Katonák próbálják kihozni az új-zélandi vulkánkitörés áldozatainak holttestét

2019.12.12. 13:04

December 9-én kitört a fehér-szigeti vulkán Új-Zélandon, a vulkáni aktivitás kezdetekor összesen 47 ember volt a helyszínen. Nyolcan meghaltak, 31-en kerültek kórházba, de 25 ember állapota még mindig kritikus. Összesen 27 olyan sérült van, akinek a testfelülete minimum 30 százaléka megégett, többen lélegezni sem tudnak gépek nélkül, mert a légzőszerveik is megsérültek. Az ország minden égési osztálya teljes teljes kapacitáson dolgozik.

A szigeten nyolc embert tartanak nyilván eltűntként, akik feltehetőleg meghaltak, de a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült megtalálnia és elszállítania a folyamatos földlökések miatt. A CNN friss cikkében azt írja, hogy az új-zélandi védelmi erő nyolc katonája pénteken kísérletet tesz a holttestek felkutatására, és a szigetről elszállítására. Eddig kifejezetten veszélyes lett volna megpróbálni.

De a lap hozzáteszi, nincs garancia arra, hogy ez a pénteki mentési akció sikerrel jár majd, ráadásul a nyolc szigeten rekedt ember holttestéből hatról tudják, hogy pontosan hol van, kettőt keresniük kell.

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés.

Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is volta: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban. Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport