új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oltakozás további gyorsítását jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter a járványhelyzetről tartott sajtótájékoztatóján pénteken, annak ellenére, hogy az olaszok több mint 86 százaléka már legalább egy adag oltást felvett.

    A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta augusztus óta először a küszöbértéknek tartott egyes fölé emelkedett. Egyelőre egyetlen tartományban sem szigorítják az óvintézkedéseket.

    Az új betegek száma mindenekelőtt az észak-olaszországi régiókban ugrott meg: Friuli Venezia Giuliában az utóbbi egy hét alatt háromszorosára emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a szomszédos Venetóban ötven százalékkal emelkedett az intenzív osztályra kerülteké. A járvány első gócpontjaként ismert Lombardiában - ahol a 12 évnél idősebbek 91 százaléka legalább egy adag oltást már felvett - az utóbbi egy hét alatt harminc százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az adatok azt mutatják, hogy a 12 és 59 év közötti beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra.

    Roberto Speranza elmondta, hogy a lakossági oltakozást a lehető legnagyobb sebességre akarják kapcsolni, tovább emelve azok számát, akik legalább egy adag vakcinát megkaptak. Jelenleg a hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 86,45 százaléka kapott már legalább egy adag oltóanyagot, ez 46,6 millió embert jelent. A teljesen átoltottak száma 44,9 millió, ez a lakosság 83,3 százaléka. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a harmadik dózis szeptember végétől indított beadását is gyorsítani akarják.

    (via MTI)

  • Az angliai koronavírus-járvány terjedésének lassulására utal a reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 0,9 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

    A pénteken közzétett új becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása az 1 százalékos csökkenés és a 2 százalékos növekedés közötti sávban lehet. Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,3 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

    A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai is az újonnan bekövetkezett fertőződések számának csökkenését jelzik. A szaktárca közölte, az elmúlt egy napban 34 029, az utóbbi egy hétben 265 826 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. A heti fertőződési szám 23 892-vel, 8,2 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések számánál.

    (via MTI)

  • A dán egészségügyi hatóságok a koronavírussal fertőzöttek számának gyors emelkedése miatt a kórházak túlterheltségétől tartanak.

    Már most látni, hogy a kórházak túlterheltek, és hiány van személyzetből is

     – jelentette ki pénteken Sören Broström, a dán egészségügyi hatóság igazgatója. Mint mondta, arra számítanak, hogy a tél beálltával az elkövetkező időszakban fokozatosan emelkedni fog a fertőzöttek és ezzel a kórházba beutalt betegek száma. Mivel azonban a lakosság túlnyomó részét már beoltották, a helyzet eltér a tavalyitól. Ugyanakkor a megszokott mindennapi élethez visszatérő emberek növekvő száma miatt ismét megnőtt a fertőzésveszély.

    Broström hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány, az influenza és más fertőző betegségek terjedése túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert már decemberben is. Dániában csütörtökön jelentették az idei esztendő legmagasabb értékét a napi fertőzöttek számát tekintve, azaz 2598 új fertőzöttet. Pénteken pedig már második napja jóval kétezer fölött volt az esetszám.

    A dán egészségügyi tárca ezért azt fontolgatja, hogy ismét  országos veszélyhelyzetnek minősíti a koronavírus-járványt, ahogy azt szeptembert megelőzően is tette. A Ritzau helyi hírügynökség értesülése szerint a minisztérium felkérte az illetékes egészségügyi bizottságot, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel dolgozzon ki intézkedési javaslatokat.

    Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, illetve azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványügyi adatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont erősebben nőtt a fertőzöttek száma.

    Dániában a járvány kitörése óta 395 797 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2722-en hunytak el a vírusfertőzés következtében. Az ötmillió lakosú országban a 12 évesnél idősebb lakosság 85,9 százalékát már teljes körűen beoltották.

    (via MTI)

  • Új munkaügyi törvényt hagyott jóvá pénteken a portugál parlament, amely nagyobb védelmet nyújt az otthon (home office-ban) dolgozók számára – tudta meg az MTI.

    Az új szabályokra azért van szükség, mert egyre többen dolgoznak otthon a koronavírus-járvány miatt, a home office előnyeit pedig sokan ki akarják használni – tudatta a mediterrán ország kormánya.

    A szabályozás újabb büntetéssel sújtja azokat a cégeket, amelyek nem tartják tiszteletben a dolgozók, illetve hozzátartozóik magánéletét, és 

    kötelezi a foglalkoztatókat, hogy térítsék meg az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos költségeket.

    A friss jogszabályokban rögzítették, hogy a vállalatok a rendkívüli körülményeket leszámítva nem kereshetik a foglalkoztatottakat munkaidőn kívül. Azonban kiköti az új szabály, hogy alkalmazottaknak legalább kéthavonta találkozniuk kell a főnökeikkel, hogy elkerüljék az elszigetelődést.

    Talán a legfontosabb újítás, hogy a cégeknek meg kell téríteniük a dolgozók számára az otthoni munkavégzés miatt megnövekedett személyes kiadásokat, mint az áram, illetve az internet.

    A dolgozóknak kedvező törvények mellett azt a rendelkezést nem szavazták meg a képviselők, amely szerint a dolgozók munkaidőn kívül kikapcsolhatták volna a céges kommunikációs eszközöket.

  • Két Lidl-áruháznál, a privigyeinél és a pöstyéninél is tiltakoztak néhányan a kötelező maszkviselés ellen. A dolog onnan mindkét esetben onnan indult ki, hogy

    az áruházakban nem akarták kiszolgálni azokat az embereket, akik nem viseltek maszkot.

    A demonstrálók nem voltak hajlandóak elhagyni az üzletet és azt is megakadályozták, hogy a többi vevőt kiszolgálják a pénztáraknál. 

    A pöstyéni áruházhoz végül a rendőrök is kimentek és felszólították az embereket arra, hogy takarják el az arcukat. Az illetékesek ezt megtagadták és a személyi igazolványukat sem voltak hajlandóak átadni. Mindebből aztán dulakodás lett, amiről videók is készültek.

     A dulakodásban két rendőr és az egyik demonstráló megsérült, őket kórházban látták el.  

    A rendőrség hivatalos személy ellen elkövetett támadás, valamint garázdaság ügyében indított eljárást.

    Emiatt három személyt őrizetbe vettek. A rendőrség ezen felül azonosítja az összes személyt, aki nem tett eleget a rendőrök felszólításainak, majd az esetet jelenti az illetékes közegészségügyi hivatalnak, amely eljárást indít az ügyben. A hatóság szerint vélhetően ugyanazokról a személyekről van szó, akik más járásokban és kerületekben is hasonlóan viselkedtek. 

    A történtek után két személy joghatalommal való visszaélés ügyében tett feljelentést, amivel a belügyminisztérium fog foglalkozni.

    (Via Bumm, Paraméter)

  • A szlovákiai Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) 166 421 regisztrációt regisztrált péntekig(november 5.) a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagjára – tájékoztat róla az Új Szó központ szóvivőjének, Alzbeta Sivának a nyilatkozata alapján. 

    Eddig 87 847 ember kapta meg a harmadik oltást

    – árulta el a szóvivő, aki felidézte, hogy a vakcina harmadik adagját orvosi javaslatra is beadják. Arról informált a szakember, hogy az NCZI mindenkinek SMS-t küld, aki jogosult a harmadik oltásra, például a daganatos megbetegedésben szenvedőknek, a transzplantáltaknak, a HIV-fertőzötteknek, az immunszupresszív vagy az autoimmun betegségben szenvedőknek, azaz különösen veszélyeztetetteknek, illetve az idősebb korosztály tagjainak.

  • Amerikai tudósok kimutatták, mennyit csökkent több hónap elteltével a koronavírus okozta Covid–19 elleni védőoltások hatékonysága – írja a Science tudományos folyóirat. 

    Miután a vírus delta-variánsa lett a meghatározó, az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina veszített a hatékonyságából a veteránokkal végzett nagyszabású amerikai kutatás alapján, 35 és 85 százalék közötti mértékben.

    Kapcsolódó

    Drámaian csökkent a vakcinák hatékonysága hat hónap alatt

    A tudósok majdnem nyolcszázezer amerikai veterán adatait elemezték.

  • Az új koronavírussal fertőződött háziállatok esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid–19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan – adta hírül az MTI a Veterinary Record állatorvostudományi folyóiratban közölt cikk alapján.

    Tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa-variánsát (B.1.1.7.). Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet a vérükben kettő–hat héttel azután, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk. Ezeknek az állatoknak a gazdáinál többször figyeltek meg légzőszervi betegséget hetekkel azelőtt, hogy az állat beteg lett vagy pozitív lett a tesztjük.

    Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

    Tanulmányuk bemutatja a Covid–19 alfa-variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-Co-V-2 vírussal – tudatta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője, aki kifejtette, hogy súlyos szívrendelleneségek jellemezték az atipikus klinikai tüneteket, amelyek jól ismert komplikációk a Covid–19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében ezelőtt még soha nem írták le.

    A kutatók nyomatékosították, hogy a háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid–19, és megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

  • A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban – jelentették be pénteken Drezdában a hatóságok. 

    A németországi tartomány kormányának egészségügyi minisztere, Petra Köpping a hétfőn életbe lépő rendeletet ismertetve elmondta: 

    csak a teljeskörűen beoltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken.

    A rendelet alapján az oltatlanok nem léphetnek be a szabadidő eltöltésére szolgáló intézmények és a kulturális intézmények zárt részeibe, így például nem mehetnek vendéglőbe, moziba, szórakozóhelyre vagy könyvtárba, múzeumba még negatív teszteredménnyel sem. 

    A szigorítás célja, hogy sikerüljön a társadalmi és gazdasági életet megbénító újabb általános lezárás nélkül átvészelni a járvány negyedik hullámát – emelte ki a miniszter.

    Szászország az első német tartomány, ahol kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről.

    A szászországi kórházakban 1219 beteget kezelnek Covid–19 miatt. Számuk csaknem ötven százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi  827-hez képest.

    (via MTI)

  • November 8-tól felfüggesztik azokat a pedagógusokat Ukrajnában, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen, azonban már az első adag oltás is elég ahhoz, hogy az oktatót ne küldjék el nem kért pihenőjére – olvasható a Kárpáti Igaz Szó oldalán.

    Védőoltás hiányában nem mehetnek dolgozni, és fizetést sem kapnak

    – emelte ki Igor Kuzin ukrán országos tiszti főorvos, majd kifejtette, hogy csak azok nem lesznek felfüggesztve, akik orvosi ellenjavallat miatt nem kapják meg a vakcinát.

    Ezután elmagyarázta, hogy azok a pedagógusok folytathatják a munkájukat hétfőtől, akik már az oltás első adagját megkapták, ugyanis ez azt mutatja, hogy a személy nem tagadja meg a védőoltást.

    Ebben az esetben dolgozhat, mert megértjük, hogy bár az illető támogatja a védőoltást, még nem érkezett mindkét adagot megkapni

    – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

    Eközben a pedagógusok szakszervezete egy hónapos halasztást kér, hogy az oktatási intézményekben addig átszervezhessék a munkát.

    (via Kárpáti Igaz Szó)

  • Több száz ember bukott le hamis oltási igazolvánnyal Romániában – közölte az ország belügyminisztériuma. 

    Mint írják, 868 személy ellen nyomoznak, 366 esetben pedig már zajlik is az eljárás.

    Összesen 1100 hamis oltási igazolványt állíthattak ki.

    A román hatóságok napról napra értesülnek újabb esetekről. Szerdán a Temes megyei rendőrség három megyében kezdett vizsgálódni, miután több személy is súlyos állapotban került kórházba, és az intenzív osztályon derült ki róluk, hogy hamis volt az igazolványuk, fizettek érte. Csütörtökön pedig a görög hatóságok közölték, hogy már az ő állampolgáraik is Romániában és Bulgáriában szereztek be hamis igazolványt. 

    (via Főtér)

  • Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket és kiterjesztik az uniós digitális Covid-igazolványok használatát – jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

    Davor Božinović belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: szombattól nyilvános, ötven fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor lehet rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező lesz a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is – hangsúlyozta.

    Nyitott térben ezt a létszámhatárt száz főben határozták meg. Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a mozik kivételével, ha a filmvetítés 23 órakor kezdődött, valamint az esküvők, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor kell befejeződniük. A sporteseményeken zárt térben csak Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező az igazolás, de ott nem kell maszkot viselni.

    November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint azokra az intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

    Az elmúlt 24 órában 6932 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A vírus okozta Covid–19 betegségben 36-an haltak meg. Kórházban 1711 beteget ápolnak, közülük 231-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 930 471-en kaptak védőoltást, ez a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka. Közülük 1 811 801-en már a második adagot is felvették.

    (via MTI)

  • Az elmúlt 24 órában 64 újabb áldozata volt a koronavírus-járványnak Szerbiában, ezzel az elhunytak száma 10203-ra emelkedett – derül ki a Pannon RTV cikkéből.

    Az elmúlt napban 6126 teszt lett pozitív az elvégzett 22 500-ból. Országszerte 6767 koronavírusos beteget kezelnek kórházakban, közülük 277-en vannak lélegeztető gépen. A járványhelyzet rendkívülinek mondható, a Vajdaságban az elmúlt 24 órában 1753 új esetet vettek nyilvántartásba, ebből 371-et Újvidéken.

    Jelenleg 539 koronavírusos beteget kezelnek a miseluki Covid-kórházban, eggyel kevesebbet, mint tegnap. Közülük 45-en szorulnak lélegeztetőgépre, ez a szám nem változott. Az egészségügyi intézményben még 80 szabad ágy van.

    (via, Pannon RTV)

  • Úgynevezett szekvenálási eljárással kimutatták az új koronavírus delta-variánsának AY.4.2 szubvariánsát Szlovákiában – olvasható az Új Szó oldalán.

    Októberben összesen 2681 pozitív mintát találtak a kutatók a Magyarországgal szomszédos országban, és ezekből nyolc esetben megtalálták a delta-variáns szubvariánst, amiről Dasa Racková, a szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője számolt be.

    Azok, akiknek a szervezetében a szubvariánst azonosították, heten oltatlanok voltak, azóta egyikük már megkapta a vakcinát.

    Az AY.4.2 alváltozat a jelenlegi ismeretek szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb, mint az „anyai ág” 

    – mondta Ján Mikas tiszti főorvos, aki arról is beszélt, hogy a járványügyi szakemberek figyelemmel kísérik a helyzet alakulását és az alváltozat terjedését is.

    (via, Új Szó)

  • Romániában a két héttel korábbi csúcsértékhez képest jelentősen visszaesett ugyan az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, de a halálozások tekintetében még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma, és az áldozatok számának további emelkedésére lehet számítani – mondta Cristian Oancea, a temesvári járványkórház orvos igazgatója.

    Az infektológus arról beszélt, hogy a kórházakra nehezedő nyomás nem enyhült, a fertőzöttek továbbra is túl későn fordulnak orvoshoz, ezért szinte mindenki már súlyos állapotban van, mire orvoshoz kerül és az intenzív osztályra jut. Csütörtökön (november 4.) Jászvásáron

    egy 38 éves beoltatlan koronavírusos nő bevásárlás közben esett össze, és kórházba szállítása közben életét vesztette,

    miután tíz napig egy feltételezett hűléssel otthon kezelte magát, anélkül, hogy orvoshoz fordult volna.

    A szakértő hangsúlyozta, hogy a fertőzésszám csökkenése könnyen megtorpanhat, vagy túl magas szinten stabilizálódhat, ha a hatóságok enyhítik a szigort, ezért szerinte csak akkor remélhető az elhalálozások ütemének mérséklődése, ha a zöld igazolvány használatával, és a jelenléti oktatás egészségügyi feltételekhez kötésével is gátolják a kórokozó szabad terjedését.

    Pénteken újabb 463 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel átlépte az 50 ezret Romániában a járvány ismert áldozatainak száma. Az elhalálozások kéthetes mozgóátlaga még mindig enyhén növekvő tendenciát mutat: pénteken már a napi 233 haláleset számított átlagosnak. Közben a napi fertőzésszám tovább csökkent, az utóbbi 24 órában 8268 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 30 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától, és kevesebb mint fele az október 19-i csúcsértéknek.

    Az országban 19 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1877-nek jut hely az intenzív terápiás részlegeken.

  • Az egyre romló országos fertőzöttségi adatok miatt újabb szigorításokat jelentettek be az osztrák fővárosban. Jövő héttől már csak oltottak és gyógyultak mehetnek például étterembe, illetve emellett lehetővé teszik az 5-12 évesek koronavírus elleni oltását is – tájékoztat róla Bécs Városi Külképviseleti Irodája. 

    Michael Ludwig, Bécs polgármestere újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be csütörtökön, mivel Ausztriában egyetlen nap alatt több mint 8500 új fertőzöttet regisztráltak. Jövő héttől már csak oltottak vagy gyógyultak mehetnek étterembe, vehetnek részt 25 fősnél nagyobb rendezvényeken, illetve mehetnek például fodrászhoz, kozmetikushoz, a negatív PCR-tesztet itt már nem fogadják el.

    Mindezek mellett az osztrák főváros kampányt indít a harmadik oltás népszerűsítésére, illetve lehetővé teszi az 5-12 évesek koronavírus-elleni oltását. Ehhez minden esetben a szülő beleegyezése szükséges és november végéig egy oltópontot is kialakítanak a számukra. Bécsben egyébként egyedi mérlegelés alapján már mintegy 900 gyereket beoltottak a gyerekorvosok, ha a szülő ezt kérte. Mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte ennek a korosztálynak az oltását, a kockázatok és előnyök sokkal átfogóbb mérlegelése előzi meg az oltást, mint a felnőttek esetében. 

  • Romániában 483 beteg életét követelte a koronavírus, csütörtökön. Így már ötvenezer fölé emelkedett a Covid-19 és szövődményei miatt elhunytak száma, írta az Agerpres. Csütörtökön 8268 új fertőzöttet regisztráltak, csaknem 57 ezer teszt kiértékelése után. A kór miatt több mint 19 ezer covid-pácienst kell kórházban ápolni, közülük 1877 beteget intenzív osztályon kell kezelni.

    Az Országos Vészhelyzeti Bizottság frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok és régiók listáját.

    Magyarország a súlyos besorolású piros lajstromba került

    írta a Maszol.ro. A román hatóságok azoknak adnak mentesítést a határátkelőhelyeken a karantén-kötelezettség alól, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, legalább 10 nap eltelt az immunizálás óta avagy hitelt érdemlően igazolják, hogy felépültek a kórból. Az intézkedés vasárnap lép hatályba.

  • A lett parlament elfogadta azt jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadók elbocsáthassák azokat a dolgozóikat, akik a kötelezettség ellenére sem hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen.

    A munkaadóknak először meg kell vizsgálni, hogy az alkalmazott el tudja-e látni otthonról, távmunka formájában a feladatait, vagy át tudják-e helyezni egy ilyen pozícióba. Ha ez nem kivitelezhető, akkor el is bocsáthatják az illetőt, mert az oltást igazoló dokumentum hiánya miatt valaki alkalmatlanná válhat munkája elvégzésére - derült ki a csütörtök este jóváhagyott jogszabályból.

     A lett televízió híradása szerint az oltottsági igazolás korábban az egészségügyi, az oktatási és a szociális szektorban dolgozók számára volt előírás, de a kötelezettséget mára már kiterjesztették minden olyan munkakörre, amelynek során valaki ügyfelekkel érintkezik, vagy ahol a munkaadó ezt indokoltnak látja.

    Lettországban részleges zárlatot rendeltek el november közepéig a romló járványadatok miatt.  A legtöbb üzlet zárva tart, nincsenek rendezvények, és este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

    Az 1,9 millió lakosú balti államban csütörtökön 2347 új fertőzöttet regisztráltak. Az új esetek 69 százalékát olyanok teszik ki, akik nincsenek beoltva, vagy még csak ez első dózist kapták meg.

  • Szlovákiában az óvintézkedések bővítését javasolja a szakmai konzílium. A piros, illetve rosszabb besorolású járásokban a munkaadó ellenőrizhetné az alkalmazott oltási igazolványát, vagy negatív tesztjét, illetve az orvos által kiállított igazolást, amely a fertőzés legyőzéséről tanúskodik. Javasolja a konzílium, hogy mindenki, aki teheti, otthonról dolgozzon, csökkentve ezzel a mobilitást, írta az ujszo.com. Azt tanácsolják, hogy ahol felütötte a fejét a vírus, ott szakítsák meg a jelenléti iskolai oktatást, egy-két hétre. A döntés a regionális közegészségügyi hivatalok kezében van.

    Szorgalmazzák, hogy a bordó és sötétebb árnyalatú járásokban csak este 10 óráig lehessenek nyitva szórakozóhelyek. Indítványozza a szakmai konzílium, hogy a fekete járásokban az úgynevezett különösen rizikós rendezvények megtartását, például esküvők, családi vendégeskedések, tiltsák meg.

    A testület szerint, ha nem javul az oltottsági arány, nem biztos, hogy ez lesz az utolsó hullám, amellyel meg kell küzdeni, Szlovákiában.

  • Oroszországban nem javul az aggodalomra okot adó járványhelyzet. Napok óta 40 ezer fölött van a 24 órán belül diagnosztizált fertőzöttek száma. A két fő gócpont: Szentpétervár s Moszkva. Már 8,71 millió igazolt covid-beteget tartanak nyilván, írta a TASZSZ.

    Nem csökkent a kór miatt elhunytak száma sem. Csütörtökön 1 192 fertőzött volt képtelen megbirkózni a koronavírus agresszív törzseivel, egy nappal korábban 1 195 ember. A kór több mint 244 ezer életet ragadott el, de 7,5 millió ember felépült a fertőzésből. Jelenleg csaknem 964 ezer ember szorul kórházi kezelésre, Oroszországban.

  • Romániában csaknem 50 ezer ember életét követelte a koronavírus, mégsem átallanak álhíreket terjeszteni egyesek a kórról. A hatóságok szerint így tett egy férfi a temesvári kórház udvarán, a minap. Éppen azt állította, egy videót készítve, hogy nincs is olyan sok koronavírusos beteg az intézményben, miközben mellette sorakoztak a mentők. A járvány súlyosságát tagadó férfivel szemben büntetőeljárás indult, írta a foter.ro portál. A jelek szerint a gyanúsított nem először cselekedett így, az aradi megyei kórház udvarán is videózott már.

    Romániában csupán szerdán 489 beteg lelte halálát a Covid–19 és szövődményeiben. A járvány eleje óta regisztrált fertőzöttek száma már súrolja az 1,7 milliót. Csaknem tízezerre tehető az újrafertőzöttek száma.

  • Ukrajnában 26 488 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak, csütörtökön. A Covid-19 és szövődményei 696 fertőzött életét követelték az utóbbi 24 órában. A járvány kezdete óta több mint 70 ezer ember lelte halálát a kórban, írta a karpatalja.ma. Ugyanakkor a felépültek száma 13 281 fővel emelkedett egy nap leforgása alatt. Az utóbbi bő másfél évben csaknem 2,5 millió ember gyógyult meg Ukrajnában.

  • Az Oxfordi Egyetem tudósai olyan gént fedeztek fel, amely megduplázza a tüdőelégtelenség és a Covid okozta halálozás kockázatát.

    A BBC tudósítása szerint a dél-ázsiai származású emberek 60 százaléka és az európai származásúak 15 százaléka hordozza a gén magas kockázatú változatát.

    A kutatók szerint a vakcinák kulcsfontosságúak, és jelentősen csökkentik ezeket a kockázatokat. Az eredetileg a Nature Geneticsben megjelent tanulmány szerzője, James Davies professzor szerint nagyon fontos volt az a felfedezés, hogy a kockázatos gén nem egyformán hat minden populációra. Hozzátette: valószínűleg a társadalmi-gazdasági tényezők is fontosak annak magyarázatában, hogy egyes közösségeket miért érintett különösen súlyosan a világjárvány.

  • Európa ismét a Covid-járvány epicentrumában van – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben a megbetegedések száma szárnyal az egész kontinensen.

    A WHO európai vezetője, Hans Kluge egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kontinensen félmillióval több haláleset várható februárig, mert az európai lakosság nem használja ki az oltások adta lehetőséget. 

    Módosítanunk kell a taktikánkat, a Covid-19 hullámaira való reagálástól kezdve egészen annak megakadályozásáig

    - mondta. Az elmúlt hónapokban a védőoltások aránya az egész kontinensen lelassult. Míg Spanyolországban az emberek mintegy 80 százalékát már duplán beoltották, addig ez a szám Franciaországban és Németországban alacsonyabb – 68, illetve 66 százalék –, Oroszországban viszont csak 32 százalék. 

  • Romániában azok az iskolák nyithatnak hétfőn, ahol a dolgozók legalább 60 százaléka be van oltva. Ezt a román tanügyi miniszter jelezte. Korábban Klaus Iohannis államfő már utalt arra: az átoltottsági mérték is szempont lesz az iskolák újranyitásakor, írta a Maszol.ro portál. Jelenleg az oktatási intézmények 54 százaléka felel meg ennek a kritériumnak.

  • Szerbiában meghosszabbítják az őszi szünetet. Így a diákoknak a jövő héten sem kell befáradniuk az iskolába. Arról is döntött a szerbiai válságstáb, hogy a vendéglátóipari egységekben ezentúl este 8 órától kérik a védettségi igazolványokat, ahogyan a játéktermekben is, írta a pannonrtv.com.

    Darija Kisić Tepavčević, a válságstáb tagja ismételten felhívta a figyelmet az oltás fontosságára. Hozzáfűzte: a fiatalok körében a legalacsonyabb az átoltottság mértéke.

  • A világon 248 606 783 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 029 325 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 248 080 479 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 021 452 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen, ám a szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46 334 856. A halálos áldozatok száma 751 555.
    • Oroszországban a fertőzöttek száma 8 533 706 , a haláleseteké pedig 238 784.
    • Törökországban 8 150 678 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 71 526.
    • Indiában 34 321 025 fertőzöttet és 459 652 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 849 137 fertőzöttről és 608 671 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 252 646 a fertőzöttek száma, és 141 826-an haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 7 292 220 fertőzöttet és 118 804 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 293 989 a fertőzöttek és 116 055 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 022 546 fertőzöttet és 87 477 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 788 704 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 283.
    • Németországban 4 722 102 a fertőzöttek száma, 96 351 a halottaké.
    • Lengyelországban 3 060 613 fertőzöttet és 77 395 halálesetet tartanak nyilván.
    • Romániában az igazolt fertőzöttek száma 1 685 264, a haláleseteké pedig 49 604.
    • Ukrajnában 3 146 617 fertőzöttet és 74 617 halálesetet regisztráltak.