Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az agyat támadja a koronavírus

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajnában két delta-variánsos esetet regisztráltak, számolt be róla az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára, Olekszij Danilov – írja a The Guardian.

    Az ukrán egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy fontolgatják az Egyesült Államokból, Portugáliából, Oroszországból érkező turistákkal szembeni szigorúbb határellenőrzést az új mutáns terjedése miatt. A vírus megfékezése miatt leállíthatják néhány országgal az eddig fennálló kereskedelmet is.

    A legfrissebb adatok szerint a 41 milliós országban eddig 2,23 millió ember kapta e la koronavírust, és meghalt 52 123 ember.

  • Meghaladta a 30 milliót szerdán Indiában az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a vírus újabb, delta plusz nevet viselő mutációját immár 40 esetben azonosították fertőzötteknél – jelentette az MTI.

    Mindeközben már 40 embernél azonosították a vírus újabb, delta plusz nevet viselő mutációját Indiában.

    Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta-variáns nevű változat mutációja. A delta-variáns fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított „eredeti" koronavírusnál. 

    Az eddig ismert delta-variáns fertőzöttjei fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be, a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlító tünetekkel jár. Negyven százalékkal fertőzőbb a koronavírus eddig ismert mutánsainál. Az indiai kormány a delta pluszt „aggodalomra okot adó" variánsnak minősítette a még nagyobb fertőzőképessége miatt. Amíg a delta-variáns már a világ 90 országában jeken van, az AY.1 jelzésű delta pluszt a BBC szerint eddig kilenc országban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Svájcban, Japánban, Lengyelországban, Nepálban, Oroszországban és Kínában találták meg 

    A világon Indiánál csak az Egyesült Államokban jegyeztek fel több koronavírus-fertőzöttet, ahol a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint 33,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

    Indiában szerdán 5,4 millió adag védőoltást adtak be a koronavírus ellen. A dél-ázsiai ország célul tűzte ki 600 millió adag védőoltás beadását augusztusig, mindazonáltal a vakcinahiány jelentős mértékben lelassította ezt.

  • Moszkva külvárosi területein folyamatosan emelkednek a koronavírus-fertőzéses esetek, az utóbbi néhány nap leforgása alatt 2,3 ezer esetet azonosítottak. 

    Amennyiben nem sikerül megállítani ezt a tendenciát, az orosz főváros lakosságának és munkaerejének jelentős részét adó külvárosiak közül csak az szállhat fel a tömegközlekedésre, aki be van oltva – írja az Interfax a moszkvai területi egészségügyi hatóságra hivatkozva. 

    Rohamosan terjed Oroszországban az eddigi legveszélyesebbként számontartott delta-variáns, a Moszkvában észlelt fertőzések kilencven százalékánál mutatták ki az új mutánst. 

    Korábban a moszkvai régió hatóságai új korlátozó intézkedéseket jelentettek be a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt: június 28-tól bezárják a vendéglátóipari egységeket, a bárok és a szórakozóhelyek éjszaka nem tarthatnak nyitva, a nyilvános rendezvényeket pedig betiltják.

    A több mint 140 milliós Oroszországban nagyjából 16 millió ember van teljes körűen beoltva. 

  • Sürgeti az oltások felgyorsítását az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a delta-variáns miatt,

    amely jó úton halad ahhoz, hogy augusztus végére az európai fertőzéses esetek kilencven százalékáért feleljen.

    Andrea Ammon ECDC-igazgató szerint egy oltás még nem nyújt teljes védettséget a súlyos lefolyású megbetegedés ellen, az éppen hódító útján járó delta-variáns pedig széles körben el fog terjedni a nyáron a tűszúrásoktól egyelőre viszonylag érintetlenül maradó fiatalok körében. Az sem mellékes, hogy az eddig csak egy dózisban részesülő emberekre ugyanakkora veszélyt jelenthet, mint az oltatlanokra. 

    A delta-variáns fertőzöttjei fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be, a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlító tünetekkel jár. Negyven százalékkal fertőzőbb a koronavírus eddig ismert mutánsainál.

    A járványvédelmi ügynökség attól tart, hogy

    a járványügyi korlátozások lazításával és az oltási kampányok belassulása miatt 2021 őszén egy újabb hullám fog végigsöpörni Európán.

    Az ECDC adatai szerint Európában a felnőttek 33,9 százaléka kapta meg mindkét oltást, míg 57,1 százalékuk kapott legalább egy dózist. 

  • Tizenkét százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma globálisan az előző héthez képest, miközben a feljegyzett esetek száma hat százalékkal, 2,5 millióra csökkent, ami a legalacsonyabb szintű fertőzésgyakoriság február óta – jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    A múlt héten a koronavírus-fertőzéshez köthető több mint 64 ezer halálesetet jegyeztek fel a világon, bár ezeknek aránya az előző héthez képest mindenhol csökkent Afrika és a Közel-Kelet kivételével. Az előbbi térségben 38 százalékkal, az utóbbiban két százalékkal nőtt a koronavírus-halálesetek száma – írja az MTI.

    Az afrikai térségben 39 százalékkal nőtt az újabb fertőzöttek száma, 132 ezer esetet, valamint több mint 1900 halálesetet jegyeztek fel, a járvány leginkább a Dél-afrikai Köztársaságot, Zambiát és Ugandát sújtja.

    Ezzel szemben Dél-Ázsiában 21 százalékkal, Európában pedig hat százalékkal csökkent az újabb esetek száma az előző héthez képest.

    A WHO adatai szerint Amerikában és Kelet-Ázsiában hasonló arányban jegyeztek fel újabb megbetegedéseket, mint a megelőző héten.

    A legtöbb megbetegedést Brazíliában jegyezték fel, ahol több mint 505 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak (11 százalékkal többet az előző héthez képest), majd Indiában (441 976 újabb eset, ami azonban így is harmincszázalékos csökkenésnek számít) és Kolumbiában (193 907 újabb eset, tízszázalékos növekedés). Szintén jelentős számban jegyeztek fel újabb eseteket Argentínában (149 673) és Oroszországban (108 139).

    A koronavírus alfa variánsát további hét országban (összesen 170 országban), a béta variánst további négy területen (immár 119 országban), a gamma variánst további három országban (összesen 71 országban) azonosították. Az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző delta variáns hat újabb országban, immár 85 országban jelent meg.

    A világon eddig 2,4 milliárd adag védőoltást adtak be a koronavírus ellen, mindazonáltal a gazdag és fejlődő országok közötti szakadék az oltási kampányok alakulását illetően továbbra is fennáll.

  • Kazahsztánban kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást vagy a heti tesztelést a munkahelyeken a húsz főnél nagyobb létszámú csoportokban dolgozók számára – közölte a kazahsztáni egészségügyi minisztérium.

    A közép-ázsiai ország ezen a héten újra elkezdte szigorítani a korlátozó intézkedéseket, miután a fővárosban, Nur-Szultanban megnőtt az új fertőződések száma. Helyi tisztségviselők szerint a koronavírus delta-variánsa Nur-Szultanon kívül megjelent Almatiban, az ország legnagyobb városában is.

    Kazahsztánban keddig a lakosság kilenc százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát – írja az MTI. 

  • Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta-variánsát – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva szerdán.

    A személy, akinél a vírus delta-variánsát kimutatták, jelenleg házi karanténban van, nem igényel kórházi ellátást, és az elérhető információk szerint nem volt közeli kapcsolatban más személyekkel – közölte Ján Mikas országos tisztifőorvos.     

    Az esettel összefüggésben először olyan információk kerültek nyilvánosságra, hogy

    a delta-variánst egy Szentpétervárról érkezett és ott egy futballmérkőzésen részt vevő személy mintájában mutatták ki.

    Ezt később az ÚVZ cáfolta. A Közegészségügyi Hivatal közlése szerint a most kimutatott eset a delta-variáns (B.1.617.2) szlovákiai megjelenésének első példája. A vírusnak az országban már májusban megjelent indiai változata, a vírus úgynevezett kappa- (B.1.617.1) variánsa volt. Az ÚVZ korábbi tájékoztatása szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus úgynevezett brit változata van jelen.     

    A szlovák kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy az ország az európai Covax-kezdeményezés keretein belül elajándékozza a már meglévő koronavírus elleni oltóanyagainak egy részét, amelynek mennyiségét egyelőre nem pontosították. A kabinet döntést hozott arról is, hogy ugyancsak elajándékoz vagy eladásra kínál fel 160 ezer adagot a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagból – írja az MTI. 

  • A The New York Times értesülései szerint 153 egészségügyi dolgozót bocsátottak el vagy kényszerítették felmondásra egy houstoni kórházban, amiért megtagadták a koronavírus elleni oltást. Az egészségügyi dolgozóknak június 7-ig kellett volna megkapniuk a vakcinát, viszont többen tiltakoztak már az oltás ellen, és mintegy 100-an közülük pert indítottak arra hivatkozva, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA) nem hagyta jóvá a vakcinákat.

    Annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók már tavaly december óta jogosultak az oltásra, március közepéig mintegy csak felük élt a lehetősséggel, és oltatta be magát. A Kaiser Family Foundation felmérése arról írt, hogy az orvosok és az ápolónők zöme aggódik az esetlegesen kialakuló mellékhatások miatt.

  • Franciaországban a koronavírus-fertőzések 9-10 százaléka mögött az újonnan terjedő delta-variáns áll – jelentette be szerdán a Gabriel Attal francia kormányszóvivő. Azt is elmondta, hogy a kabinet feltette Oroszországot a magas kockázatú országok listájára Namíbiával és a Seychelles-szigetekkel együtt.

    Oliver Véran egészségügyi miniszter múlt héten még 2-4 százalékos fertőzöttségről számolt be. 

    Telegraph arról írt, hogy a Moszkvában észlelt fertőzések 90 százalékánál mutatták ki az új mutánst. Erről a főváros polgármestere, Szergej Sobjanyin számolt be. Oroszországban 16,7 millió ember már mind a két oltást megkapta.

  • Szlovákia mintegy 160 ezer Szputnyik V vakcinák tervez szétosztan ia világ országainak – írja a The Guardian.

    Igor Matovič szlovák miniszterelnök a Reuters beszámolója szerint márciusban koalíciós nyomásra volt kénytelen lemondani kétmillió orosz vakcina vásárlásáról,  mivel azt az Európai Uniós hatóságok akkor még nem hagyták jóvá. 

    A pozsonyi kormány eddig 200 ezer orosz vakcinát rendelt, de addig nem kíván további mennyiséget beszerezni, míg az Európai Unió nem fogadja el az orosz vakcinát. A kormány szerda közlése szerint eddig 3,37 millió beoltott közül 1,4 millió ember már mindkét vakcinát megkapta az 5,5 milliós országban.

  • Tokió kormányzója végletes kimerültség miatt szabadságra kényszerült – jelentette be szerdán a japán főváros kormányzata. A japán média értesülései szerint Koiko Jurikét kórházban pihentetik.

    A kormányzó asszony a koronavírus-járvány elleni küzdelem mellett mélyen belefolyt az egy hónap múlva esedékes tokiói olimpia és paralimpia előkészítésének munkájába – írja az MTI.

    Hétvégeken is gyakran dolgozott éjszakába nyúlón a járvány elleni intézkedések mérlegelésén, kidolgozásán, számtalan értekezletet tartott magas rangú tisztségviselők részvételével. Kedden egy online tanácskozáson már a hangja is rekedt volt, amiért elnézést kért.

    Hivatalos közleményében a kormányzat nem erősítette meg a hírt, miszerint a 68 éves Koikót kórházban ápolják, viszont tudatta, hogy a hét végéig nem dolgozik, és munkáját helyettese, Tarao Micucsika folytatja.

    Koiko egyébként a világjárvány ellenére is végletesen a tokiói olimpia megrendezésének híve, tavaly az utolsó pillanatig ragaszkodott ahhoz, hogy tartsák meg a játékokat az eredetileg tervezett időben.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 43 új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Az aktív esetek száma összesen 517. Közülük 251 páciens kórházi kezelés alatt áll, míg 18-an szorulnak lélegeztetőgépre és 2 páciens halt meg.

    2020. február 25-től, amikor az első fertőzést regisztrálták Horvátországban, a mai napig összesen 359 302-en fertőződtek meg koronavírussal. Közülük 8190-en haltak meg és 350 595-en épültek fel. A mai napig Horvátországban 2 119 459 személyt teszteltek le, 1992-t az elmúlt 24 órában.

    A tegnapi nappal, június 22-vel bezárólag 2 389 633 adag vakcinát oltottak el.  Az első adagot 1 456 750 fő kapta meg, közülük  932 833-an felvették mindkét dózist. Tegnap 9975 dózist vakcinát adtak be – írja a 24sata.hr.

  • Szabad a nyaralás az oltottak számára a Thaiföld délnyugati részén található Phuket szigetén − jelentette be az ország miniszterelnöke videóüzenetében.

    Prayut Chan-o-cha elmondta, hogy a turistákat július 1-jétől várják a szigetre − írja a Reuters. A kormány azt tervezi, hogy fellendíti a turizmust a járvány után, és októberig az egész országot megnyithatja a látogatók előtt.

  • A Szputnyik V oltóanyag gyártásánál talált problémákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egyik oroszországi gyárban − írja a Guardian. Az észlelt problémák aggodalomra adhatnak okot.

    A WHO előzetes jelentése szerint felmerülhetnek keresztszennyeződéssel és a sterilitás szintjével kapcsolatban egyéb aggályok is. Az orosz UfaVITA gyógyszeripari vállalathoz közeli forrás azt mondta: a WHO panaszai többnyire technikai kérdésekben rejlenek, csupán az ampullák megtöltésére használt húsz sor egyikében, és a problémát azóta teljesen megoldották.

    A gyár felkérte a WHO ellenőreit, hogy térjenek vissza és ellenőrizzék újra a gyártást.

  • A csütörtöki ülés után újabb lazító intézkedéseket hagy jóvá a román kormány, többek között ilyen a vásárok és az ócskapiacok megnyitása – írja a Transindex. Florin Cîţu miniszterelnök kedd este a TVR 1 csatorna műsorának vendége volt, ahol elmondta: minden vásár, ócskapiac és zsibvásár újranyithat majd július 1-jétől, de csak az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett.

    Az erről szóló döntést kormányülés keretében hozza meg a kabinet. Azzal kapcsolatban, hogy lazítani fognak-e a beltéri maszkviselés jelenlegi szabályain, azt mondta: még nem kapott erre irányuló javaslatokat, de amennyiben ez megtörténik, és maguk a javaslatok megalapozottak, nem fogja ellenezni.

  • A tokiói olimpia szervezői úgy döntöttek, betiltják az alkoholárusítást az ötkarikás versenyek helyszínein − adta hírül az MTI. A rendezők szerdán közölték az erre vonatkozó határozatot.

    Az ötkarikás játékok egyik fontos szponzora, az Asahi sörgyár nyomására akarták engedélyezni az alkohol árusítását, de Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke most bejelentette, hogy a vállalat is tudomásul vette a tiltást.

    Nem csak az árusítás lesz tilos, a nézők sem vihetnek magukkal semmilyen alkoholt a helyszínekre.

  • Lassan halad az oltási kampány Észak-Macedóniában. Csupán 180 ezer regisztrált vár arra, hogy megkapja a koronavírus elleni védőoltást, míg az országnak több mint 600 ezer adag oltóanyaga van raktáron − számolt be az MTI.

    Az országban attól tartanak, hogy kárba vész az előre megvásárolt oltóanyag, mert kevesebben akarják beoltatni magukat, mint amire az ország vezetése számított. Venko Filipce egészségügyi miniszter elmondta: felgyorsítják a folyamatot, és a következő időszakban naponta körülbelül tízezer embert fognak beoltani.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 13-mal 155 641-re nőtt az elmúlt napon, halálos áldozatról nem számoltak be az országban, így a halottak száma 5477 maradt.

  • Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgatója szerint a koronavírus delta-variánsa az eddigi legveszélyesebb törzs, amely „meg tudja találni és képes megölni a leggyengébb embereket” – közölte a CNBC.

    Ryan szerint a gyors terjedés miatt lehet különösen veszélyes a delta-variáns, így előbb-utóbb megtalálja azokat a sérülékeny személyeket, akik kórházba kerülhetnek, és nagyon betegek lehetnek, esetleg életüket veszthetik.

    A delta-variáns gyorsabb, fittebb és hatékonyabban le fogja vadászni a veszélyeztetett személyeket, mint az előző variánsok, ezért a vakcina nélkül maradtak továbbra is veszélyben vannak 

    – fogalmazott a szakember. 

    A szervezet jelenlegi adatai alapján a delta-variáns 92 országban van jelen. A vírus a rendelkezésre álló adatok szerint 60 százalékkal gyorsabban terjed az alfa-variánsnál, aminek a terjedése viszont 50 százalékkal gyorsabb a vuhani törzsnél. 

  • Oroszország négy hónapja nem számolt be ennyi koronavírus okozta halálesetről, mint amennyit az elmúlt napon jelentettek − írja a Guardian.

    A hivatalos adatok szerint 17 594 koronavírusos megbetegedést és 548 elhunytat jegyeztek fel az elmúlt 24 órában. A hatóságok a megugró esetszám miatt az elsőként Indiában azonosított delta-variánst okolják.

  • Több mint százötven munkavállalónak kellett távoznia a Houston Methodist kórházból kedden, mert nem követték az intézmény irányelvét, ami minden dolgozónak kötelezővé tette, hogy felvegye a koronavírus elleni oltást – írja a New York Times

    A hónapban korábban a kórház többtucatnyi dolgozója tüntetett az intézmény előtt az oltási irányelv ellen.

    A frontvonalban dolgozók között magas azoknak a száma, akik hezitálnak felvenni az oltást, ugyanis még nem telt el annyi idő, hogy annak hosszú távú hatásáról bármit is lehessen tudni.

  • A rendőrség tájékoztatása szerint Magyarország schengeni belső határain ma hajnalban megszűnt a határellenőrzés.

    A szabályok részleteiről az Index is beszámolt, melyről itt olvashat bővebben:

    Kapcsolódó

    Nyitnak a határok: minden, amit egy utazónak tudnia kell

    Ma hajnalban megszűnt a határellenőrzés.

  • Már két egymást követő napon több mint száz új megbetegedést azonosítottak Izraelben: az egészségügyi minisztérium honlapjának jelentése szerint hétfőn 125-öt, kedden 110-et − adta hírül az MTI.

    Naftali Bennett miniszterelnök arra kérte az izraelieket, hogy idén ne utazzanak külföldre, nyaraljanak az országban, hogy kevesebb eséllyel kerüljenek be külföldről az újabb vírusváltozatok. Bejelentette, hogy a járvány erősödése miatt a kormány újraalakítja a koronavírus ügyeivel foglalkozó, az ebben érintett miniszterek és minisztériumok képviselőit koordináló kabinetet.

    Az izraelieknek megtiltották az utazást hat országba, Oroszországba, Indiába, Dél-Afrikába, Mexikóba, Brazíliába és Argentínába. Kilépéskor írásban kötelezniük kell magukat, hogy nem utaznak ezekbe az országokba. Ha mégis megteszik, igen súlyos, ötezer sékeles (körülbelül félmillió forintos) bírságot kell fizetniük.

  • Romániában arra panaszkodik az egyetemisták egy része, hogy az online oktatással leadott tananyagot egyszerűen nem értik. Ahogy a világ megváltozott a járványhelyzet miatt, úgy az egyetemisták élete is teljesen a feje tetejére állt.

    Sokan az online térben folytattuk a munkát, ami számomra rettenetes volt, hiszen megfosztott mindentől, amit nagyon szerettem az egyetemen: a barátoktól, a közös tanulástól, a tanároktól és minden olyan különleges személyiségtől, akik már a megjelenésükkel motiváltak engem. Nem is csoda, hogy sokan közülünk inkább felhagytak a továbbtanulással, és máris munkába álltak. Ők már nem térnek vissza az egyetemre, még akkor sem, ha újraindul minden az eddigi megszokott kerékvágásban

    – nyilatkozta egy érintett a Transindexnek.

  • A becslések szerint a világjárvány ellenére a tavalyi évben 5,2 millió ember lépett be a dollármilliomosok társaságába – írta meg a Financial Times.

    A múlt év végén 56,1 millió dollármilliomos volt. Az idei új belépők harmada az Egyesült Államokban él.

  •  

    Egy tajvani buddhista csoport ötmillió adag Pfizer–BioNTech-oltóanyagot vásárolna, hogy ezzel is segítse a szigetország oltási kampányát − írja a Guardian.

    A tajvani kormány több millió koronavírus elleni oltóanyagot rendel, azonban a szállítmányok folyamatosan késnek. Japán és az Egyesült Államok ebben a hónapban 3,74 millió adag vakcinát adományozott a szigetállamnak.

    A Tzu Chi Alapítvány közölte, hogy miután a kezdő lépéseket megtették a vakcinavásárlás ügyében, a szükséges dokumentumokat benyújtották a kormánynak. Csen Sih-csung egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kapott dokumentumokat felülvizsgálják.

  • Egy belső használatra szánt feljegyzés szerint sem az alkalmazottak, sem az ügyfelek nem léphetnek be a Morgan Stanley New York-i irodájába, amennyiben nincsenek beoltva – írja a Financial Times.

    A döntést azért hozták, hogy az irodai munka minél előbb visszatérhessen a normál kerékvágásba.

  • Újabb járványügyi korlátozásokat vezethetnek be Ukrajnában, hogy megakadályozzák az elsőként Indiában azonosított delta-variáns terjedését − írja a Kárpátinfo.

    A Nemzeti Tudományos Akadémia információi szerint ez a vírusváltozat 1,6-szor fertőzőbb, mint az alfa-változat, és 2,26-szor nagyobb valószínűséggel vezet kórházi kezeléshez.

    Amennyiben a vírusváltozat elterjed az országban, súlyos következményekkel járhat, ugyanis Ukrajnában nagyon lassan halad az oltási kampány. A negyvenmilliós országban eddig több mint kétmillió oltást adtak be.

    Mihail Radutszkij, a Legfelső Tanácsnak a nemzet egészségével foglalkozó bizottságának vezetője Telegram-oldalán fejtette ki véleményét. Szerinte az ország nem rendelkezik megfelelő technikai eszközzel ahhoz, hogy azonosítsák az indiai variánst. Az ukrajnai mintákat jelenleg londoni laboratóriumokban tesztelik.

  • Míg Horvátország szigorú feltételekhez köti Bosznia-Hercegovina állampolgárainak a beutazását, addig Montenegróba lényegében úgy léphetnének be, mint a járvány előtt. A bosnyákok többsége ezért a horvát tengerpart helyett az Adria montenegrói partszakaszát választja.  

    Százasával torlódnak az autók a bosnyák–montenegrói határátkelőkön, mint ahogy az alábbi videóból is kiderül.

    A horvátországi belépéshez a bosnyákoknak okirattal kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek, valamint a szálláshelyük bérleti díjának előzetes kifizetéséről is be kell mutatniuk a bizonylatot.

    Montenegró ezzel szemben korlátozások nélkül tárta ki kapuit a bosnyákok előtt. A liberalizációtól Montenegró turisztikai ágazatának 2019-es mutatóit szeretné elérni – írja a szarajevói Dnevni Avaz.

  • Miután tegnap este a horvát labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon legyőzte Skócia együttesét, továbbjutott a csoportkörből. A nyolcaddöntőben június 28-án hétfőn, este 6 órai kezdettel Koppenhágában mérkőzik meg az E csoport második helyezettjével. Az ellenfél Szlovákia, Svédország, Spanyolország vagy Lengyelország csapata lesz.

    A dán hatóságok tájékoztatása alapján a sárga zónába sorolt Horvátországból az alábbi feltételek teljesítésével utazhatnak be a szurkolók Dániába:

    • ha az európai gyógyszerügynökség, az EMA által jóváhagyott mindkét védőoltást felvették (az utolsó dózis felvételétől legkevesebb 14, de legfeljebb 180 napnak kell eltelnie),
    • akinek van igazolása arról, hogy a koronavírus-betegségből az utazás előtt legalább 14 nappal és legfeljebb 8 hónappal felépült,
    • aki PCR-tesztet készített a Dániába való belépés előtt – tudósít a 24sata.hr.
  • Ausztrália legnépesebb állama, Új-Dél-Wales és Új-Zéland között április közepe óta érvényben van a karanténmentes utazás lehetősége. Ezt június 22-én felfüggesztették, miután Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban koronavírusos lett egy ausztrál látogató.

    Az az ausztrál férfi, aki Új-Zélandon járt, és a tesztje pozitív lett, egy egészségügyi intézményben dolgozik Sydney keleti külvárosában – számolt be az MTI.