Nyilvános vizsgálatot indítanak a máltai újságíró-gyilkosság ügyében

2019.07.11. 20:53 Módosítva: 2019.07.11. 23:11

A máltai külügyminiszter csütörtökön arról beszélt, hogy a kormány nyilvános vizsgálatot fog indítani Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő meggyilkolásának ügyében a következő három hónap során – írja az MTI. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a népszerű korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát 2017. október 17-én ölte meg egy gépkocsijára szerelt pokolgép. Akkor a miniszterelnök, aki később maga is korrupciógyanúba keveredett, megígérte, hogy nem nyugszik, amíg ki nem vizsgálják az ügy minden részletét.

Később a máltai rendőrség azonosította az újságírónő megöléséért felelős háromfős csoportot, azonban a kormányzat sokáig azzal érvelt, hogy egy nyilvános vizsgálat károkat okozhat a bűnügyi nyomozás eredményében. Joseph Muscat máltai miniszterelnök arról beszélt: a kormány jogi tanácsot kér a kérdés eldöntéséhez.

Végül az Európa Tanács javaslata nyomán döntöttek a vizsgálat megkezdése mellett, amit egyébként a Fidesz leszavazott, akár csak a Fülöp-szigeteki drogháború mészárlásainak kivizsgálását.

Azt a jogi tanácsot kaptuk, hogy a bűnügyi nyomozással egy időben lefolytatott nyilvános vizsgálat hatást gyakorolhat egymásra. Megvannak a fenntartásaink az Európa Tanács jelentésével kapcsolatban, de tiszteletben tartjuk az intézményeket, és nem bocsátkozunk semmibe vezető csatákba 

– mondta csütörtökön a külügyminiszter. A gyilkosság elkövetésével gyanúsított három férfi több mint egy éve őrizetben van. Bár a bizonyítékok szerint a merényletet megrendelésre hajtották végre, valamint a pokolgépet is ők helyezték el és hozták működésbe egy SMS segítségével, a gyilkosság indítéka máig sem egyértelmű. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport