Egy gyilkosnak is joga lehet a netes tisztalaphoz német alkotmánybíróság szerint

2019.11.27. 21:15

A német alkotmánybíróság ítélete szerint egy gyilkosságért 1982-ben elítélt férfinak is joga lehet ahhoz, hogy a neve ne bukkanjon fel az internetes keresésekben - írja a BBC.

Az ügy a nyolcvanas években bejárta a német sajtót: férfit életfogytiglanra ítélték amiért az Apollonia nevű vitorláshajó fedélzetén több mint harminc évvel ezelőtt megölt két ember és súlyosan megsebesített egy harmadikat. De húsz évvel később, 2002-ben szabadulhatott, és most azt mondja, szeretné ha a családnevét nem kötnék össze többet az általa elkövetett bűnténnyel.

A gyilkosságért elítélt férfi 2009-ben bukkant rá a neten arra, hogy a nyolcvanas-évekbeli gyilkosságról szóló tudósítások közül több - például a Der Spiegel 1999-ben digitalizált riportja, amelyben a teljes neve szerepel - időközben online elérhetővé vált. A német gyilkos ezután 2012-ben fordult a bírósághoz, azt állítva, hogy a netes archívumban elérhető cikkek miatt sérül a személyiségfejlesztéshez való jogát.

A kérelmét akkor, harminc évvel a gyilkosság után a szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy az információszabadság előrébb való, mint a személyi jogok védelme.

Két évvel később, 2014-ben viszont az Európai Bíróság egy hasonló ügyben arra szólította fel a spanyol Google-t, hogy ne dobja fel a keresőmotor azokat a találatokat, amikben szerepel a bírósághoz forduló spanyol elítélt neve.

Erre az ítéletre hivatkozva dobta most vissza a német alkotmánybíróság a szövetségi legfelsőbb bíróságnak az ügyet, ami valószínűleg szintén vissza fogja dobni az ügyet az abban korábban eljáró bíróságoknak - írja a Spiegel

A német alkotmánybíróság ítélete szerint mindenkinek joga van egy újrakezdéshez, de a médiának is joga van ahhoz, hogy ne töröljék ki utólag az archívumokban elérhető cikkeikből a neveket. Ez azt jelenti, hogy ha az elítélteket zavarja, hogy a nevükre keresve az általuk elkövetett bűncselekményről szóló cikkeket dobnak fel a netes keresők, akkor ezeket a keresőmotorokat szólíthatják majd fel arra, hogy ne listázzák a találatok között az archív cikkeket.

A mostani döntés értelmében minden ilyen ügy egyéni elbírálás alá esik, így a német gyilkos ügyben is a szövetségi legfelsőbb bíróság dönt majd. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanakkor  visszadobhatja az ügyet az abban korábban eljáró bíróságnak is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport