a kormánypárt nevében beszélő Malgorzata Gosiewska egyetértettek abban: a wroclawi pap megkéselése azon egyházellenes támadások következménye, amelyek az EP-választási kampány során élesebbé váltak.

A Lengyelországot megrázó filmről és társadalmi hatásairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport