Ez a poszt a következő Percről percre része:

Már Bécsnél jár az indiai mutáns

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárjuk mai hírösszefoglalónkat a koronavírus-világjárványról.

    Vigyázzanak magukra, jó pihenést!

  • Mind a Pfizer, mind az AstraZeneca oltása több mint kilencven százalékban hatékony a koronavírus elsőként indiában megjelent Delta változatával szemben – jelentette be az Angol Közegészségügyi Intézet (PHE).

    A Pfizer vakcinája kilencvenhat, az AstraZenecáé kilencvenkét százalékban volt hatásos – írja a Financial Times.

  • A tavaly december óta tartó oltási kampányban eddig 2 368 192 727 dózis koronavírus elleni oltóanyagot adtak be a világon − derült ki a Johns Hopkins Egyetem hétfőn közzétett adataiból.

    A legtöbb koronavírus elleni vakcinát Kínában adták be, ahol már közel 900 millió dózist használtak fel az immunizációra. A második helyen az Egyesült Államok áll több mint háromszázmillió adaggal, 254 849 301 dózis vakcina felhasználásával India a harmadik.

  • Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint a múlt hétvégén számos téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban. Az EMA Marco Cavalerinek, a szervezet oltásstratégiai vezetőjének az álláspontját erősíti meg, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

    Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor arról tájékoztatott, hogy a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére számos sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket – számolt be az MTI.

  • Davor Božinović horvát belügyminiszter ma Zadarban részt vett a turisztikai idényre felállított operatív törzs alakuló ülésén.

    A grémiumnak csak az egyik feladata a koronavírus elleni küzdelem. A turisták számára biztosítják a folyamatos, naprakész tájékoztatást a helyi járványügyi helyzetről. Emellett 68 országból érkező rendőrök segítik a horvát kollégáik munkáját a turistákkal kapcsolatos intézkedésekben – írja a 24sata.hr.

  • Még négy hétig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások Nagy-Britanniában – jelentette be a kormányfő. Az indiai mutáció okozta jelentős számú új megbetegedés indokolja a korlátozások fenntartását.

    Boris Johnson abban bízik, hogy a hosszabbítás hatására minél többen felveszik mindkét dózisát a védőoltásnak.

    Két hét múlva felülvizsgálják az intézkedéseket. Amennyiben javul a helyzet, július 5-től enyhíthetnek a szabályokon – tudósít a Sky News.

  • Az oltásturizmus németországi megakadályozásáról beszélt a bajor miniszterelnök egy sajtóhírrel kapcsolatban, miszerint a bajor tartományi fővárosban beoltották a koronavírus ellen egy olaszországi szálloda munkatársait.

    Nem akarunk Németországba irányuló oltásturizmust

    – mondta Markus Söder. Kiemelte, hogy Németországban is van még elég oltásra váró ember, ezért az oltási morál és az oltási hajlandóság fenntartása érdekében is meg kell akadályozni az oltásturizmust.

    Kifejtette, hogy az oltások beadását összehangoló szakmai szervezetnek, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének ki kell vizsgálnia a müncheni esetet, és be kell vezetnie szabályokat, amelyek révén nem fordul elő többé ilyesmi.

    Németországban hétfőig mintegy 60 727 694 adag oltást adtak be a Covid–19 ellen. Legalább egy adagot a lakosság 48,4 százaléka, 40 213 007 ember kapott.

    Teljes védelmet nyújtóan a lakosság 26,2 százalékát, 21 812 429  embert oltottak be – számolt be az MTI.

  • A koronavírus elleni vakcinák beadása után a szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet péntekig öt esetben regisztrált szívizomgyulladást és szívburokgyulladást – írta meg az Új Szó. A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását a vírusfertőzés mellett baktériumok és különböző toxinok is okozhatják. Több tünete is előfordul, például szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség vagy éppen szívritmuszavar.

    Az intézet tájékoztatása alapján az esetek tünetei többségében enyhe lefolyásúak és néhány napon belül abbamaradnak. Ezek a tünetek leggyakrabban a második dózis után jelentkeznek, és főleg a 30 évnél fiatalabb férfiakat érinti.

  • A kötelező maszkviselés fokozatos eltörlését kezdeményezte a német egészségügyi miniszter.

    Az új fertőzöttek számának csökkenése azt eredményezheti, hogy eltörölhetjük a közterületeken a kötelező maszkviselést

     – mondta Jens Spahn egy mai sajtótájékoztatón. Közölte: 

    Első lépésként a kötelező szabadtéri maszkviselést töröljük el.

    A hat hónappal ezelőtt elkezdett német oltakozási kampány eredményeként a német lakosság több mint fele már felvette legalább az első dózist, mindkét oltást pedig a németek 25,7 százaléka kapta meg – írja a Deutsche Welle.

  • Két hónap után ismét megnyílt a a turisták előtt a Tádzs Mahal Indiában − írja a Guardian. A mauzóleum látogatóinak továbbra is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat. A látogatók csak online válthatnak jegyet.

    A kormány közölte, hogy június 16-tól további történelmi helyszínek nyitnak meg a turisták előtt, köztük a Vörös Erőd Dehiben és az Adzsantai barlangtemplomok.

  • Mától oltóbuszok segítik a koronavírus elleni oltási kampányt Horvátországban, miután valamelyest csökkent az oltakozási hajlandóság az országban.

    Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak így nyilatkozott:

    A házak küszöbéig viszik a vakcinát, hogy azok az emberek, akik a távolság miatt nem tudtak vagy nem akartak oltakozni, most megtehessék.

    A Covid-buszok előre megbeszélt időpontokban járják majd a megyék kisebb településeit, és meghatározott időt töltenek ott.

    Több nagyobb városban már előjegyzés nélkül is lehet jelentkezni az oltásra, az oltópontok pedig szombaton és vasárnap is nyitva tartanak – számolt be az MTI.

  • Már 74 országban van jelen a koronavírus Delta nevű változata, amelyet Indiában azonosítottak először. A szakértők attól tartanak, hogy hamarosan világszerte ez a vírusváltozat válik majd dominánssá − írja a Guardian.

    Scott Gottlieb, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság korábbi biztosa szerint az Egyesült Államokban az indiai változat esetei nagyjából kéthetente megduplázódnak, és az összes új eset tíz százalékát teszik ki, míg az Egyesült Királyságban az új esetek több mint kilencven százalékát adja.

    Ashish Jha, a Brown Egyetem közegészségügyi iskolájának dékánja szerint a koronavírus Delta változata „a legfertőzőbb, amivel eddig találkoztunk”.

  • Szlovéniában ma 24 új esetet jegyeztek fel, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Tegnap két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4722-re emelkedett.

    A koronavírusos betegek közül 134-en vannak kórházban, 42-en közülük intenzív osztályon.

    A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 765 204-en kaptak, közülük 546 868-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,3, illetve 31,7 százaléka – adta hírül az MTI.

  • Rendkívül fontos, hogy a szövetségeseink mind a déli, mind a keleti szomszédságban eredményesen és gyorsan tudjanak úrrá lenni a világjárványon – olvasható a Szijjártó Péter közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben. A külügyminiszter kifejtette: a NATO arra kérte a brüsszeli egyeztetésen a tagországokat, hogy mindenki járuljon hozzá a keleti és déli partnerek koronavírussal szemben vívott küzdelméhez képességeinek és készleteinek megfelelően. 

    Ennek fényében Magyarország összesen öt déli és keleti partnerének nyolcvan darab lélegeztetőgépet biztosít. 

    A döntés értelmében Bosznia-Hercegovina harminc, Moldova húsz, Tunézia, Jordánia és Ukrajna pedig tíz-tíz darab eszközt kap Magyarországtól.

  • Nyolchavi mélypontra, tavaly szeptember óta a legalacsonyabbra süllyedt a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban a hétfőn közölt adatok szerint – számolt be az MTI.

    A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 549 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legalacsonyabb szám szeptember 21. óta, amikor 922 fertőzést regisztráltak.

    A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid–19) összefüggő halálesetek száma is meredeken csökken, az utóbbi 24 órában tíz esetet jegyeztek fel, míg egy héttel korábban 22-t, egy hónappal korábban 190-et.

  • Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában négy személy hunyt el a koronavírus következtében, és hat új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A horvát–bosnyák föderációban az elmúlt 24 órában 810 tesztet végeztek el, köztük három bizonyult pozitívnak.

    Az új eseteket a Zenica-Doboj, Livanj és Szarajevó kantonokban regisztrálták, halálesetet azonban az országnak ebből az entitásából nem jelentettek.

    A Szerb Köztársaságban az elmúlt 24 órában 182 mintát vettek és két személy tesztje volt pozitív, valamint három halálesetet jelentettek. A Szerb Köztársaságban 121 koronavírusos beteget kezelnek kórházban.

    A brčkói körzetben 52 főt teszteltek le, köztük egy személy pozitív. Egy beteg meghalt, míg heten meggyógyultak – írja a szarajevói Dnevni Avaz.

  • Florin Cîţu román miniszterelnök szombaton Szeben megyében az összes országosan elismert egyház helyi képviselőjével találkozott, hogy arról egyeztessenek, hogyan vehetnek részt az oltási kampány népszerűsítésében. A találkozó után a kormányfő közölte: a megbeszélés eredményes volt, ennek nyomán oltókaravánok veszik majd nyakukba a megye falvait, és az oltási akció népszerűsítésében a papok is részt vesznek majd.

    Az egyházak képviselői azt kérték, hogy a kormány biztosítson tájékoztató anyagokat is, míg Cîţu arról beszélt, hogy a papoknak elöl kell járniuk a jó példával, hiszen ha az egyház képviselői beoltatják magukat, akkor a hívek is hajlamosabbak lesznek kérni a vakcinát. A miniszterelnök egyben arra utalt, hogy a szebeni akciót országosan is kiterjesztik, mivel az utóbbi időben a beadott oltások száma a napi negyvenezret is alig éri el – írja a kolozsvári Főtér.

  • Várhatóan kilencszázezerrel kevesebb Pfizer-vakcinát kap július és szeptember között Norvégia − mondta Bent Hoeie egészségügyi miniszter.

    A Guardian szerint Norvégia felnőtt lakosságának 45,7 százaléka kapta meg legalább az első adagot a koronavírus elleni oltóanyagból eddig, míg 31,5 százalékuknak már mindkét adagot beadták.

  • A pandémia miatti gazdaságélénkítő csomag része a költségvetési támogatás folyósítása. A támogatásra mindenki jogosult, aki április 15-ig a Szerbiai Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált munkanélküliként. Jelenleg ez körülbelül hatszázezer embert érint.

    Mielőtt az állam bejelentette a munkanélkülieknek szóló egyszeri támogatást, körülbelül 540 ezer regisztrált munkanélküli volt Szerbiában.

    Június 16-án, szerdán megkezdik az oltott állampolgároknak szánt háromezer dináros támogatás kifizetését is. Ezt a segítséget először azok a nyugdíjasok kapják meg, akik legalább egy adag oltást kaptak május 31-ig – számol be a Magyar Szó.

  • A hétvégi nyolc alsó-ausztriai eset után Bécsben további huszonkét fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus Delta nevű variánsát – közölte az osztrák OE24 hírcsatorna. Az újonnan igazolt bécsi esetekből mindazonáltal jelenleg már csak öten betegek. Mindegyikük külföldi utazásról tért vissza, és sokan közülük megfertőzték az egész családot. Az egészségügyi hatóságok további harmincöt gyanús esetet vizsgálnak.

    Az eredetileg Indiában felfedezett Delta variáns szakértők szerint 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírustörzs, illetve annak korábbi mutánsai. Éppen ezért Ausztria már április végén beutazási tilalmat rendelt el az Indiából érkező repülőgépekre, és ezt június 1-jétől – a Delta variáns szigetországi terjedése miatt – Nagy-Britanniára is kiterjesztette, számolt be az MTI.

  • A koronavírus-járvány miatti kötelező maszkviselésre vonatkozó csaknem összes rendelkezést feloldotta hétfőn a dán kormány – számolt be az MTI.

    A parlamenti pártok szinte mindegyike támogatta a hónapok óta érvényben lévő rendelkezések feloldását. Ennek értelmében Dániában immár csak a tömegközlekedésben kötelező maszkot viselni, azt is csak az álló utasok számára.

    A tervek szerint szeptemberre teljesen el akarják hagyni a kötelező maszkviselést a skandináv országban.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 18 új fertőzést regisztráltak és 13-an haltak meg a járványban – jelentette a horvát polgári védelem operatív törzse. Jelenleg Horvátországban 847 aktív Covid-fertőzöttet tartanak nyilván.

    A friss megbetegedések száma 25-tel kevesebb, mint amennyit az elmúlt hétfőn nyilvántartásba vettek, amikor 43 új esetet jegyeztek. Kórházi fekvőbeteg-ellátásban 404 páciens részesül, közülük 26-an szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre. Otthoni karanténban 6102 személy tartózkodik – tájékoztat a 24sata.hr.

  • Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt – jelentette be közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács.

    Az MTI beszámolója szerint a három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-jétől lép érvénybe. Az igazolvány ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz. A rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

    Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy 100 millió eurót mozgósít az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

  • A várakozásokkal összhangban meredek ütemben nőtt az ipari termelés áprilisban az euróövezetben, miután a koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan újrainduló gazdaságokban megduplázódott a tartós fogyasztási javak előállítása.

    Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők a márciussal megegyező értéket, 0,4 százalékos emelkedést vártak.

    Havi összevetésben a tőkejavak termelése 1,4 százalékkal, az energiáé 3,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 3,4 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,8 százalékkal nőtt, míg a nem tartós fogyasztási termékek előállítása 0,3 százalékkal csökkent.

  • Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta-variánsával fertőzöttek – írta a BBC hírportálja.

    Tim Spector, az új koronavírus okozta Covid–19 tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a delta-variáns a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlít. Lehet, hogy nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek és kockázatnak tehetnek ki másokat.

    A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a Covid–19 klasszikus tünetei a köhögés, a láz és a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján ezek most kevésbé gyakoriak.

  • Romániában 50 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, több mint 12 ezer teszt feldolgozása után, közölte a Transindex.ro portál. Vasárnap tíz ember nem tudott megbirkózni a Covid–19-kórral, illetve a szövődményeivel. Jelenleg 1157 beteget ápolnak kórházban, közülük 217 pácienst intenzív osztályon kell kezelni.

  • Szentpéterváron csütörtöktől megszigorítják a járványvédelmi előírásokat az új koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt – közölte hétfőn az orosz város kormányzói hivatalának sajtóosztálya.

    Az éttermek hajnali 2–6 óra között nem szolgálhatnak ki vendégeket, és csak kiszállításra főzhetnek. A szórakoztató műsorokat és a gyermekmegőrzőket fel fogják függeszteni bennük. A repülőterek, pályaudvarok és töltőállomások kivételével bezárnak a gyorsétkezdeudvarok.

    A bevásárlóközpontokban sem működhetnek majd a gyermekszobák, valamint a szórakoztató és szabadidős létesítmények jó része, kivéve az akvaparkokat, az ócenáriumokat, a mozikat, a könyvtárakat és a fitneszközpontokat. A filmszínházak engedélyezett maximális kihasználtságát 75-ről 50 százalékra csökkentik. A beltéri és kültéri kulturális és szórakoztató rendezvények látogatóinak száma legfeljebb 3 ezer lehet. A nyilvános rendezvények részvevőinek szabadtéren is maszkot kell viselniük.

    Ez az előírás a szentpétervári labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónáira is érvényes lesz, ahol csütörtöktől ételt nem, csak italt szolgálnak fel.

  • Magyarország olyan jelentős szerepet vállal a NATO működésében, amilyenre ez idáig nem került sor – jelentette ki Szijjártó Péter vasárnap, fél nappal az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek csúcstalálkozója előtt. A tárcavezető arról is beszélt, hogy újabb lélegeztetőgépeket ajándékoznak majd el a NATO-n keresztül déli és keleti országok számára.

  • Thaiföldön hónapokig nem regisztráltak új fertőzöttet, aztán a járvány váratlanul, fényűző szórakozóhelyekről olyan területre is átterjedt, ahol a távolságtartás szinte megoldhatatlan. A 70 milliós országban novemberben összesen 5000, május végén pedig egyetlen nap alatt 5800 fertőzöttet regisztráltak.

    GettyImages-1323213198
    Fotó: Sirachai Arunrugstichai / Getty Images Hungary

    Bővebben>>>

  • Szlovákiában csaknem 1100 PCR-teszt kiértékelése után 12 új koronavírus-fertőzöttre bukkantak. Alig egyszázalékos tehát a pozitivitási ráta, írta az ujszo.com. A kórban két ember lelte halálát az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta 12 441 ember halt meg a csaknem 5,4 milliós Szlovákiában a Covid–19 és szövődményei miatt.