Meghalhatott az Iszlám Állam vezetője

2018-08-22T193929Z 1307401205 RC1336F7E750 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2019.10.27. 05:32 Módosítva: 2019.10.27. 05:33

Meghalt az Iszlám Állam első számú vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, írta a Newsweek. Az amerikai lap katonai forrásai szerint egy titkos amerikai műveletben csaptak le az Iszlám Állam régóta keresett vezetőjére Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban.

A Newsweeknek nyilatkozó magas rangú katonai vezető, akit tájékoztattak az akcióról, azt mondta: al-Bagdadi "nagy bizonyossággal meghalt", állítólag egy bombamellényt robbantott fel magán.

A Reutersnek nyilatkozó iraki katonai vezetők szerint belső körökből kaptak megerősítést arról, hogy al-Bagdadi épp a családját próbálta menekíteni a török határ felé Idlib tartományból, amikor felfedezték a búvóhelyét. Állítják, amikor behatoltak az épületbe, a vezető felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt. Szemtanúk szerint az akció végén az amerikai katonák az épület romjaiból egy holttestet emeltek ki, ami el-Bagdadié lehetett.

Az akciót Donald Trump amerikai elnök engedélyezte több mint egy hete, magyar idő szerint vasárnap hajnalban azt írta a Twitterén, hogy "valami nagyon nagy dolog történt". Azt is mondta, hogy valamilyen nagy bejelentésre készül helyi idő szerint reggel 9-kor (nálunk délután két órakor), írja a CNN.

A támadásban részt vett a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetség is, aminek vezetője a Twitteren annyit osztott meg:

sikeres és történelmi műveletet hajtottunk végre együtt az Egyesült Államokkal.

A török védelmi miniszter szintén a Twitterre írta ki, hogy Törökország és az Egyesült Államok egyeztetett az akció előtt. Az iraki egyesített hadműveleti parancsnokság szintén kiírta, hogy együtt dolgoztak az USA-val. 

A CNN szerint az iraki tévében egy felvétel is lement a támadásról, amiben a hírek szerint meghalt al-Bagdadi. Ezen állítólag az éjszakai légi támadást lehet látni, ahogy az Idlib tartományban lévő Barisha faluját támadják meg, majd a nappali felvételeket, véráztatta szakadt ruhákkal. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az akcióban kilenc ember halt meg, köztük két nő és legalább egy gyerek is. Azt nem árulták el, hogy a vezető a halottak közt van-e.

A búvóhelyére úgy bukkantak rá, hogy el-Bagdadi belső köréből őrizetbe vettek egy férfit és egy nőt az iraki nyugati sivatagban egy titkos helyszínen. Az ott talált dokumentumokból derült ki a helyszín, írja az MTI.

Egy, a Barisha falutól öt kilométerre élő lakos a CNN-nek úgy nyilatkozott, nem sokkal éjfél után támadás hangjaira lett figyelmes. Helikoptereket és harci repülőgépeket látott, de azt mondta, túl sötét volt ahhoz, hogy pontosan megszámolja, mennyi volt belőlük. Távolról pedig legalább egy órán keresztül gépfegyver-ropogást hallott, és robbanásokat.

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán később egy videón is. A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték.

Portrénkat itt olvashatja róla.

Borítókép: Abu Bakr al-Bagdadi egy beszéde közben. MTI/EPA/Iszlám Állam)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport