Néhány napon belül döntenek arról, szabadon engedik-e Breiviket

2022.01.20. 18:11

Hulda Karlsdottir, a norvég bíróság ügyésze csütörtökön kijelentette, hogy Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég merénylő még mindig nagyon veszélyes, ezért 10 év börtönbüntetés letöltése után sem teljesíti a norvég jog által lehetővé tett szabadon engedés feltételeit.

A norvég férfi 2011-ben követte el az ország eddigi legsúlyosabb merényletét. Először egy pokolgépet robbantott fel Oslóban – megölve nyolc embert –, majd pár órával később rendőri egyenruhában áthajózott egy közeli szigetre, ahol 69 fiatalt lőtt agyon egy ifjúsági táborban. 

Breiviket 2012-ben 21 év börtönbüntetésre ítélték, ami az országban a maximális kiszabható büntetés. Ebből már túl van tíz éven, a norvég törvények szerint pedig joga van bíróság elé állni, hogy a szabadlábra helyezését kérvényezze.

A háromnapos meghallgatás utolsó napján Hulda Karlsdottir ügyész záróbeszédében hangsúlyozta, hogy Breivik semmilyen megbánást nem tanúsított a bíróságon, és a tárgyalóteremben mutatott viselkedése csak a PR-fogás része.

Az ügyészség világos és egyértelmű véleménye szerint Breivik feltételes szabadon bocsátására irányuló kérelmét el kell utasítani

– jelentette ki.

Breivik a fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján, miközben kijelentette, hogy már elutasítja az erőszakot.

Csütörtökön a meghallgatás zárásaként, az utolsó szó jogán megismételte, hogy tartózkodik az erőszaktól.

Rystein Storrvik, Breivik ügyvédje a záróbeszédében hangsúlyozta, hogy védence csak akkor tudja bebizonyítani, hogy megváltozott, és már nem jelent veszélyt a társadalomra, ha feltételesen szabadon engedik.

A pszichiáter, aki 2012 óta végzi Breivik megfigyelését, a bíróságon azt mondta, hogy nem lehet megbízni Breivikben, míg a börtön egyik tisztségviselője szerint újra súlyos bűncselekményeket követne el, ha kiengednék.

A bíróság január végén hozhat ítéletet Breivik feltételes szabadon bocsátási kérelméről.

Breiviket a legmagasabb biztonsági fokozatú Skien börtönben tartják fogva, ahol három cella áll a rendelkezésére, amelyekben videojáték-konzolok, televízió, DVD-lejátszó, újságok és edzőgépek találhatók, valamint naponta kijárhat egy nagyobb gyakorlóudvarra is.

(MTI)