Iszlamista terrortámadás volt a késelés a Charlie Hebdo régi szerkesztősége mellett

000 8QP4K2
2020.09.25. 13:10 Módosítva: 2020.09.25. 14:39

Vágóeszközzel, feltehetőleg késsel támadtak két emberre péntek délután a francia fővárosban, nem messze a szatirikus folyóirat, a Charlie Hebdo régi szerkesztőségétől Párizs 11. kerületében, a Boulevard Richard Lenoiron – írja a Le Monde.

A támadás két áldozatának súlyos az állapota – közölte a France 24. Jean Castex kormányfő közlése szerint nincsenek életveszélyben.

A helyszínen találtak egy hentesbárdszerű kést. A Le Figaro szerint a két sebesült hírügynökségi újságíró, egy férfi és egy nő, a Premières Lignes produkciós társaság munkatársai. Az utcán dohányoztak, amikor rájuk támadtak.

Az MTI tudósítása szerint a támadó vagy támadók találomra választották ki az áldozatokat. A két újságíró állapota nem életveszélyes.

A hatóságok „terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet” miatt indítottak nyomozást, a terrorellenes rendőrség végzi.

A támadással két embert gyanúsítanak, mindkettejüket őrizetbe vették. A fő gyanúsított 18 éves pakisztáni születésű férfi, a másik támadó 33 éves, algériai származású férfi. A hatóságok még vizsgálják, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással.

Az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további, 1983 és 1996 között született férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

A két gyanúsítottról nem hivatalos forrásból felkerültek képek a világhálóra. A hatóságok nem erősítették meg, hogy az alábbi képeken szereplő személyek voltak az elkövetők.

 Az egyik gyanúsítottról az alábbi képek kerültek fel az internetre.

Az alábbi kép pedig a támadásban használt egyik fegyverről készült.

Az egyik áldozatról a BBC jelentésében tekinthető meg egy fénykép.

A környéken hatalmas erőkkel vonult fel a rendőrség, a 3., a 4. és a 11. kerületi iskolákat bezárták, a diákokat nem engedték ki a tantermekből. A Le Monde értesülése szerint egy embert a Place de Bastille mellett vettek őrizetbe.

A Charlie Hebdo utcáját, a A Rue Nicolas-Appert-t hermetikusan lezárták. Ez a francia szatirikus folyóirat régi szerkesztőségét jelenti, amely 2015-ben halálos fegyveres támadás célpontja volt.

Jean Castex a Twitteren azt írta, hogy azonnal találkozott Gérald Darmanin belügyminiszterrel, hogy egyeztessenek a helyzetről, és találkozott Anne Hidalgo párizsi polgármesterrel is. A belügyminiszter este azt mondta: 

nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény történt.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen működik.

A Premieres Lignes produkciós társaság, melynek munkatársai megsebesültek a támadás során, egy olyan dokumentumfilm készítésében működött közre, amely a Charlie Hebdo elleni terrormerényletet dolgozza fel A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások címmel. 

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen 2015. január 7-én hajtott végre terrorista támadást két algériai származású terrorista, Said és Chérif Kouachi a lapban publikált Mohamed-karikatúrák miatt. Január 9-én mindkettejüket kommandósok lőtték le. A Charlie Hebdo elleni merénylet volt a kezdete a 2015-ös iszlamista terrorista hullámnak, amelynek Franciaország-szerte 250 halálos áldozata volt.

Három hete kezdődött Párizsban annak a tizennégy embernek a pere, akiket a terroristáknak nyújtott logisztikai vagy más segítséggel vádolnak. A Charlie Hebdo pedig a tárgyalás kezdetére időzítette Mohamed prófétát ábrázoló korábbi karikatúráinak újbóli közzétételét, ami ellen több ezren tüntettek Pakisztánban, az al-Kaida terrorszervezett pedig ismét megfenyegette a szatirikus lap szerkesztőségét. 

A Charlie Hebdo munkatársai 2015 óta élnek fenyegetettségben, a hét elején közölte a lap humánpolitikai igazgatója, Marika Bret:

olyan „precíz és részletes″ halálos fenyegetéseket kapott szeptember elejétől – mások mellett az al-Kaidától –, hogy tíz perc alatt menekítették ki lakhelyéről.

Az öt éve állandó rendőri védelem alatt álló nő szavai szerint „politikai menekültként” kénytelen a barátainál meghúzni magát. A Le Point jobboldali hetilapnak a humánpolitikai igazgató azt mondta, hogy „elképesztő mértékű a gyűlölködés a Charlie Hebdo körül”.

(Borítókép: Sebesültet szállítanak a mentősök a Charlie Hebdo volt szerkesztőségének közelében 2020. szeptember 25-én. Fotó: Alain Jocard / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport