63-an haltak meg az afgán házasságkötő teremben

2019.08.17. 21:58

Már 63 halálos áldozata és több, mint 180 sérültje van az utóbbi idők legbrutálisabb bombatámadásának Kabulban. Az afgán fővárosban szombat este egy házasságkötő teremben robbant pokolgép. A helyszínen 1000-nél is többen voltak. A most már évtizedek óta folyamatos összecsapásoktól szenvedő országban ezek a termek a fő találkozóhelyek közé tartoznak, egy-egy-nagyobb esküvőn nem ritkán ilyen sok meghívott is van.

000 1JL7GH
Fotó: Wakil Kohsar / AFP

A robbantás a férfi szekcióban történt, de az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. A BBC-nek szemtanúk azt mondták, hogy öngyilkos merénylő robbantott a Dubai City nevű házasságkötő teremben.

A terem húsz percig tele volt füsttel. A férfiak részén majdnem mindenki meghalt vagy megsebesült. Most, két órával a robbanás után, még mindig hozzák ki a holttesteket a teremből

– nyilatkozta egy Mohammad Farhag nevű vendég.

A robbantás a város nyugati részén történt egy síita negyedben. A hazara kisebbséghez tartozó síitákat rendszeresen támadják a tálibok és más szunnita szélsőségesek, a Talibán szóvivője azonban ezúttal elítélte a merényletet, és azt állította, hogy semmi közük hozzá. 

Tíz nappal ezelőtt a tálibok autóba rejtett pokolgéppel támadtak egy rendőrörsöt Afganisztánban, ugyanezen az utcán, akkor 14 ember meghalt, 145-en megsérültek.

 Most pénteken aztán a tálib vezető, Hibatullah Akhundzada testvére halt meg egy merényletben, egy pakisztáni mecsetben robbantották fel. A feszültségek egy külpolitikailag is jelentős pillanatban éleződtek ki: Dohában jelenleg is tárgyal az Egyesült Államok a tálibokkal egy általános afgán rendezésről. Az elérni kívánt alku célja, hogy az amerikai katonák kivonuljanak Afganisztánból, cserébe a tálibok pedig garantálják, hogy nem adnak bázist az Amerikát is fenyegető terroristáknak. Ez már a kilencedik tárgyalási kör, Trump a megválasztása óta szeretné hazavinni a még Afganisztánban állomásozó 13 ezer katonáját, és a mostani megbeszélésekről mindkét fél, Trump is azt írta, hogy jól haladnak.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1162498956917706754?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1162498956917706754&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-asia-49383803

Frissítés

Könnyen lehet, hogy valóban az amerikai tárgyalásokkal függ össze a bombatámadás, az öngyilkos merényletet ugyanis időközben magára vállalta az Iszlám Állam.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport