Hatalmas vihar tombol, már tizenkét ember meghalt

K EPA20220219218
2022.02.19. 14:49 Módosítva: 2022.02.19. 22:00

Elérte Európát a Eunice nevű vihar, ami korábban az Egyesült Királyságon és Írországon söpört végig – írta meg a Guardian. Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Dániában kiadták riasztást.

A kontinensen már legalább öt ember halt meg a vihar következtében, az Egyesült Királyságban és Írországban négyen vesztették életüket. Az MTI késő este arról írt: az európai ítéletidőnek már tizenkét halálos áldozata van.

A holland hatóságok vörös riasztást adtak ki, több száz vasúti és repülőjáratot töröltek. Csak az országban négyen haltak meg, miután fák dőltek rájuk. A hágai ADO labdarúgóklub épületének tetejéről darabok szakadtak le.   

A belga Ypres városában egy 79 éves brit férfi meghalt, miután egy széllökés lelökte a hajója fedélzetéről. Az ország hatóságai arra figyelmeztették az embereket, hogy csak veszély esetén menjenek ki a szabadba. A francia partoknál négyméteres hullámokat jelentettek, írta meg a lap. 

Anglián már pénteken végigsöpört Eunice

Mint azt megírtuk, több mint harminc éve nem csapott le olyan pusztító vihar Angliára, mint a pénteken megérkezett Eunice. A vihar óránként 150–200 kilométeres erősségű széllel érte el a szigetországot, hatalmas károkat okozva. 

A szélvihar több évtizedes szélrekordokat döntött meg, Needlesnél, a Wight-szigeten a valaha mért legerősebb, óránkénti 196 kilométeres széllökést mértek. Körülbelül 435 ezer háztartás maradt áram nélkül, több száz repülőjáratot töröltek, a nagyobb utakat lezárták. 

Viharok söpörtek végig egész Európán 

Lengyelországban kilenc tornádót hitelesített az Európai Szélsőséges Időjárási Adatbázis (ESWD). Az óriási viharkárokat a Dudley viharciklon hidegfrontja okozta. Az orkánerejű szél teherautókat borított fel az autópályákon, házakat rongált meg, és rengeteg fát döntött ki. 

Csütörtök hajnalban az Ylenia nevű viharfront söpört végig Lengyelországon, Csehországon és Németországon. A széllökések elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet, Lengyelországban több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül. Csaknem ötszáz épület rongálódott meg, a tűzoltóságot országszerte 6253 alkalommal riasztották.

(Borítókép:  A Eunice nevű vihar által kidöntött fatörzset távolítanak el munkások Amszterdam belvárosában 2022. február 19-én.  MTI / EPA / ANP / Remko De Waal)