A vonal túloldalán meghallották a lövéseket, aztán a sikítást

GettyImages-1165012905
2019.07.30. 17:48
Egy 6 éves kisfiú, egy 13 éves lány és egy fiatal férfi meghalt, tizenketten megsebesültek vasárnap a kaliforniai Gilroy fokhagymafesztiválján, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a családbarát rendezvény látogatóira. A kalasnyikovos támadót egy perc után lelőtték a rendőrök. A hatóságok nyilatkozatai szerint egyelőre nem tudni, mi volt a tettes indítéka, ugyanakkor támpont lehet néhány, a lövöldözés előtt nem sokkal közzétett Instagram-poszt. Az egyikben a fehér felsőbbrendűséget hirdetők 1890-es alapművének az elolvasására buzdított a gyilkos, aki a fegyverét legálisan vette Nevadában, de illegálisan vitte magával Kaliforniába. Az eset arra is rávilágított, hogy hiába szigorúbbak a fegyvertartási szabályok valahol, ha a szomszédos államból gond nélkül be lehet hozni tiltott fegyvert is.

Az észak-kaliforniai Gilroy évente megtartott nevezetessége, a 80-100 ezer látogatót vonzó, háromnapos fokhagymafesztivál családbarát rendezvény fagylalttal, zenével és ugrálóvárakkal. Ennek megfelelően tele volt gyerekekkel vasárnap délután, amikor egy fegyveres válogatás nélkül elkezdett a tömegbe lőni az AK–47-esével. Három, eleve a helyszínen lévő rendőr nagyon gyorsan lelőtte a támadót, de így is,

azalatt az egyetlen perc alatt, amíg a golyók záporoztak, tizenketten megsebesültek és hárman meghaltak. A halálos áldozatok közül kettő gyerek.

A színpadon épp játszani kezdett volna a Tin Man zenekar, amikor 5 óra 40 perckor eldördültek az első lövések az ételt áruló standok közelében. Sokan az első pillanatban azt hitték, petárdák pukkannak, aztán eluralkodott a rémület, az emberek futni kezdtek, a földre hasaltak vagy asztalok alá rejtőztek. A Tin Man énekese, Jack van Breen a színpadról látta, mi történik. A terepszínű ruhát viselő fegyveres jobbra-balra mozgatta a fegyver csövét, látszólag mindegy volt neki, kit talál el. Breen az AP hírügynökségnek elmondta: hallotta, amint a tömegből valaki megkérdezi a támadót, miért csinálja ezt, és ő azt válaszolta: azért, mert nagyon dühös.

Lövöldözés elől menekülők a gilroy-i fokhagymafesztiválon 2019. július 28-án
Lövöldözés elől menekülők a gilroy-i fokhagymafesztiválon 2019. július 28-án
Fotó: Social Media

Egy másik szemtanú, Julissa Contreras a CNN-nek azt mondta: külsőre átlagos fickónak tűnt a fegyveres, akit ő a 30-as éveiben járónak saccolt. Baseballsapkát és napszemüveget is viselt, ami miatt nehéz volt az arckifejezését leolvasni, de Contreras nem látta dühösnek. Úgy vette észre, van tapasztalata abban, amit csinál, tud a fegyverrel bánni.

Azóta kiderült, hogy a támadó valójában csak 19 éves volt, a neve Santino William Legan. A családja gilroyi, a házuk alig néhány kilométerre áll a fesztivál helyszínétől. Ő is ebben a városban nőtt fel, 2017-ben az itteni középiskolában érettségizett, és csak nemrégiben költözött át Nevadába, a kaliforniai határ közelében lévő Walker Lake-be. 

Problémás, kötözködő diák volt

A szomszédok, egykori iskolatársak kérdezgetése jobbára az ilyen tragédiák után megszokott eredményt hozta az amerikai sajtónak: Legan nem volt feltűnést keltő, gyanús jelenség, az őt felületesen ismerőket megdöbbentette, ami történt. A kivétel a gilroyi középiskola egyik alkalmazottja volt, aki – mivel hivatalosan nem jogosult erre – neve elhallgatását kérve nyilatkozott a CNN-nek. Ő elmondta, hogy

Legan problémás diák volt, sokat lógott az iskolából, és amikor megjelent, rendszeresen konfliktusba került a többi tanulóval és a tanárokkal, nem volt előtte tekintélye a pedagógusoknak, és elvárta volna, hogy minden úgy történjen, ahogy ő elképzeli.

A rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint eddig nem találtak indítékot a lövöldözésre. A nyomozásban az FBI is részt vesz. A nyomozóirodától Craig Fair azt nyilatkozta: vizsgálják, volt-e Legannak valamilyen ideológiai célja, tagja volt-e valamilyen problematikus csoportnak.

Azt ugyanis tudni lehet, hogy Legan nevére négy nappal korábban regisztráltak egy Instagram-fiókot, ahol két poszt is megjelent alig valamivel az első lövések előtt. Az Instagram-fiók azóta már nem publikus, de az amerikai lapok ismertetik ezeket a posztokat. Az egyik egy fotó volt a fesztiválon sétálgató emberekről azzal a kísérőszöveggel, hogy fokhagymafesztivál, „ideje szétcsapni magunkat túlárazott szarokkal".

Tűzveszély

A másik posztban a fotó Smokey-t, a szabadtéri tűzveszélyre figyelmeztető medvefigurát ábrázolta, amint az adott napra nagy tűzveszélyt  (a „fire danger" felirat lehetett direkt utalás a készülő lövöldözésre) jelző táblát tart fel. A képhez írt szövegben Legan arra biztatta az Instagramját nézőket, hogy olvassák el a Might is Rightot Ragnar Redbeardtől.

Ez az eredetileg 1890-ben, kitalált néven kiadott szöveg a fehér felsőbbrendűséget hirdetők körében afféle alapmű. Abból indul ki, hogy a természetes világrend háború, amelyben az erőseknek le kell győzniük a gyengéket, a fehér férfiaknak kell uralkodniuk az alacsonyabb rendűnek tartott zsidókon, feketéken, a nők pedig a férfiak tulajdonai. Legan a posztjában még megkérdezte: 

minek túlzsúfolni a városokat és még több nyílt teret beépíteni azért, hogy „helyet csináljunk meszticek hordáinak és szilíciumvölgyi fehér picsáknak"?

A San Francisco Chronicle ír még egy harmadik, feltehetően korábbi Instagram-posztról is, amelyben Legan megmutatta anyai nagyapját, aki iráni nevét Ali Asghar Vahabzadehről Ali Baylorra angolosította. A profiljára kitett két zászló alapján a lövöldöző iráni és olasz felmenőket tartott számon. A családja egyébként főleg sportteljesítményéről volt ismert helyben, az apja sikeres futóatléta, a fivére bokszoló volt. A másik, apai nagyapja valaha a koreai háborúban szolgált, aztán hazatérése után közhivatalt vállalt. Egyszer az egyik lánya megvádolta azzal, hogy molesztálta, de végül felmentették a vád alól. A család gilroyi házában házkutatást tartottak, csakúgy, mint Legan kocsijában és a bérelt lakásában, de egyelőre nem tudni, találtak-e bármit, ami összefüggésbe hozható a lövöldözéssel.

Alig pár százan élnek a nevadai Walker Lake-ben, ahol az utóbbi időben Legan bérlőként lakott egy nem túl bizalomgerjesztő, sivár, szürke épületben. A helyiek szerint azok mennek oda, akik magukban akarnak lenni, és sokan csak pár hónapot maradnak. Így aztán nem szokatlan, hogy a szomszédok ne tudjanak semmit egymásról, mint ahogy Legant sem ismerte senki, írta a SF Chronicle.

Kaliforniában tilos, Nevadában szabad

A férfi a közeli városkában, Fallonban vette a kalasnyikovot július 9-én, teljesen legálisan. A Big Mikes nevű fegyverbolt tulajdonosa a Facebookon a lövöldözés után részvétnyilvánítás mellett arról írt: semmi gyanúsat nem látott Leganen, különben ki sem szolgálta volna, de amikor nála járt, hogy átvegye az online megrendelt fegyverét, minden rendben levőnek látszott, boldognak tűnt. 

Hiába volt azonban a fegyver megvásárlása legális Nevadában, Kaliforniába már nem vihette volna át Legan, mert ott szigorúbbak a fegyvertartási szabályok. A gyakorlatban azonban nem állította meg semmi. Ahogy a San Francisco Chronicle rámutatott:

a gilroyi lövöldözés tragikus példája annak, hogy ássák alá megengedőbb szomszédai Kalifornia fegyvertartási szabályozását.

A fegyvert úgy juttatta be a gyilkos a fesztiválra, hogy a beengedő kapuk fémdetektorait elkerülve, a kerítést átvágva szökött be a területre.  Scott Smithee, a gilroyi rendőrfőnök szerint még sokkal több áldozatot szedhetett volna, ha a helyszínen lévő rendőrök nem lövik le ilyen gyorsan.

Ugrálóvárba is lőtt

A tizenkét sebesült közül a legfiatalabb 12, a legidősebb 69 éves. A sérülések súlyossága változó, de van, akinek még kritikus az állapota. Adella Garland annak a kórháznak az egyik vezető orvosa, ahová a sérültek egy részét vitték. Szerinte különösen nehéz a kalasnyikov okozta sérülések ellátása, mert ez a fegyver kiterjedt roncsolást végez, a gyerekek kezelése pedig érzelmileg is rettenetesen megterhelő.

Előtte még azon gondolkodott, milyen íze lehet a fokhagymafagyinak, és mostanra örökre megváltozott az élete

– mondta az egyik gyerekről az orvos. Hétfőn a kaliforniai kormányzó, Gavin Newson meglátogatta a támadás sérültjeit a kórházban, többek közt találkozott egy 12 éves kislánnyal is, akit lábon lőttek, mialatt egy ugrálóvárban szökdécselt. A kormányzó ezután arról beszélt: meg kell változniuk a fegyvertartási szabályoknak, de „a gyűlölet kultúrájának is".

A halálos áldozatok legidősebbike is csupán 25 éves volt. Trevor Irby, aki sportolt és biológiát hallgatott korábban egy New York állambeli főiskolán, januárban költözött a barátnőjével a nyugati parti Santa Cruzba. A lány vele volt a fokhagymafesztiválon, ő nem sérült meg. Irby éppen telefonon beszélt az egyik barátjával, amikor

a vonal túloldalán meghallották az először petárdapattogásnak vélt hangot, aztán a barátnő sikítását.

A támadás másik áldozata, Keyla Salazar mindössze 13 éves volt. Már csak egy hét volt hátra a 14. születésnapjáig, alig várta. Abban reménykedett, hogy megkapja a régóta vágyott golden retriever kiskutyát. A fesztivál előtt lelkesen takarított otthon, mert ez volt a szülei szabta feltétele a kutyának. Amikor a lövöldözés elkezdődött, és kitört a pánik, a káoszban szétszakadt a családja, elkeveredtek egymástól, és ő a mostohaapjával maradt, akit szintén találat ért a karján. Az édesanyjáék egy ideig hiába keresték a kislányt kórházról kórházra járva. Végül hajnalban kapták a tragikus hírt. A család azt nyilatkozta: teljesítik Keyla kívánságát, és beszerzik a kutyát.

A harmadik áldozat, Stephen Romero csak 6 évet élt. Kórházban halt meg néhány órával a lövöldözés után. Édesanyja és nagyanyja is a sérültek között van. A nagyanyját a lábán lőtték meg, ő már túl van a műtéten, az anyát a kezén és a hasán érte találat, ő orvosilag előidézett kómában van.

Lehetett egy társa?

Eredetileg több szemtanú is arról számolt be, hogy Legan nem magányos elkövető volt, hanem volt egy társa, de ezt nem erősítette meg eddig a nyomozás, bár kizárni sem tudták. A gilroyi rendőrfőnök szerint az a gond, hogy a különböző szemtanúk különféle verziókat meséltek, eltérő személyleírásokat adtak, biztonsági térfigyelő kamerák pedig nem működtek a fesztiválon.

Ha volt is társ, az illető, úgy tűnik, lőni nem lőtt. Josh Campbell volt FBI-ügynök a CNN-nek azt mondta: bár vannak szemtanúi beszámolók egy második támadóról, tudják, hogy az ilyen típusú lövöldözéseknél szinte soha nincs második elkövető. A rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy 20 éves férfit, aki azt állította, hogy benne volt a támadásban, de azóta tisztázták, hogy nem mondott igazat.

Cikkünkben főként a San Francisco Chronicle anyagaira támaszkodtunk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport