Meghalt Li Peng, aki a Tienanmen téri vérengzés idején volt Kína miniszterelnöke

2019.07.23. 13:51 Módosítva: 2019.07.23. 14:00

Kilencvenéves korában meghalt Li Peng volt kínai miniszterelnök, írja az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése alapján. A politikust hétfő este Pekingben érte a halál. Li Peng egy ideje betegeskedett, de a betegségéről további információt nem közöltek.

1987 és 1998 között töltötte be a miniszterelnöki posztot Kínában.  A Hszinhua jelentésében "hűséges kommunista harcosnak", illetve a "Kommunista Párt és az állam kiemelkedő vezetőjének" nevezte. 

Az 1989-es Tienanmen téri demokráciapárti diáktüntetések idején a kemény kéz politikájának támogatója volt. 1989. május 20-án ő hirdette ki a hadiállapotot, mely később lehetővé tette a hadsereg bevetését a tüntetők ellen. Sokan azért hibáztatják, hogy az ő kemény hozzáállása mérgesítette el egyre jobban az indulatokat, és vezetett végül a június 4-én bekövetkezett vérontáshoz.

A pekingi vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. 

A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos táviratában tízezer halottról írt. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják. 

Az események 30. évfordulóján  Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter azt fejtegette, hogy helyes lépés volt a tüntetések leverése,  Kína ugyanis az elmúlt 30 évben Kína komoly változásokon ment át, és az ország most élvezheti a fejlődés és stabilitás előnyeit. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport