11 év után megszökött egy kanadai programozó Iránból

2019.08.04. 10:35

Megszökött Iránból egy helyi születésű, de kanadai férfi, akit még 2008-ban tartóztattak le, mert a vád szerint pornót terjesztett – írja a BBC.

Saeed Malekpour programozóként írt egy nyílt forrású – azaz bárki által szabadon felhasználható – képfeltöltő alkalmazást, amelyet aztán mások többek között pornóképek feltöltésére és terjesztésére használtak perzsa nyelvű oldalakon. Kanadában élt, csak azért utazott Iránba 2008-ban, hogy beteg édesapját láthassa, de azonnal őrizetbe vették. Beismerő vallomást is tett, de később erről kiderült, hogy kényszerítették rá.

Bűnéért először halálra ítélték, de a nemzetközi kampány és egy új szakértői vélemény miatt a bíróság 2011 júniusában elhalasztotta a halálbüntetést és bírósági vizsgálatot rendelt el. Végül nem végezték ki, de életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, most 11 év után szabadult.

Na nem azért, mert elengedték volna. Három napra engedték csak ki a börtönből az ENSZ emberi jogi szervezeteinek nyomására, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, de végül segítséggel sikerült elszöknie, és egy meg nem nevezett harmadik országon keresztül visszatért Kanadába. Az őt a reptéren fogadó testvére tett közzé szombaton egy videót arról, hogy a férfi hazaérkezik, ezzel "a rémálomnak végre vége":

Malekpour esete nem egyedi, Iránban más kettős állampolgárokat vagy állandó jelleggel másik országban élőket tartanak fogva különböző vádakkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport