Az orosz hírszerzés végeztethetett ki egy csecsen szeparatistát Berlinben

2019.08.28. 20:20 Módosítva: 2019.08.28. 21:45

Pénteken két lövéssel végeztek ki Berlinben egy csecsen férfit. A Tagesspiegel szerint a szálak az orosz hírszerzéshez vezetnek. A német fővárosban a brit–orosz viszonyt megterhelő Szkripal-ügyhöz hasonló német–orosz konfliktus kialakulásától tartanak, írja az MTI a Der Tagesspiegel cikke alapján. 

A berlini lap szerint biztonsági szervek körében úgy vélik, Németország konfliktusba kerülhet Oroszországgal, ha beigazolódik az a feltételezés, hogy valamely orosz hírszerző szolgálat adott megbízást a támadásra, amelynek áldozata egy grúz állampolgárságú csecsen férfi. A nyomozás ugyan még nem ért véget, de a hatóságok szerint legalábbis „nem valószínűtlen”, hogy a múlt pénteken közterületen, napközben elkövetett gyilkosság kapcsolatba hozható Moszkvával vagy a Moszkvához hű csecsen vezetéssel.

Az áldozat egy 40 éves férfi, aki az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt az oroszok ellen. Hazájából 2005-ben elmenekült Grúziába, ahol egy terrorelhárító katonai alakulat tagja volt. Az orosz hatóságok által terroristaként számon tartott, és 2002 óta körözés alatt álló férfit 2009-ben először méreggel próbálták megölni, 2015-ben pedig Tbilisziben támadták meg, amikor nyolc lövést adtak le rá, amelyek közül négy eltalálta. Felépülése után családjával elmenekült Grúziából. Előbb Törökországon keresztül Ukrajnába mentek, ahol csaknem egy évig bujkáltak. Végül Németországban kötöttek ki.

A férfi menedékjogi kérelmét azonban elutasították Németországban. Ő a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be, az idén „a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatos” személyek közé sorolták át. A Der Tagesspiegel szerint olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak.

A férfi pénteken is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban támadója biciklivel közelítette meg, majd egy hangtompítós pisztollyal hátulról két lövéssel kivégezte. A támadó Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyvert használt, ami a Der Tagelsspiegel szerint igen elterjedt hírszerzési és biztonsági körökben. A támadó a merénylet után a Spree folyó partján, a helyszíntől alig száz méterre átöltözött, fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba dobta, majd távozott. A közelben lévő fiataloknak azonban feltűnt, hogy különböző tárgyakat dob a folyóba, ezért értesítették a rendőrséget.

Az elegáns ruhát viselő férfit még a közelben sikerült elfogni, amikor épp egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket. A folyóba dobott tárgyakat a rendőrségi búvárok kiemelték a a vízből. 

A támadó egy 48 éves, orosz állampolgárságú férfi, aki július végén kapott a schengeni övezet egészére érvényes vízumot a moszkvai német nagykövetségen. Az orosz fővárosból először Párizsba utazott. Az egyelőre nem ismert, hogy Franciaországból hogyan utazott Németországba. A merénylet előtt néhány nappal érkezett Berlinbe, és valószínűleg áldozatának megfigyelésével foglalkozott. Nagyobb összegű készpénzt, Moszkvába szóló repülőjegyet és paprikaport találtak nála. Az anyag nyomkövető kutyák félrevezetésére is alkalmas. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, egyelőre előre kitervelt emberöléssel gyanúsítják. Kihallgatása eddig eredménytelen – írta a Der Tagesspiegel.

Tavaly súlyos feszültség keletkezett a brit–orosz viszonyban, miután tavaly márciusban az angliai Salisbury városában novicsok típusú idegméreggel merényletet követtek el Szergej Szkripal orosz–brit kettős ügynök és lánya ellen. A brit kormány az orosz katonai hírszerzés két ügynökét gyanúsítja a gyilkossági kísérlettel, Moszkva tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta: az orosz államnak és hivatalos szerveknek nincs közük a grúz állampolgárságú csecsen férfi berlini meggyilkolásához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport