50 halottja van az albániai földrengésnek

2019.11.29. 11:33

Ötvenre emelkedett a november 26-i albániai földrengés áldozatainak száma – írta a Shiptarja.com. A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés a legerősebb, amit az elmúlt harminc évben mértek az országban.

A pusztítás Albánia második legnagyobb városában, a tenger partján fekvő, 120 ezer fős Durrësben és Kodër-Thumanë területén történt, alig 30 kilométerre a fővárostól, Tiranától. A két településen két szálloda és több emeletes lakóház is összeomlott. Csütörtökre virradóra tíz újabb holttestet emeltek ki. Csekély az esélye, de nem kizárt, hogy még lehet túlélőket találni a romok alatt, a nemzetközi mentőcsapatok folytatják a munkát. Eddig 45 embert sikerült élve kimenteniük.

2500 embert evakuáltak, akiknek a Vörös Kereszt nyújt ideiglenes menedéket. Az országban szükségállapotot hirdetett a kormányfő, Edi Rama. Elmaradtak a függetlenség napjához köthető ünnepségek is, amelyek november 28-án lettek volna.

Albánia állami szintű, hivatalos gyűjtést szervez a földrengés áldozatai számára és a károk helyrehozatalára.

A térség bonyolult tektonikai viszonyok között fekszik – amit Nopcsa Ferenc már száz éve feltérképezett, ám kutatási eredményei feledésbe merültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport