Több német tart szélsőjobbos terrortámadástól, mint iszlamista merénylettől

2019.07.04. 19:34 Módosítva: 2019.07.05. 11:15

Érdekes eredménnyel zárult az ARD német közszolgálati televízió megrendelésére készült, DeutschlandTrend nevű reprezentatív kutatás: kiderült, hogy Németországban többen tartanak attól, hogy szélsőjobboldali merénylet vagy támadás történik, mint attól, hogy iszlamisták követnek el merényletet – írja az MTI.

A kutatás eredményeit a következő módon lehet szétbontani:

  • A megkérdezettek 71 százaléka volt azon a véleményen, hogy nagyon nagy vagy inkább nagy egy szélsőjobboldali merénylet esélye – ami egyébként 13 százalékponttal kevesebb, mint 2016 októberében –, az emberek 27 százaléka pedig úgy véli, hogy erre nagyon kicsi, vagy inkább kicsi az esély. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 67 százaléka aggódik amiatt, hogy a szélsőjobboldaliak megváltoztatják az országot, míg 31 százalékuk nem látja ezt problémának. 
  • Az iszlamista terrortámadás veszélyét ennél kevesebbre taksálták, ennek esélye az emberek 60 százaléka szerint nagyon nagy vagy inkább nagy – a legutóbbi mérésnél ez 8 százalékponttal magasabb volt–, 37 százalék szerint pedig kicsi a veszélye egy iszlamista támadásnak.
  • A baloldali radikálisoktól már nem annyira tartanak a németek: a válaszadók 41 százaléka szerint nagyon nagy vagy elég nagy egy baloldali szélsőségesek által végrehajtott merénylet veszélye, a többség szerint azonban a terrorizmusnak ez a fajtája kevéssé fenyegeti Németországot.

Az Infratest dimap közvélemény-kutató által elvégzett kutatás pártpreferenciájukról is kérdezte az embereket. Ebből ismét az derült ki, hogy a legtöbben a Zöldekre szavaznának, de azt érdemes kiemelni, hogy hibahatáron belüli a Zöldek előnye a jelenleg kormányzó konzervatív uniópártok előtt.

A felmérés alapján a Zöldekre 26 százalék, a keresztény-konzervatív pártokra 25 százalék szavazna, a szociáldemokratákat és az uniópártoktól jobbra álló Alternatív Németországnak nevű pártot pedig egyaránt a megkérdezettek 13-13 százaléka támogatja. A liberális Szabad Demokrata Pártra és a szociáldemokratáktól balra elhelyezkedő Baloldalra 8-8 százalék szavazna.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport