Dánia felkészül, kétmillió jódtablettát vásárolnak

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2022.04.11. 22:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt hétfőre az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk kedden is, korán reggel ismét jelentkezünk hírfolyamunkkal!

  • Belarusz határőrsége Lengyelországot vádolja a határőrsége megsértésével:

    Hétfőre virradó éjszaka lengyel katonák lőttek a Peszcsatka közúti ellenőrző pontra. A biztonsági erők villogó lámpákkal is megpróbálták elvakítani a belorusz határőröket

    – állítja a határbizottság a térfigyelő kamera felvételei alapján.

    A lengyel fél tagadja, hogy bármi köze lett volna a csúzlis lövöldözéshez, és nem kommentálják a közzétett anyagokat.

    Sok jel utal arra, hogy az elmúlt hónapokban a belarusz szolgálatok által közzétett információk egy részét manipulálták. A határőrök sem tegnap este, sem a közelmúltban nem adtak le lövéseket, és nem használtak csúzli típusú eszközöket sem – ilyenek nincsenek a felszerelésünkben

    – közölték a lengyelek.

    Vasárnap a lengyel határőrség is megvádolt a belorusz tisztviselőket, hogy köveket dobáltak, és lézerrel támadták a lengyel járőröket, amikor menekültek egy csoportja megpróbált belépni az országba.

  • A francia külügyminisztérium bejelentette, hogy hosszas vizsgálatot követően kiutasítottak Franciaországból hat, kémkedéssel gyanúsított orosz állampolgárt – számolt be a BBC

    A minisztérium közleménye szerint mind a hatan „diplomáciai álcával” dolgoztak. Franciaország ezzel már 35 orosz diplomatát utasított ki, ahogy számos más európai ország is.

  • Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy összesen 4345 embert evakuáltak hétfőn humanitárius folyosókon keresztül Ukrajna városaiból.

    A kimenekítésre kilenc folyosót nyitottak meg. Verescsuk szerint Oroszország blokkolta az ukrán buszok útvonalát Donyeckben.

  • Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szert magában foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják.

    A 13 tonnás segélyszállítmány hétfői átadásakor Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetet mondott a segélyszervezet támogató közreműködéséért. Izrael a háború elhúzódásával további segélyszállítmányokat tervez küldeni Ukrajnába, és azokat illetően is számít a szervezet segítségére – olvasható a nagykövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A nagykövet felidézte: a múlt héten küldtek Ukrajnába szintén Magyarországon keresztül egy 12,5 tonnás gyógyszerszállítmányt Izraelből a civil lakosság számára.

  • A város polgármestere szerint több mint 10 ezer civil halt meg Mariupol orosz ostromában – számolt be a Sky News

    Vadim Bojcsenko polgármester azt mondta, hogy „a város utcáin holttestek hevernek”, és hogy a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 20 ezret.

    Hozzátette: az orosz erők mobil krematóriumot hoztak a városba, hogy eltüntessék a holttesteket.

  • Az Észak-Afrikából érkező gázmennyiség növeléséről írt alá szerződést az algériai Sonatrach és az olasz ENI energiavállalat – jelentette be Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki hétfőn Algírban tárgyalt. Draghi az algériai elnökkel, Abdel-Madzsíd Tebbúnnal, valamint a kormányfővel, Ajmán Benabderrahmánnal folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatót.

    Bejelentette: szándéknyilatkozatot írtak alá a két ország energetikai együttműködéséről. Ezzel egy időben a Sonatrach és az ENI szerződésben rögzítette az Olaszországba szállítandó földgázkvóta növelését.

    Az olasz kormányfő emlékeztetett: az ukrajnai háború első napjaiban ígéretet tett az olaszoknak, hogy kormánya gyorsan lép az oroszországi gáztól való függőség csökkentése érdekében. Hangsúlyozta: az energiaimport diverzifikálásával az olasz lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt védelmet nyújtanak a konfliktus következményeivel szemben. A kormányfő hozzátette, Algéria Olaszország első számú kereskedelmi partnere az afrikai kontinensen.

  • Egyre több nyugati cég hagyja ott oroszországi üzleti tevékenységét – írja a CNN.

    A svéd Ericsson távközlési vállalat közölte, hogy határozatlan időre felfüggeszti oroszországi tevékenységét.

    Február végén az Ericsson felfüggesztette az összes szállítást az oroszországi ügyfelek számára. A közelmúlt eseményei és az Európai Unió szankciói fényében a vállalat most határozatlan időre felfüggeszti az érintett oroszországi ügyfelekkel folytatott üzleti tevékenységét. Az Ericsson egyeztet az ügyfelekkel és a partnerekkel az érintett üzletág határozatlan idejű felfüggesztéséről

    – áll a vállalat közleményében. Az Ericsson hozzátette: oroszországi alkalmazottait fizetett szabadságra küldik. 2022 első negyedévében 33 ezer millió forint céltartalékot tesz ki az eszközök ára és egyéb rendkívüli költségeik.

  • Egy kórházban súlyosan sebesült gyerekeket fogadtak, akiket Ukrajna keleti és déli részéről hoztak be. Néhányan közülük a kramatorszki vasútállomást ért pénteki rakétacsapás sebesültjei, amely több tucat civil halálát okozta – írja a BBC.

    A kisgyerekek robbanás okozta sérülésektől szenvednek, és néhányan végtagjaikat is elvesztették. Az intenzív osztályon őket kezelő orvosok szerint ezek olyan sérülések, amelyeket általában a harctérről származó katonáknál szoktak látni. Ez egy újabb megdöbbentő jele a háborúban elkövetett támadások válogatás nélküli jellegének.

    A közép-ukrajnai Dnyipróban egyre gyakrabban szólaltak meg a légiriadó-szirénák. Tegnap délután a regionális repülőteret orosz rakéták találták el, miután vasárnap több, civilek elleni támadás is sújtotta a keleti országrészt.

  • Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

    Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak az orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, hogy milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.

  • A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felelősségre akarja vonni azt a fiatal orosz gokartversenyzőt, aki a dobogón egy náci gesztust mutatott be – számolt be a Unian ukrán hírportál

    Artem Szeverjukin 15 éves versenyző nyerte meg a gokart-Európa-bajnokság első szakaszának futamát, amely Portugáliában zajlott. A díjátadó ünnepség alatt a fiú egy náci karlendítést eresztett el. 

    Az FIA hamarosan bejelenti, hogy milyen intézkedéseket fognak hozni ebben az ügyben, azonban azt már sejteni, hogy a fiatal versenyző fegyelmi eljárással néz szembe.

  • Az UNICEF jelentése szerint az ukrajnai háború kezdete óta 142 gyerek halt meg, és 229 megsebesült – számolt be a Sky News

    Találkoztam az egyik ilyen gyermekkel egy kórház intenzív osztályán. A négyéves Vladot kétszer hasba lőtték, amikor családjával együtt menekült egy harci területről

    – mondta Manuel Fontaine, az UNICEF sürgősségi programjainak igazgatója, aki szerint a halottak száma még az említettnél is sokkal magasabb lehet.  

    A UNICEF munkatársa szerint mintegy 3,2 millió gyermek ragadt az otthonában Ukrajna-szerte, akiknek közel felét fenyegeti az a veszély, hogy nem jut elég élelemhez. Hozzátette: a becslések szerint 1,4 millió ember maradt víz nélkül a háború miatt.

  • A Dán Egészségügyi Hatóság kétmillió jódtablettát szerez be – írja a Reuters.

    Dánia több mint 900 kilométerre van a legközelebbi ukrán atomerőművektől, és jelenleg konkrét kockázatról nem tudtak beszámolni. Azonban az elmúlt két évben a koronavírusjárvány megmutatta, hogy fontos a felkészültség, míg az ukrajnai háborúból azt tanultuk meg, hogy a világ kiszámíthatatlan

    – olvasható a hatóság közleményében.

    A jódkészletet egy Dánia közelében történő nukleáris baleset esetén használnák fel.

    Az országban nincsenek atomerőművek, de közel van néhány svéd, illetve német létesítményhez, és azt is számításba vették, mi történne, ha dán vizeken balesetet szenvedne egy nukleáris meghajtású hajó.

    A 2 millió tablettával el tudnák látni a 18 év alatti gyermekeket és fiatalokat, a terhes és szoptató nőket, valamint 40 éves korig a veszélyhelyzet elhárításában részt vevőket. 40 felett már felesleges jódtablettát szedni, ugyanis hatástalan.

  • Az oroszok már a háború elején ostrom alá vették a Kijevvel nyugatról határos Irpinyt, ahol a menekülő civileket is lőtték, valamint amerikai haditudósítókra is tüzet nyitottak, egyikük a helyszínen életét vesztette.

    Olekszandr Markuscsin polgármester szerint Irpiny félig megsemmisült a hetekig tartó bombázás után, ráadásul két-háromszáz civil halt meg. A várost március végén tudták felszabadítani az ukránok. A városról 360 fokos videót tettek közzé a pusztítást követően.

  • Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint az orosz csapatok állítólag támadást terveznek a Donbász régióban – számolt be az Independent

    Attól tartok, hogy az orosz csapatok keletre tömörülnek, hogy támadást indítsanak

    Donbász ellen. A következő napokban fokozódhat a háború 

    – mondta hétfőn Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Ez azt követően történt, hogy Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság kormányzója arra utalt, hogy a harcok hamarosan kiéleződnek a régióban.

    A katonai műveletek fokozódni fognak. Minél tovább várunk, annál többet szenved majd a civil lakosság. 

  • Christiane Hoffmann kormányszóvivő elmondta, hogy a német kormány elítéli a ruszofóbia minden megnyilvánulását – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    Ez nem az oroszok háborúja Ukrajna ellen. A német kormány elítéli a ruszofóbia minden megnyilvánulását.

    A hírügynökség szerint a berlini orosz nagykövetség beszámolt róla, hogy több száz bejelentés érkezett orosz állampolgároktól zaklatásról és jogaik megsértéséről Németországban az orosz–ukrán háború kezdete óta. Hozzátették, hogy több szovjet emlékművet is megrongáltak.

  • Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij ötórás látogatásuk során egy marhasült mellett tárgyaltak – számolt be a Sky News. A brit miniszterelnök szombaton az ukrán fővárosba, Kijevbe utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

    Miután Boris Johnson egy óráig beszélgetett Zelenszkijjel, elment egy harmincperces sétára a fővárosban, ahol ukránokkal találkozott, és elhaladt a háború helyszínei mellett.  

    Arra a kérdésre, hogy milyen érzelmi reakciót váltott ki belőle a pusztítás látványa, a brit kormányfő az ukránok hősiességét méltatta az orosz agresszióval szemben.

    Boris Johnsonnak átadtak egy kerámiakakast, amely az ukrajnai ellenállás jelképévé vált.

  • Ukrajna területének mintegy fele aknamentesítésre szorul az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szerint – számolt be az Independent

    Mintegy háromszázezer négyzetkilométernyi terület igényel aknamentesítést, mivel az orosz katonáktól visszavett területeken még mindig nagy mennyiségű robbanóanyag hever.

  • Az Európai Bizottság más légitársaságok mellett 21 orosz légitársaságot vett  repülésbiztonsági listájára, amely azon légitársaságok jegyzéke, amelyek az Európai Unión belül működési tilalom vagy működési korlátozás alá esnek, mert nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak – közölte hétfőn a brüsszeli testület.

    Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos kijelentette:

    Az orosz Szövetségi Légi Közlekedési Hivatal engedélyezte, hogy az orosz légitársaságok több száz külföldi tulajdonú repülőgépet érvényes légi alkalmassági bizonyítvány nélkül üzemeltessenek. Az érintett orosz légitársaságok ezt tudatosan, a vonatkozó nemzetközi biztonsági előírások megsértésével tették. Ez nemcsak a nemzetközi polgári repülésről szóló chicagói egyezmény egyértelmű megsértése, hanem közvetlen biztonsági fenyegetést is jelent.

    Valean nyomatékosította, hogy a bizottság döntése, miszerint működési tilalom alá helyeznek 21 orosz légitársaságot, nem újabb szankció Oroszországgal szemben:

    Kizárólag technikai és biztonsági okok alapján határoztunk így, nem keverjük össze a biztonságot a politikával.

    • Hétfőn a bizottság a 21 orosz légitársasággal együtt 117 légitársaságot tiltott ki az EU légtéréből.
    • Tizenöt különböző államban engedélyezett kilencven légitársaságot azért, mert ezen államok légi közlekedési hatóságai nem végeznek megfelelő biztonsági ellenőrzést,
    • hat más államból származó légitársaságot pedig bizonyított súlyos biztonsági hiányosságok miatt.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének célja, hogy véget vessen az Egyesült Államok és más nyugati országok meggondolatlan uralmának.

    Különleges katonai hadműveletünk célja, hogy véget vessen a meggondolatlan terjeszkedésnek és az Egyesült Államok és a többi nyugati ország teljes dominanciája felé vezető meggondolatlan iránynak a nemzetközi porondon

    – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy az ilyen dominancia a nemzetközi jog súlyos megsértésével épül fel.

    Koszovóban népszavazás nélkül el lehet ismerni a függetlenséget, de a Krím félszigeten egy népszavazás eredményeként, amelyet külföldi országok objektív képviselői, a külföld közvéleményének százai figyeltek meg, ez lehetetlen

    – nehezményezte az orosz külügyminiszter.

  • Az Agrárminisztérium húszmillió forint értékű kukorica- és napraforgó-vetőmagot, valamint burgonya-vetőgumót adományoz a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai gazdáknak – közölte Nagy István miniszter tárcája hétfői közleményében.

    Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz–ukrán konfliktus jelentős kihívás elé állítja a agrárszektort. A közleményben úgy fogalmazott: Kárpátalján sok gazda, ha meg is szeretné művelni a szántóterületeit, bevetésére vagy beültetésére már nincs lehetősége.

    A háború okozta kereskedelmi nehézségek miatt ugyanis helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni. A fegyveres konfliktus kirobbanása óta a minisztérium és a magyar gazdaszervezetek több módon is segítették már a bajba jutott határon túli termelőket.

    A kárpátaljai gazdák ezután is számíthatnak az anyaországra, illetve Magyarország támogatására

    – tette hozzá Nagy István.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Kreml nem fogja szüneteltetni katonai műveletüket Ukrajnában a béketárgyalások következő fordulója előtt – számolt be a Sky News

    Lavrov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin az orosz és ukrán tárgyalófelek közötti tárgyalások első fordulója alatt elrendelte a katonai akciók felfüggesztését, de Moszkva álláspontja azóta megváltozott.

    Az orosz elnök akkor azt mondta, hogy folytatni szeretné a tárgyalásokat Ukrajnával, de ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva ne állítsa le a katonai műveleteket – tette hozzá az orosz külügyminiszter. 

  • A jelentések szerint Ukrajnában megöltek egy magas rangú orosz tisztet, aki a 46 nappal ezelőtti háború kezdete óta a kilencedik ebben a sorban – írja a BBC. A médiajelentések szerint Alekszandr Beszpalov ezredes az 59. gárdista páncélosezred parancsnoka volt. Az egyelőre nem világos, hogy hol és hogyan halt meg.

    Halálának hírét a Overheard Novogorny nevű helyi üzenőfalon osztották meg Ozerszk városában, ahol pénteken temették el Beszpalovot. Az üzenetet azóta törölték.

    Az egyik bejegyzés, amely állítólag Beszpalov nővérétől származik, azt írta, hogy „lehetetlen szavakba önteni, milyen fájdalmat érez az ember, amikor elveszít egy közeli és kedves embert”. A BBC nem tudta még ellenőrizni az ezredes halálát.

    Pénteken Ukrajna azt állította, hogy mintegy 19 ezer orosz katona halt meg a harcokban. Március 25-én Oroszország 1351-re tette a saját áldozatainak számát.

  • Az orosz pénzügyminisztérium 2022-ben nem lép fel a hazai és külföldi hitelpiacokon – mondta a tárca vezetője, Anton Sziluanov. Szerinte ez értelmetlen lenne, mivel a jelenlegi körülmények között az ilyen kölcsönfelvételeknek kozmikus lenne a költsége.

     Az Izvesztyija című lapnak nyilatkozó pénzügyminiszter leszögezte:

    Most nincs szükségünk hitelt felvenni a piacokon. Idén nem tervezünk belépni a hazai vagy a külföldi piacokra.

    Anton Sziluanov egyben emlékeztetett arra, hogy a hatóságok megváltoztatták a költségvetési politikát, és minden bevétel, amely a költségvetésbe kerül, „kiadásaik forrása és forrása a belső és külső kötelezettségek kifizetésének”. Ennek keretében a kormány már korábban megváltoztatott egy addig érvényben lévő szabályt, így az olaj- és gázbevételek már nem a Nemzeti Jóléti Alapba folynak be:

    A költségvetés mindenkori szükségleteire fordíthatók.

  • A Die Welt német újság felvette tudósítójának Marina Ovszjanyikovát, azt az orosz újságírónőt, aki televíziós szerkesztőként az orosz állami televízió élő adásában egy háború elleni transzparenst mutatott fel, írta meg a Guardian

    A 43 éves újságíró a lapnak és a televíziós csatornának fog riportokat készíteni Ukrajnából és Oroszországból. 

    A volt televíziós szerkesztő 

    az újságírás legfontosabb normáit védelmezte az állami elnyomás ellenére

    – mondta el közleményében Ulf Porschardt, a Welt Csoport főszerkesztője. 

  • A Ribizli a világ végén című, ukrán nyelven megjelent mesekönyv második, bővített kiadását és húsvéti ajándékcsomagokat vehettek át ukrán menekült gyerekek hétfőn Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

    Zalka Virág Csenge Ribizli a világ végén című díjnyertes népmesegyűjteményének hősei bátorságukkal és bölcsességükkel emelkednek ki társaik közül – mutatott rá Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a könyvet bemutatva.

    Hozzátette: az ukrán nyelvű kötet bővített tartalommal és képanyaggal jelent meg a Nova Hvylja Egyesület, az OSZK, a Móra Könyvkiadó, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és az Alföldi Nyomda összefogásában.

    A könyv első kiadásával a cél az volt, hogy a magyarországi ukrán nemzetiségű gyermekek ízelítőt kapjanak a mesékből, amelyek most az Ukrajnából menekült gyermekek ezreinek nyújtanak majd szellemi táplálékot

    – mondta Grexa Liliana, a magyarországi ukrán fiatalok és családok szervezete, a Nova Hvylja Egyesület elnöke.

    Hozzátette: 1500 család gyermekét ajándékozzák meg olyan mesékkel, amelyeknek főhősei bátrak, okosak, talpraesettek, és amelyekben mindig a jó győzedelmeskedik. A meséket Darina Lazarjeva fordította.

  • Horvátország a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményre hivatkozva tizennyolc orosz diplomatát és az adminisztratív-technikai személyzet hat tagját, összesen 24 orosz nagykövetségi dolgozót utasított ki az országból – közölte hétfőn a horvát külügyminisztérium.

    A tárca bekérette Andrej Neszterenko zágrábi orosz nagykövetet, hogy kifejezze Horvátország leghatározottabb tiltakozását Oroszország Ukrajna elleni „brutális agressziója és az elkövetett bűncselekmények” miatt. Az orosz nagykövetnek elmondták: Horvátország úgy döntött, a zágrábi orosz nagykövetség létszámát hozzáigazítja saját moszkvai nagykövetségének létszámához.

    A közlemény szerint Zágráb ismételten felszólította az orosz felet az Ukrajna elleni katonai agresszió azonnali abbahagyására, az orosz csapatok kivonására Ukrajna egész területéről, valamint a lakosság evakuálási útvonalának és a humanitárius segélyek eljuttatásának sürgős biztosítására. Hangsúlyozták: Horvátország elvárja, hogy a bűncselekmények felelőseit bíróság elé állítsák – írja az MTI.

    Az Európai Unió tagállamai eddig több száz orosz diplomatát utasítottak ki az Ukrajna ellen indított háborúra válaszul.

  • Számos vezető és külpolitikai szakértő úgy látja, hogy egy geopolitikailag is átalakuló világban élünk. Ennek egyik középpontjában Afrika állhat. Oroszország komoly beruházásokkal mostanra már nyíltan közeledik Afrika felé. A Kreml pedig kétféleképpen igyekszik alakítani itt az érzelmeket: Oroszország javára, a nyugati kormányok ellenében. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

  • Vasárnap 709, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton – közölte hétfőn honlapján Budapest Főváros Kormányhivatala.

    Az éjszakát 270-en töltötték a létesítményben, a csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők – írja az MTI.

    A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában – írták.

  • Egy franciaországi műszaki és tudományos csendőrkülönítmény érkezett Ukrajnába, hogy kivizsgálják az orosz hadsereg háborús bűneit a Kijev melletti településeken – írja Etienne de Poncins francia diplomata és ukrajnai nagykövet.

    A francia különítmény a nyugati Lvivbe április 11-én érkezett meg. Április 12-én kezdik meg az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálását.

    Büszkék vagyunk arra, hogy Lvivben üdvözölhetjük a műszaki és tudományos csendőrök csapatát, akik azért jöttek, hogy segítsenek ukrán társaiknak a Kijev környékén elkövetett háborús bűnök kivizsgálásában. Franciaország az első, ami ilyen segítséget nyújt

    – írta de Poncins.