Lövöldözés volt egy cseh kórházban, hatan meghaltak

K EPA20191210047
2019.12.10. 09:11 Módosítva: 2019.12.10. 16:22

Elfogása előtt, az autójában lőtte le magát és meghalt az a férfi, aki a gyanú szerint hat embert megölt, kettőt – egy nőt és egy férfit – pedig súlyosan megsebesített az ostravai kórházban, írja a Sky és az Rt.com is. A rendőrség megerősítette, hogy a 42 éves opavai férfi meghalt, a hivatalos tájékoztatás szerint a támadó fejbe lőtte magát.

A támadás kedden reggel 7 órakor történt Csehország északkeleti részén, az ostravai egyetem kórházának traumatológiáján. Az egyetem a lövöldözés alatt zárva volt. A rendőrséghez 7 óra 19 perckor futott be az első segélyhívás, az első egységek pedig öt perccel később, 7 óra 24 perckor értek a kórházhoz, írja a Sky.

Az elkövető – akiről a helyi rendőrség nem sokkal kilenc óra után a hivatalos Twitter-oldalán egy fotót is közölt, majd azt később levették onnan, mert kiderült, hogy egy szemtanú fotóját közölték – a támadás után elmenekült, és órákig szökésben volt.

Mintegy két órával a lövöldözés után a rendőrség újabb fényképet tett közzé, amin már valóban a lövöldöző férfi volt látható, aki autóval menekült el a kórházból. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a férfi után, a térségben több rendőrségi helikopter is felszállt. Egy 180 centiméter magas, piros, fekete kabátos férfit üldöztek.

A cseh rendőrség által kiadott fotó az elkövetőről
A cseh rendőrség által kiadott fotó az elkövetőről
Fotó: Czech Police

Jan Hamáček belügyminiszter szerint a rendőrség különleges egységei perceken belül megérkeztek a helyszínre:

Amikor az egyik helikopterünk megtalálta a keresett kocsit, a támadó főbe lőtte magát. A 42 éves férfi fél órára rá belehalt sebesüléseibe

– közölte Tomáš Kužel rendőrparancsnok. A támadó egy 9 mm-es pisztolyt használt, de érvényes fegyvertartási engedélye nem volt. 

A támadás után a kórházat kiürítették, a közeli egyetemet pedig lezárták. Az áldozatok között négy férfi és két nő van, egyikőjük sem a kórház dolgozója volt. A hat áldozaton kívül három sérültje van a lövöldözésnek, a két súlyos állapotban lévő beteg életéért még küzdenek az orvosok, írja a Cseh Rádió.

A támadó a váróteremben lévőkre tüzelt. Kivégzésszerűen lőtt, közvetlen közelről fejre, nyakra és mellkasra célzott

– idézte Andrej Babiš kormányfő szavait az MTI. A cseh miniszterelnök törölte a keddre tervezett programját, és a helyszínre utazott. Több politikus, köztük Miloš Zeman köztársasági elnök is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. 

Rajtuk kívül, több külföldi vezetővel együtt Orbán Viktor is részvétét fejezte ki; Andrej Babišnak küldött levelében úgy fogalmazott,

Szeretném biztosítani Önt Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban. Honfitársaimmal együtt osztozunk a cseh nemzet gyászában, imádkozunk az áldozatok családjaiért és a sérültek gyors felépüléséért.

Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött: egy helyi lakos azt mondta a Cseh Rádiónak, hogy az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de úgy érezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen. A férfi építőmérnökként dolgozott, munkaadója szerint a támadó súlyosan betegnek tartotta magát, és gyakran járta a környékbeli orvosi rendelőket. 

A rendőrség most igyekszik felderíteni a teljes történetet az elkövető családtagjai és barátai segítségével. 

(Borítókép: MTI/EPA/Lukas Kabon)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport