A pusztító tájfun miatt huszonötezer embernek kellett elhagynia otthonát a Fülöp-szigeteken

2020.10.26. 13:25

Tizenhárom ember eltűnt és huszonötezernek el kellett hagynia az otthonát, miután irgalmatlan erővel csapott le a tájfun a Fülöp-szigetekre. Az eltűntek többsége halász, aki a tilalom ellenére hajózott ki a hétvégén a Filippínó-tengerre. A főváros közelében, a Dél-kínai-tengeren pedig egy jachtot süllyesztett el a tomboló szélvihar. Annak a fedélzetéről hét embert sikerült kimenteni, de egyet továbbra is keresnek a hatóságok.

A hajókkal ellentétben a buszok még bírják a strapát, a közösségi közlekedésből átcsoportosított járművekkel juttatják el a fedél nélkül maradtakat az iskolákban és kormányzati épületekben kialakított ideiglenes szálláshelyekre. 

Kapcsolódó

A vihar, ami durvább, mint Katrina és Sandy

A trópusi viharokat mérő skála 8.0-ig tart, a Fülöp-szigetekre lecsapó Haiyan szupertájfun most érte el a 8.1-es erősséget. 25 millió ember van a 380 km/órás széllökésekkel érkező vihar útjában.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy a Fülöp-szigeteken évente átlagosan 20 ciklon vonul át, és a szigetország szeizmológiailag is aktív területen fekszik, így gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Itt pusztított 2013-ban minden idők legkeményebb vihara is, amelynek erejére jellemző, hogy a nyolcas skálán 8,1-es minősítést kapott. Akkor a több mint 380 kilométeres széllökésekkel érkező és 15 méteres hullámokat korbácsoló szélvész több mint hétezer halálos áldozatot követelt.