A volt máltai rendőrfőkapitánynak is szerepe lehetett a máltai újságírónő megölésében

2020.06.16. 05:32

A máltai bírós ág  hétfőn  nyomozást rendelt el  Lawrence Cutajar volt rendőrfőkapitány ellen, mert felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban állt a 2017-es Caruana-gyilkosság résztvevőivel, és információt szivárogtatott ki nekik, írja az MTI.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír.

Cutajar januárban mondott le a rendőrfőkapitányi posztról, miután a társadalom és a meggyilkolt újságírónő családja azzal vádolta meg, hogy akadályozta a gyilkosság felderítését, valamint hogy nem tett meg mindent az újságíró védelmében, amikor az még élt, és a legfelsőbb szintig is elérő korrupciós ügyekben nyomozott.

A gyilkosság miatt három ember ellen folyik eljárás , Yorgen Fenech üzletember ellen pedig bűnrészesség miatt indítottak nyomozást. Őt vádolják Caruana megölésének kitervelésével. Mindeddig mindannyian ártatlannak vallották magukat. Fenechet azután tartóztatták le, hogy Melvin Theuma, aki közvetítő volt a gyilkossági tervben, az ügy koronatanújává lépett elő, és kegyelmet kapott.

A Cutajar elleni nyomozást az újságíró családjának ügyvédei kérték, miután Theuma elárulta, hogy Cutajar információkat szivárogtatott ki neki. Hírügynökségek keresésére Cutajar nem válaszolt, de a Times of Malta című helyi lapnak azt mondta, hogy soha nem beszélt Theumával, pedig a bíróság előtt titkos felvételek bizonyítják, hogy kommunikált vele.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport