Szigorítanak a londoni késelés miatt a terroristák szabadlábra helyezésén

2020.02.03. 20:41

A vasárnapi londoni késelés miatt szigorítják a brit büntetőeljárást, írja az MTI. Robert Buckland igazságügyi miniszter hétfő este jelentette be a londoni parlament alsóházában azt a sürgősségi törvényjavaslatot, ami szerint mostantól nem lehet a terrorcselekményekért elítélteket szinte automatikusan szabadlábra helyezni a büntetésük letöltése előtt.

Mint arról korábban írtunk, egy késes támadó két embert sebesített meg vasárnap London egyik déli városnegyedében, a rendőrök az elkövetőt a helyszínen agyonlőtték. A támadás után kiderült, hogy a 20 éves Sudesh Amman alig egy hete szabadult a börtönből, miután letöltötte a rá kiszabott három év négy hónapos büntetésének a felét.

Ammant terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt ítélték el:

mint kiderült, a férfi lefejezésekről készített videókat osztott meg barátnőjével, akit arra biztatott, hogy ölje meg „hitetlen” szüleit.

Boris Johnson brit miniszterelnök már vasárnap este bejelentette, hogy a kormány szigorítani akar a szabályozáson, a konkrét terveket pedig hétfőn ismertette az igazságügyi miniszter. Robert Buckland elmondta, hogy a kormány soron kívül, sürgősséggel szigorítja meg a terrorizmus miatt börtönre ítéltek próbaidőre bocsátásának szabályozását, ez pedig azokra is vonatkozik, akik már elkezdték büntetésük letöltését.

A sürgősségi javaslat alapján a terrorcselekményekért elítélteket mostantól semmilyen körülmények között nem lehet büntetésük felének letöltése után szabadlábra helyezni. Nekik minimum a kiszabott ítélet kétharmadát rács mögött kell tölteniük, ezután pedig egy erre hivatott szakértői testület bírálja majd el az ügyüket. Ha ez a testület nem javasolja a próbára bocsátást, az elítélteknek teljes mértékben le kell tölteniük büntetésüket.

Buckland szerint eddig úgy kerültek ki kockázatos személyek a börtönből, hogy nem bírálta el a szabadlábra helyezésüket egyetlen testület sem – ennek a tarthatatlan helyzetnek akar most véget vetni a brit kormány.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport