Könyvégetés borzolja a kedélyeket Kínában

2019.12.09. 17:31 Módosítva: 2019.12.09. 18:42

A hétvégén több fotó jelent meg arról, hogy két nő egy halom könyvet éget el egy megyei könyvtár előtt Kínában, írja a Guardian. Elsősorban a kormányzat által illegálisnak és elfogultnak ítélt könyvek vannak veszélyben.

Október elején a kínai oktatási minisztérium elrendelte, hogy „meg kell tisztítani” az általános és középiskolák könyvtárait a kommunista rezsim által nem megfelelőnek, vagy elavultnak ítélt könyvektől, és felszólították az intézményeket, hogy hazafias oktatást végezzenek.

Az irányelv alapján a nemzetbiztonságot veszélyeztető, a társadalmi stabilitást vagy az ország becsületét veszélyeztető könyveket kell eltávolítani.

Ezenkívül a vallási tevékenységet vagy a „helytelen globális értékeket” népszerűsítő könyveket szintén el kell távolítani. Az iskoláknak jövő márciusig kell jelentést tenniük arról, hogy milyen erőfeszítéseket tettek a rendelet céljainak érdekében.

Az elmúlt időszakban Kína különösen sok erőfeszítést tesz a fiatalok által fogyasztott tartalmak szabályozására, ezért fokozottan ellenőrzi az interneten közzétett tartalmakat és a videójátékokat is. A kommunista rezsim által tiltólistára tett könyvek eltávolítása és elégetése komoly felháborodást váltott ki Kínában is, sokak szerint ezek a Csin-dinasztia, a náci Németország vagy a '60-as, '70-es évek kulturális forradalmát idézik.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM