Videón az utasszállítóba csapódó sirályraj

2019.08.15. 07:59

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután

mindkét hajtóműve madarat szippantott be, amikor egy szeméttelep közélében lévő  Sirályrajba repült a felszálláskor.

Az Airbus 321-es egyik hajtóműve kigyulladt – írta az MTI. A kényszerleszállás miatt a végül 74 ember sérült meg – közölte a Ria Novosztyi, módosítva a korábbi, 23 sérültről szóló adatot. 19 gyerek sérült meg, többet kórházba kellett szállítani.

Az U6178-as járat az orosz fővárosból Szimferopolba, a Krím félszigetre tartott, fedélzetén 234 főnyi utassal és személyzettel.

A gép 15 percnyi repülés után, kikapcsolt hajtóművekkel landolt egy kukoricamezőn a Moszkvától északkeletre lévő Zsukovszkij Repülőtér közelében. A kényszerleszállás helyszínéről egy videó is megjelent. 

Az orosz hatóságok a pilóták érdemeit méltatták, hogy milyen jó döntést hoztak, amikor a kényszerleszállás mellett döntöttek, és a 2009-es, Hudson-folyónál történt bravúrhoz hasonlították a tettüket. 

A gép pilótáit hamarosan kitüntetik a szerencsés kimenetelű landolás levezényléséért – közölte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov. 

A gép utasai 100 ezer rubel – 450 ezer forint – kártérítést kapnak, legalábbis a Ramport Aero nemzetközi holding vezetője szerint. Az olasz, orosz, litván, lengyel repülőterek fejlesztésében aktív cég vezetőjének Ria Novosztyi által idézett szavaiból nem derült ki, hogy ki állja ezt az összeget.

Régi gond az illegális lerakó

Zsukovszkij repülőtere körül már korábban is gondot jelentettek a hulladéklerakók, amelyek között engedély nélküliek is vannak. A környezetvédelmi minisztérium a történtek nyomán soron a hulladéklerakók felülvizsgálatát rendelte el. A lerakók azért jelentenek veszélyt, mert rengeteg madarat vonzanak a környékre, így mér komoly veszélyt jelentenek a repülőgépeknek fel- és leszálláskor.

Az előírás szerint 15-30 kilométeres körzetben nem is lehetnének a repülőterek körül szeméttelepek, ám a gyakorlatban ezt sokszor nem tartják be – idézte a Newsru.com az Echo Moszkvi rádiónak nyilatkozó egyik orosz pilótát. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport