18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy gyermek meghalt, egy pedig súlyosan megsérült az almati zavargásokban

000 9VM6JN
2022.01.08. 17:46

Egy gyermek meghalt, egy másik megsérült a Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban kitört zavargások alatt – jelenetette a helyi média hivatalos forrásokra hivatkozva. 

Aruzhan Sain gyermekjogi ombudsman szerint január 5-én egy gyerek belehalt egy lövésbe Almatiban. A szülők gyermekeikkel sétáltak, amikor lövés dördült, ami végzetessé vált a 11 éves számára

– írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Január 7-én egy 15 éves tinédzsert súlyos lőtt sebekkel szállítottak az egyik almati gyermekkórházba, az orvosok az életéért küzdenek. A hírek szerint a tinédzser az édesapjával autózott, amikor a támadók lelőtték az autójukat.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök január 10-ét nemzeti gyásznappá nyilvánította a köztársaságban.

Eközben a közösségi médiában – annak ellenére, hogy korlátozták az internet-hozzáférést – egyre több felvétel jelenik meg arról, hogy milyen állapotok uralkodnak Almatiban. A videók között az egyik egészen szürreális, ugyanis a felvételen az látható, ahogy három kisgyerek hintázik és játszik az egyik játszótéren. A videó hangját bekapcsolva pedig hallhatjuk, hogy nem is olyan messze ropognak a fegyverek.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy január 2-án tüntetések kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A segítség gyorsan meg is érkezett az orosz féltől. Vlagyimir Putyin orosz elnök már csütörtök délelőtt csapatokat és páncélozott járműveket küldött Kazahsztánba.

Pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök is beszédet tartott, miután a rendfenntartó erők figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a zavargó tömegre. Az elnök beismerte, ő adta ki a tűzparancsot. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy nem fognak terroristákkal tárgyalni.

(Borítókép: Tüntetés Almatiban 2022. január 5-én. Fotó: Abduaziz Madyarov / AFP)